Társoldalunk:

Nem haltak még meg ennyien a Mount Everesten

2014.04.18. 12:23

Legalább tizenegy nepáli hegyi vezető meghalt pénteken a Mount Everest történetének legtöbb halálos áldozatát követelő lavinaomlásában - közölték nepáli tisztségviselők.

"Tizenegy holttestet láttam lehozni az alaptáborba, és még hármat várunk" - mondta Lakpa Serpa a himalájai mentőszövetségtől telefonon az AFP hírügynökségnek. Az említett három embert jelenleg eltűntként tartják nyilván. A hógörgeteg helyi idő szerint 6 óra 45 perckor zúdult le mintegy 5800 méteres magasságban a Mount Everest nepáli oldalán, azon a területen, amelyet pattogatottkukorica-földnek (popcorn field) becéznek, a Kumbu gleccserhez vezető részen.

"A világ legmagasabb csúcsánál ez volt eddig a legtöbb halálos áldozatot követelő baleset" - mondta Elizabeth Hawley, a nepáli hegymászás szakértője. "Tizennyolc évvel ezelőtt, 1996-ban két különböző csoport nyolc embere halt meg csúcshódítás közben" - tette hozzá. A tragédiát Jon Krakauer újságíró, alpinista örökítette meg Into thin air című, bestsellerré vált könyvében.

A kegyetlen hegységForrás: AFP/Prakash Mathema

A mostani baleset rávilágít azokra a veszélyekre, amelyek a külföldi alpinistákat a csúcs elérésében segítő serpákra (nepáli teherhordókra, hegyi vezetőkre) leselkednek. Több mint háromszáz ember meghalt a Mount Everesten azóta, hogy az új-zélandi Edmund Hillary és serpa hegyi vezetője, Tendzing Norgaj 1953-ban elsőként megmászta azt.