Pistoriusnál fennáll az öngyilkosság kockázata

Oscar Pistorius
South African Paralympic athlete Oscar Pistorius looks on during his murder trial on charge of murdering his girlfriend Reeva Steenkamp, at the high court in Pretoria, on May 13, 2014. Pistorius' murder trial debated his mental state today, as the athlete faced a possible stint in a psychiatric hospital to establish if he has a "general anxiety disorder." Under cross-examination on Tuesday, defence psychiatrist Meryll Vorster told the court that Pistorius's anxiety would have given him a heightened fear of crime. AFP PHOTO / POOL / Daniel Born
Vágólapra másolva!
Oscar Pistoriusnak nincs mentális betegsége, a szakorvosi vélemény szerint felelősségre vonható a tetteiért, de egészségesnek túlzás lenne nevezni, hiszen hiperaktív, ideges természetű, és gyakran alvászavarokkal küzdött. Folytatódik a per. 

Oscar Pistorius pere a parasportoló 30 napos pszichiátriai kezelése után a hét elején folytatódott. A Pretoria Weskoppies kórházban végzett vizsgálatot azért rendelte el a bírónő, hogy kiderüljön, volt-e az atlétának olyan mentális problémája, ami befolyásolhatta döntéshozatalát azon az éjszakán, amikor lelőtte barátnőjét, Reeva Steenkampot.

A vizsgálat megállapította, hogy bár Pistorius izgalmi állapotban zavartan viselkedik, de semmiféle olyan mentális betegséggel nem küzd, ami felmentené a bűnügyi felelősség alól. Az is kiderült, hogy a futó poszttraumatikus stresszben szenved, és a gyilkosság óta történtek miatt alaposan megnőtt nála az öngyilkosság veszélye is. A törvényszéki pszichiáter szerint folytatni kell az atléta pszichiátriai kezelését, különben komolyan számolni kell az öngyilkosság kockázatával.

Nincs mentális betegsége, de baja azért van Forrás: AFP/Daniel Born

A vád ezzel nehéz helyzetbe került, hiszen Gerrie Nel államügyész az atléta lobbanékony és erőszakos személyiségére építette a vád stratégiáját. A jelentés kategorikusan cáfolja a fenti lehetőséget, Pistorius nem nárcisztikus, pszichopata, és nincs a kórtörténetében indokolatlan dühkitörés.

Ugyanakkor egy professzor, aki a Dél-Afrikai Paralimpiai Szövetség megbízásából dolgozott együtt az atlétával, azt mondta, Pistoriust ideges természetű, hiperaktív személyként ismerte meg, akire gyakran tört rá kézremegés nyomás alatt, és többször alvászavarral küzdött. A tárgyaláson a védelem azt kérte, maradjon a nyilvánosság elől zártan a jelentés, a helyszínen kiosztott dokumentum percek alatt fent volt az összes létező közösségi csatornán.