Vágólapra másolva!
Bár az érintettek általában inkább pechszériának hívják, az ilyesmire fogékony közvélemény hajlamos rögvest átoknak nevezni néhány zsinórban beeső rossz eredményt. Ha pedig pontosan meg lehet mondani azt is, hogy ki és miért hozta a rontást, még jobb a sztori. Sportátok-történelem a világ minden tájáról.

Valószínűleg nincs a világon olyan sporttal foglalkozó orgánum, amelyben ne jelent volna meg Guttmann Béla neve a tegnapi EL-döntő után, de a Benficára rontást hozó edző esetétől eltekintve nem mondhatjuk, hogy Magyarország sportátok-nagyhatalom lenne.

Ha jól emlékszünk, annak idején még a Vasas vízilabdásai (1990 és 2006 között 12 bajnoki ezüst) és a győri kézilabdások (hét elbukott európai kupadöntő) hajmeresztő sorozata kapcsán sem emlegetett senki természetfeletti erőket, a szélesebb közvélemény legalábbis beérte a lúzerezéssel.

Eközben a világban, különösen az amerikai kontinensen, nyüzsögnek a szebbnél szebb átoktörténetek.

Az Átok Forrás: Universal Studios

A leghíresebb az amerikai baseballbajnokság legnagyobb ellenfeleiről, a Boston Red Sox és a New York Yankees rivalizálásáról szól. Bambino, azaz Babe Ruth átka 86 éven át kísértette az egyik legnagyobb klubot, a Boston ennyi időn át képtelen volt bajnoki címet nyerni, miután 1918-ban eladta legnagyobb sztárját a Yankeesnek.

A helyi folklórban nagyon komoly szerepe lett a sztorinak, a klub alkalmazottai hivatalos ördögűzőt is alkalmaztak, a szurkolók pedig évtizedeken át próbálták megtörni az átkot: így került a Himalája csúcsára egy Sox-sapka, így jött (véresen komolyan) szóba, hogy exhumálják Ruth holttestét, és bocsánatot kérnek tőle, amiért eladták – és így halászták ki a Sudbury-tóból a Ruth által korábban belelökött zongorát.

Végül 2004-ben a Boston minden idők egyik legnagyobb sorozatában 0-3-ról fordított ősi riválisa, a Yankees ellen az elődöntőben, aztán a döntőben lesöpörte a St. Louis Cardinalst. A város legforgalmasabb kereszteződésében látható "Le a rontással!" graffitit másnap „Rontás levéve” szövegre írták át, azóta is ott van.

George Herman "Babe" Ruth Jr., minden idők egyik legnagyobb játékosa Forrás: Kongresszusi Könyvtár

2008-ban, amikor a Yankees új stadion épített, a bostoniak megpróbálták visszaadni a kölcsönt. Egy Sox-szurkoló építőmunkás egy Boston-mezt rejtett a stadion alapjaiba, de elkövette azt a hibát, hogy lefényképezte magát közben, és a selfie-nek köszönhetően a New York-iak megtudták, hol keressék a rontást hozó dresszt. Másfél méter mélyen felbontották a stadion alapzatát, kiemelték a viseltes David Ortiz-mezt, majd elárverezték a ruhadarabot, a befolyó pénzt pedig a Red Sox rákellenes alapítványa kapta meg.

Sámánok, boszorkányok és egy kecske

Az ausztrál fociválogatottat a saját boszorkánya átkozta meg az 1970-es vb selejtezői előtt, mert a zimbabwei csapatra tett sikeres rontásért nem kapta meg a kialkudott 1000 fontot. Az ausztrálok egészen 2006-ig nem jutottak ki vébére (kétszer is az utolsó lépésnél buktak el), ekkor egy John Safran nevű műsorvezető elzarándokolt Mozambikba, és felbérelt egy másik boszorkányt, aki olyan jó munkát végzett, hogy Ausztrália nemcsak kijutott a németországi vébére, de egyből tovább is ment a csoportjából.

Az América de Cali focicsapatát 1948-ban a saját tulajdonosa átkozta meg, amikor a kolumbiai profiligához való csatlakozásról szavazott az elnökség. Benjamín Urrea azt mondta: "Csatlakozzatok, ha akartok, de Istenre esküszöm, soha nem nyertek bajnokságot.” A tulajt kinevették, aztán 31 évvel később az elnökség tagjai már mágiaügyi szakértőket bíztak meg, hogy vegyék le a rontást a klubról. Az akció remekül sikerült, az AdC rögtön bajnok lett, sőt két év kihagyás után zsinórban öt címet szerzett.

1945-ben Billy Sianis a kedvenc kecskéjével indult baseballmeccset nézni a chicagói Wrigley Fieldre, de a biztonságiak a meccs felénél kivezették, mert a szurkolók panaszkodtak a kecskéből áradó bűzre. Billy nyomban megátkozta a Chicago Cubst, mely ma nemcsak az MLB-t, de mind a négy major sportot nézve a legrégebben bajnokságot nyert klub. Igaz, a bajnoki cím nélküli időszak sokkal régebben, 1909-ben kezdődött. A Cubst mindenesetre a Lovable Losers (szerethető vesztesek) becenéven emlegetik az amerikai sportzsargonban.

A számtalan elbukott elődöntő és döntő miatt a szurkolók egymásra licitálva próbálják azóta is megtörni az átkot. A különféle kecskeáldozatok nem jártak sikerrel, ezért a kínai naptár szerinti Kecske évében (2003) megpróbálták áttenni a rontást a Houston Astrosra (be akartak vinni a stadionjukba egy kecskét, és amikor nem engedték be őket, elszavaltak egy varázsigét), de így is csak egy elődöntő jött össze. Az átok kimondása óta egyébként 41 egykori Cubs-játékos nyert bajnoki címet más-más csapatokkal.

Elátkozott helyek

A Talladega Superspeedway nevű versenypályát azért építették Alabamában, hogy legyen egy Nascar-pálya, amely gyorsabb és hosszabb, mint a legendás daytonai. A Dega becenevű pálya végül nemcsak ezzel lett világhírű, hanem furcsa események egész sorával, amelyeket többen annak tulajdonítanak, hogy az aszfaltcsík helyén korábban egy indián temető volt. Mások szerint az innen elüldözött krík indiánok átkozták meg a földet, ahol egy törzsfőnökük meghalt, amikor ledobta a lova.

A furcsa események a nyitás után öt évvel kezdődtek. 1973-ban egy Larry Smith nevű pilóta egy kisebb koccanásnak tűnő balesetben vesztette életét, máig nem világos, pontosan mi történt. A következő évben egy felrobbanó üzemanyagtartály ölt meg egy pályamunkást, a híres versenyző, Bobby Allison fia a helikopterével zuhant rá a pályára, majd 1996-ban az amerikai autós-motoros szövetség elnökét gázolták halálra a parkolóban. Az esetek annyira foglalkoztatták az embereket, hogy Terry Gilliam filmet forgatott a pályáról The Legend of Hallowdega címmel.

Nascar-futam az alabamai Talladega oválpályán Forrás: AFP/Chris Graythen

Hasonló történt az angol Derby Countyval, a legenda szerint a klubot vándorcigányok átkozták meg az 1890-es években, amikor a táborukat felszámolták az új stadion építése miatt. Az állítólagos átok értelmében a Derby sohasem nyer FA-kupát, és bár a csapat hat elődöntőt és három döntőt játszott a következő években, valóban nem sikerült nyernie. Amikor 1946-ban újra elérte az elődöntőt, a klub elnöke megkereste a környékbeli cigány közösség vezetőit, és kérte őket, hogy vegyék le a rontást a csapatáról. A Charlton elleni döntőben, 1-1-es állásnál egyszer csak kidurrant a labda, és mindenki megnyugodott, hogy ezzel lekerült az átok a klubról. A Derby 4-1-re nyert.

Gyakorlatilag ugyanez történt a Birmingham Cityvel is, sőt, a táborukból elüldözött vándorcigányok átka itt pontosan 100 évig fogott. Több sikertelen kísérletet jegyeztek fel a levételére, Ron Saunders vezetőedző például a nyolcvanas években feszületeket akasztatott a pályát megvilágító reflektorokra. Egyik utódja, Barry Fry pedig az ESPN szerint egy látnok tanácsára körbevizelte a négy szögletzászlót.

Óvakodj a borítótól!

Egészen különös a műfajban a Madden NFL nevű számítógépes játék borítójának átka. Sok amerikai hisz abban, hogy az a játékos, aki egy adott évi borítón szerepel, a következő évben vagy botrányos szezont fog futni, vagy egyszerűen csak megsérül – és valóban számos példa van ilyesmire, Garrison Hearsttől Adrian Petersonig.