Vágólapra másolva!
Wayne Rooney új szerződésében heti 300 ezer fontos fizetés szerepel, de meg lehet kockáztatni, hogy a Manchester Unitednek nagyobb szüksége volt erre a rekordmegállapodásra, mint a játékosnak. Miért nőnek ilyen ütemben a focistafizetések? És mennyit keresett Lisztes Krisztián a Stuttgartnál?

Minden azzal kezdődött, hogy 1961. január 18-án Angliában eltörölték a heti 20 fontban (mai értékén 380 font, kb. 143 ezer forint) maximált fizetési sapkát, miután a labdarúgók sztrájkkal fenyegették a ligát. Ez az összeg akkoriban egy bányász fizetésének felelt meg, úgyhogy a brit focisták egyik érdekvédője, Tommy Banks - noha korábban maga is bányász volt - azzal érvelt: elismeri az emberek tárnákban végzett munkáját, "de próbálnák csak meg lefogni Stanley Matthewst szombat délután".

Azóta kicsit felgyorsultak az események. 1961 óta nagyságrendileg 5 ezer százalékkal nőtt a legjobban kereső angliai bányászok fizetése. A labdarúgóké átlagosan 750 ezer százalékkal. Wayne Rooney, a Manchester United támadója a napokban aláírt új, 2019-ig szóló szerződésével átlépte a heti 300 ezer fontos (112 millió forint) határt, ezzel a fizetéseket tekintve a világ legjobban kereső futballistájává vált.

De hogyan jutottunk ide? A Fulham középpályása, Johnny Hayes már a fordulat évében megkapta a heti 100 fontos fizetést, és miután a Manchester United és a Liverpool beszállt az árversenybe, nem volt megállás. 1968-ban George Best heti bére elsőként érte el az 1000 fontot a MU-nál, de aztán az olaszok robbantottak: 1980-ban a brazil Falcao heti 10 ezer fontot tett zsebre a Románál, tíz évvel később Roberto Baggio pedig már 50 ezret kaszált a Juventusnál.

Bosman és a tévés jogdíjak

A folyamat fő katalizátora azonban a Bosman-ügy volt a kilencvenes évek közepén, amelyben az Európai Bíróság kimondta, hogy a játékosok szerződésük végén ingyen távozhatnak a klubjuktól. Beköszöntött a szabad verseny korszaka, és a legnagyobb nyertesei a játékosok lettek. 2001-ben az Arsenal nem sajnált Sol Campbelltől heti 100 ezer fontot, aztán 2009-ben Carlos Tévez már a heti 200 ezret is ki tudta harcolni a Manchester Citynél.

Mindez nemcsak a milliárdos klubtulajdonosok miatt lehetséges. A Premier League közvetítési jogainak értékesítéséből származó iszonyatos pénzbevételből jócskán részesednek a klubok is. Míg húsz évvel ezelőtt ez még csak 254 millió fontot hozott a ligának, a tavaly aláírt új szerződés már 5,2 milliárd fontról (majdnem 2000 milliárd forint) szólt.

Hogyan rendezte át a viszonyokat a Bosman-szabály?

Tegyük fel, hogy A csapatban játszó Smith szerződése 2015-ben lejár. Jelenlegi piaci értéke 100 egység, éves fizetése 15. Smith azonban mohó, ő 30 egységet szeretne. A klub két lehetőség közül választhat: vagy meghosszabbítja Smith szerződését irreálisan magas, 30 egységes fizetéssel, vagy a szerződése végéig megtartja a játékost 15 egységes fizetéssel, aki így azonban ingyen távozhat 2015-ben, a klub pedig elveszíti a 100 egységet, amit átigazolási díj címén egyébként kérhetne. Vagyis a klub csak rossz és rosszabb lehetőség közül választhat. A játékos ezzel szemben vagy azonnal megkapja a 30 egységes fizetését, vagy akkor, amikor ingyen B csapathoz távozik, hiszen B örömmel megad ennyit a 100 egységet érő, de nulla egységbe kerülő Smithnek.

Ebből is jut tehát álomfizetésre a lecsúszóban lévő óriásklub távolról sem csúcsformában lévő játékosának. "A világ legjobb játékosa megérdemli, hogy a világ legjobban fizetett játékosa is legyen" - mondta Lionel Messiről még decemberben Sandro Rosell, a Barcelona akkori elnöke. De ha nem Wayne Rooney a világ legjobb játékosa, akkor miért ő a legjobban fizetett?

"Nincs krízis, nagyok vagyunk, előre nézünk"

Azzal, hogy Rooneynak ennyi pénzt ad, a Manchester United egyre mélyülő válsága ellenére is fenntartatja annak illúzióját, hogy vezető szerepet játszik a világfutballban. Az új szerződés azt a képet erősíti, hogy a klub gazdaságilag stabil, a lehetőségei szinte korlátlanok, ezáltal ott a helye az elitben. Az üzenet egyértelmű: a MU nagy sztárjai nemhogy nem vágyódnak el, hanem hosszabbítanak. Meg lehet kockáztatni, hogy a Unitednek nagyobb szüksége volt erre a szerződésre, mint Rooneynak, sőt ő ezzel a lépéssel talán túlfeszítette a húrt, már ami a szurkolók szimpátiáját illeti.

Wayne Rooney Forrás: AFP/Savo Prelevic

De van itt még valami, ami indokolhatja ezt a temérdek pénzt. 209 góljával Wayne Rooney jelenleg negyedik a klub örökranglistáján, és életszerű feltételezni, hogy pályafutása végére (most 28 éves) megelőzi a 249 gólos rekordert, Sir Bobby Charltont. Ráadásul ha kitölti a szerződését, akkor 15 évet tudhat majd a háta mögött a klubnál. Roy Keane 12, Denis Law 11, George Best 10 évet tud felmutatni, Eric Cantona mindössze ötöt. Ha innen nézzük, már nem is olyan sok az a heti 300 ezer font: a klub ennyiért nemesíti legendává Rooneyt.

A magyarországi viszonyok között nehéz eligazodni, mert a klubok nem hoznak nyilvánosságra efféle információkat, és a játékosok sem igen beszélnek erről, de akadnak pozitív kivételek. Lisztes Krisztián 18 évesen fogadta el a VfB Stuttgart ajánlatát, ahol egy hónap alatt keresett annyit (5000 márkát, ez ma nagyságrendileg 1,5 millió forintnak felel meg) mint egy év alatt a Ferencvárosnál. Ráadásul a szerződés aláírásakor egy nullkilométeres Mercedest kapott a klubtól személyes használatra.

Lisztes: Zsiguliból Mercibe

"Előtte egy ezerkettes Zsigulival jártam, de az is kölcsönautó volt, sokszor metróztam az Üllői útra. Drasztikus volt a váltás. A Mercedest az akkori menedzserem, Zsiray László alkudta ki a Stuttgarttól. Friss volt a jogsim, egy kisebb, kevésbé feltűnő autónak is örültem volna. Persze nem utasítottam vissza a Mercit, de emiatt hirtelen sok irigyem lett" - mondta az Origónak Lisztes. "Egyszobás lakásból indultam, hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem motivált a pénzkereset. Már gyerekként is foglalkoztatott, hogy egyszer sikeres legyek, és anyagilag is támogatni tudjam a családomat. Szerintem a legtöbben így vagyunk ezzel" - mondta a ma a Fradi játékosmegfigyelőjeként dolgozó Lisztes.

Azt mondta, klubjaiban sosem tartozott a legjobban keresők közé, de általában elégedett volt a helyzetével. Nagyjából tudták az öltözőben, ki mennyit keres, de egymás közt ez nem volt beszédtéma. Ha mégis, akkor inkább motivációt jelentett mások sikere. "Brémában bruttó négyszázezer eurót kaptam évente, a nagy áttörést a Betis nettó hétszázezres ajánlata jelentette volna, de a sérülésem közbeszólt. A pénzzel kapcsolatban az igazi kérdés szerintem az, hogy téged változtat-e meg, vagy a környezetedet" - jegyezte meg.

A világ legjobban fizetett játékosai (éves fizetés, euróban)

1. Wayne Rooney (Manchester United): 17,8 millió
2. Cristiano Ronaldo (Real Madrid): 17 millió
3. Lionel Messi (Barcelona): 16 millió
4. Radamel Falcao (Monaco): 14,2 millió
5. Zlatan Ibrahimovic (Paris SG): 13,8 millió

Állítja, vele inkább az utóbbi történt, hirtelen sok "barát" bukkant fel az életében, egyesek kölcsönöket kértek, mások bombaüzleteket ajánlgattak. "Ebben az időszakban is azt tettem, amit egész életemben: próbáltam észnél maradni".

Ez azonban nem mindenkinek sikerül. "Ebben az életkorban alakul az ember identitása. Nagyjából ekkor dől el, hogy milyen értékek fontosak számára, és ezek aztán szépen lassan megszilárdulnak. Egy ilyen helyzetben a milliók rengeteg bizonytalanságot is hoznak, hiszen ezt a pénzt sokféleképpen lehet elkölteni" - mondta kérdésünkre Bánfai Károly pszichológus.

A MU-nál maradva: Alex Ferguson keze alatt nem tudott elkanászodni sem Rooney, sem Cristiano Ronaldo. Ugyanakkor számtalan labdarúgót, NBA- és NFL-sztárt vagy profi bokszolót láttunk már, aki néhány év alatt lenullázta az irdatlan bankszámláját. "Ennek gyakran az az oka, hogy karrierjük végén a sportolók kitöltetlen űrrel, céltalan szabadidővel találják szemben magukat, miközben rengeteg pénzük van. Ebben a helyzetben bármennyit el lehet verni, hiszen nincs viszonyítási alap. A korábban követett értékrend hirtelen szétesik" - magyarázza a pszichológus.