Társoldalunk:

Pistorius pszichiátriai klinikára vonul

2014.05.14. 11:32

Oscar Pistoriust pszichiátriai megfigyelésre küldik - így döntött szerdán Thokozile Masipa bírónő, aki a barátnőjét tavaly februárban lelövő műlábó futó tárgyalását vezeti.

A védelem pszichológusa, Merryll Vorster azt vallotta kedden a bíróságon, hogy a sportoló gyerekkora óta szorongásos zavarral küzd, miután 11 hónaposan amputálni kellett mindkét lábát, 14 évesen pedig meghalt az édesanyja. Vorster azt állította, hogy emiatt a betegség miatt viselkedhetett Pistorius az ominózus éjszakán úgy, hogy nem elmenekült a házból, mint ahogy minden más ember tette volna, amikor azt hitte, hogy egy betörő van a házban, hanem inkább fegyvert ragadott, és lőtt.

"Akkor tehát Pistorius veszélyes a társadalomra?" - kérdezte Gerrie Nel főügyész a pszichológust, aki határozott igennel felelt. Nel erre azt kérte, hogy 30 napra pszichiátriai megfigyelésre küldjék a sportolót. A bírónő egy nap haladékot kért, szerdán pedig bejelentette, hogy szerinte Pistorius beszámíthatatlan.

Pistorius klinikára vonulForrás: AFP/Daniel Born

Hozzátette: nem szeretne csupán Merryll Vorster vallomása alapján dönteni a gyilkossági ügyben, ezért egy független szakértői véleményre is szüksége van. Barry Roux, a vádlott ügyvédje szeretett volna még további tanúkat meghallgatni szerdán, de a bírónő ezt nem engedte.

Jövő kedden jelentik be, hogy pontosan mikortól meddig lesz Pistorius megfigyelés alatt, és az hogyan fog kinézni. Valószínűleg a johannesburgi Sterkfontein pszichiátriai klinikán járóbetegként fogják megvizsgálni, ezért egy hónapot csúszhat a per. A tárgyalás március harmadikán kezdődött, akkor úgy tervezték, hogy három hét alatt lezavarják, ehhez képest már a tizedik hétnél járunk.