Vágólapra másolva!
Kozák Danuta háromból három győzelmet szerzett meg a hétvégi I. Európa- és világbajnoki válogatóversenyen. A pénteki K-1 500 méter mellett vasárnap K-1 és Szabó Petrával K-2 200 méteren is győzni tudott. A vasárnapi 200 méteres küzdelmekből kiemelkedett még Dudás Miklós és a Molnár Péter, Bán Kristóf páros is, míg 5000 méteren Pauman Dániel újabb vasasos győzelmet hozott.

Khaut Kristóf a Világkupán már érzékeltette: hiába csak most lépett ki az ifjúságiak közül, képes arra, hogy egy korosztályt átugorjon. Akkor C-1 500 méteren két nagyágyú, Sebastian Brendel és Mark Oldershaw mögött óriási meglepetésre a harmadik helyet szerezte meg, a szegedi válogatón vasárnap pedig már győzni is tudott ebben a versenyszámban, fölényesen utasította maga mögé csapattársát, Varga Dávidot és az UTE-sok nagy reménységét Szabó Kristófot.

"Magam sem csináltam volna másként" - gratulált a magából minden erőt kifacsaró versenyzőnek edzője, Szabados Krisztián.

"Akárcsak a tegnapi ezer méter, ez is kemény volt a meleg miatt, de nagyon örülök ennek a győzelemnek. Hogy az Európa-bajnoki indulásommal kapcsolatban hogyan döntünk, azt még nem tudom, hiszen az idén Szegeden U23-as világbajnokság lesz, és szerintem az most fontosabb lesz számomra" - magyarázta Khaut.

Így gondolkozik a londoni olimpia hatodik helyezettje, Dudás Miklós is, aki K-1 200 méteren nagy fölénnyel, egy hajóval győzte le az ifjúsági olimpiai bajnok Tótka Sándort, akivel nem mellesleg már közös páros építésébe is fogtak.

"Itt volt az ideje, már régóta mondom, hogy ez kell. Látjuk, hogy a németeknél Ronald Rauhe és Tom Liebscher milyen erőt képvisel, jövőre nekünk is össze kell rakni egy világverő párost, és szerintem Sanyival alkalmasak leszünk rá, hogy odapirítsunk a mezőnynek. És hogy miért az U23-as világbajnokság mellett teszem le a voksomat? Mert régi álmom, hogy a családom és a barátaim előtt, akiknek egyébként félig köszönhetem a sikereimet, felálljak a dobogóra" - mondta Dudás Miklós.

Női K-1 200 méteren a kétszeres olimpiai bajnok Kozák Danuta nyertVad Ninetta előtt, aki az utolsó harminc méteren fogyott el. Kozák produkciója alapján pedig le lehetett szűrni: a kétszeres olimpiai bajnok versenyző rengeteget lépett előre ebben a számban.

Női C-1 200 méteren ismét a legerősebb győri versenyző, Lakatos Zsanett győzött, Balla Virág és Takács Kincső előtt, míg a férfi kenusok C-2 500 méteren a papírformának megfelelően Vasbányai Henrik és Mike Róbert nyert. Oláh Tamás fiai bár hozták a kötelező győzelmet, a fiatal Khaut Kristóf, Hajdu Jonatán kettős a végén majdnem rájuk ijesztett. "Kötelező, legyünk túl futam volt, a nagy meleg azonban kifogott rajtunk, be is kötöttem a végén" – mondta Mike Róbert. "Érzékeltük, hogy jönnek Kristófék, de mi inkább magunkra és a győzelemre koncentráltunk."

Ahogyan újabb győzelemre koncentrált Kozák Danuta is, aki egy fiatallal párral, a szolnoki Szabó Petrával állt oda a rajthoz, és ismét meggyőző fölénnyel zsebelte be a győzelmet. "Háromból három" - mondta az UTE kétszeres olimpiai bajnoka, aki így K-1 500 méteren, K-1 és K-2 200 méteren nyert, de nyilvánvalóan tagja lesz az ötszázas négyesnek is majd a brandenburgi Európa-bajnokságon.