Vágólapra másolva!
Néhány éve férfi testépítésben létrehoztak egy olyan kategóriát, amelyben nem a duzzadó izmokra vetül a hangsúly, sokkal inkább a magazinok címlapjaira kívánkozó, sportos megjelenésű férfiak versengenek az érmekért. Bennfentesek szerint a sportmodell kategóriáé lehet a jövő, hiszen egy átlagember számára is elérhető célt tűz ki, a végeredmény pedig a legtöbb embernek tetszik. 

Bogár János győzelmi reményekkel készült a koszovói fitnesz- és testépítő Európa-bajnokságon a szombat délutáni döntőre, és most akár vb-helyezett is lehetne, de tavaly belecsöppent egy filmforgatásba, ezért kihagyta a budaörsi, WBPF nevű szervezet által szervezett világeseményt.

A most nyáron a mozikba kerülő Herkules című, Dwayne Johnson főszereplésével leforgatott film felvételére sportos, atletikus, kocka hasú férfiakat kerestek, a 24 éves sportoló magára ismert, és el is fogadták a jelentkezését.

Fotó: Solymosi Márton - Pixelmester.hu

"Először mintegy háromszázan részt vettünk egy négyhetes kiképzőtáborban, ahol pajzsokkal meneteltünk, alakzatokat, támadó beállásokat vettünk fel, gyakoroltuk, hogyan kell egyszerre lépni és fordulni” - meséli az Origónak Koszovóban Bogár.

"Kimerítő volt, mert 20 kilós pajzsokat és dárdákat kellett emelgetnünk, ráadásul napi 16 órát a tűző napon szaladgáltunk Fóton az Origo stúdióban, igazi görög jelmezben. Egy volt katonatiszt válogatása alapján velem együtt 20 ember került be a királyi testőrségbe, amelyben talán én voltam a legkisebb a magam 187 centijével és 86 kilójával” – teszi hozzá a békéscsabai versenyző.

Bogár Koszovóban nagy esélyese a sportmodell kategóriának. A bírók a kisugárzást, az összképet, az arcot is figyelik, és a testépítőkkel ellentétben itt inkább a magazinok címlapjára kívánkozó, atlétikusan sportos, szálkás, arányos, szimmetrikus megjelenésű versenyzők lehetnek a befutók. A combizmok látványa már nem is fontos, éppen ezért a versenyzők rövid nadrágban vonulnak ki a színpadra.

A négy éve bevezetetett kategória nagyon népszerű, mert az átlagember számára is vonzó a versenyzők megjelenése, a bemutatott fizikum pedig egy bárki által - a testépítéshez képest sokkal könnyebben - elérhető célt tűz ki. „Ez inkább az egészséges életmódról és a fitneszről szól a hardcore testépítéshez képest” – magyarázza Bogár János, aki már alig várja, hogy a moziban is láthassa a Herkulest.