Társoldalunk:

Váratlan videó és brutális fotó sokkolta Pistoriusékat

2014.04.09. 12:14

Egy videó miatt gyorsan berekesztették Oscar Pistorius tárgyalásának szerdai napját, aztán folytatták a pert. A barátnője, Reeva Steenkamp szétlőtt fejét is megmutatták a műlábú futónak - az eddigi legbrutálisabb nap volt a szerdai, amelynek összefoglalója cikkünk alján videón is látható.

A műlábú futó zsinórban harmadik nap állt ki a bíróság elé Pretoriában, hogy valljon arról a tavaly februári, végzetes éjszakáról, amelyen lelőtte Reeva Steenkampot. Szerdán arról beszélt, hogy mit csinált az után, hogy rájött, megölte a barátnőjét. Elmondta, hogy megpróbálta felemelni a nőt, de először nem tudta, ezért kihúzta a vécéből a fürdőszobába. Elsőre egyik barátját hívta, hogy segítsen neki minél előbb kórházba vinni a nőt, majd hívta a rohammentőket. Mire ők kiérkeztek, sikerült levinnie a földszintre a barátnőjét, aki ekkor már halott volt.

"A konyhában álltam, és mindig, amikor felnéztem, egyre több embert láttam a házban fel-alá mászkálni. Közben bármikor, amikor rápillantottam Reeva holttestére, rosszul lettem. Megkérdeztem a rendőröket, hogy lemoshatom-e a kezemről a vért, mert annak a szagától is rosszul voltam. Megengedték, így megmostam a kezem és az arcom" - mondta Pistorius, akit ezután letartóztattak, és elvittek egy kórházba, ahol különböző vizsgálatokat végeztek el rajta.

Amikor a bíróságon Gerrie Nel, a vád képviselője kérdezhetett Pistoriustól, egyből durván belekezdett: "Maga a világon az egyik leghíresebb ember, akit az egyik legkönnyebb felismerni. Megölte Reeva Steenkampet. Ez egy hiba volt. Mondja ki, hogy megölte őt."

"Megtettem. Én vagyok a felelős Reeva haláláért" - mondta Pistorius, majd az ügyvéd megkérdezte, hogy tudja-e, hogy mi az a "zombie stopper". A sportoló nemmel válaszolt, mire Nel bemutatott egy videót, amelyen a sportoló egy hónappal a gyilkosság előtt görögdinnyékre lövöldözik, a pisztolyt pedig hangos kacagás közepette "zombie stopper" jelzővel illeti. Azt is mondja rajta, hogy a szétloccsanó dinnye puhább, mint egy agy, később Pistorius azzal védekezett, hogy egy zombi agyára gondolt, nem egy emberére.

Barry Roux, Pistorius ügyvédje azonnal tiltakozott, szerinte a bizonyítékok listájára nem vették fel előzetesen ezt a videót, így nem is játszhatják le. A bíróság visszavonult, és megvizsgálta a felvételt, és úgy döntött, hogy bemutathatják.

Gerrie Nel tovább folytatta a keménykedést, és megmutatott egy képet Reeva fejéről. "Nézze meg, ugyanúgy roncsolódott szét Reeva Steenkamp feje, mint egy görögdinnye, amire lövöldözött."

"Nincs szükségem arra, hogy megnézzem, pontosan emlékszem rá" - jött a válasz Pistoriustól, aki ebben a pillanatban rosszul lett, és kis időre szintén be kellett rekeszteni a tárgyalást. A sportolót kezelésbe vette a a pszichológusa, csak utána tudta folytatni. Reeva Steenkamp családja is rosszul lett, a bírónő azonnal levetette a képet a kivetítőről.

Videós összefoglaló, benne az ominózus felvétel, Pistorius vallomása és a videón az említett fotó is látható (18 éven felülieknek):