Vágólapra másolva!
A kerékpározási és a futási szokásokat figyelembe véve is erős Budapest-központúság figyelhető meg Magyarországon - ez derül ki a Strava nevű teljesítménymérő applikáció hőtérképes méréséből. A szomszédos országok közül Szlovénia és Szlovákia emelkedik ki, de Nyugat-Európa mozgékonyabb.

A népszerű teljesítménymérő applikáció, a Strava adatbázisa GPS-adatokon alapuló hőtérképpel illusztrálja a világ kerékpározási és futási szokásait. A statisztikát nyilván torzítja az alkalmazás elterjedtsége, de ettől még egy-egy régión belül érdekes összefüggéseket mutat.

Magyarország ebből a szempontból is Budapest-központú (ez a lakosságszám miatt persze nem meglepő). A fővárosban olyan sokan futnak, mint a szomszédos országok nagyvárosai közül csak Bécsben. Idehaza Budapest mellett Szeged, Pécs, Sopron és Szolnok környéke, illetve az Őrség és az Északi-középhegység mutat még némi - elsősorban kerékpáros - aktivitást. A Balaton, a Velencei-tó és a Fertő tó körül kerékpározó még akad, de a futók száma elenyésző.

Magyarország aktivitása: felül a kerékpározás, lent a futás. Forrás: STRAVA

Európában Nagy-Britannia, Hollandia és Belgium a legsportosabb, ezekben az országokban mindenütt jellemző a kerékpározás és a futás, de kimagaslóan jó az arány Koppenhága és Malmö vonzáskörzetében, az Ibériai-félsziget partja mentén, és Olaszország északi, illetve középső területein.

Közvetlen szomszédaink közül Horvátország, Szerbia, Románia és Ukrajna se a sok mozgásról híres, Szlovénia kiemelkedő teljesítménye nem meglepő, Ausztriát és Szlovákiát pedig elsősorban Bécs, illetve Pozsony teljesítménye emeli ki. Szlovákiában, illetve Lengyelországban a Magas-Tátrában tekernek és futnak a legtöbben.

Európa aktivitása: balra a kerékpározás, jobbra a futás. Forrás: STRAVA

Azon nem lepődtünk meg, hogy Pápua Új-Guineában ismeretlen a kerékpározás, az viszont érdekes, hogy Nepálban meglepően sokan bringáznak.