Társoldalunk:

Halálra gázolta vetélytársát a NASCAR-legenda

2014.08.11. 08:00

Tragikus baleset történt a New York államban található Canandaigua Motorsports Parkban, ahol egy sprint car versenyen a korábbi háromszoros NASCAR-győztes Tony Stewart halálra gázolta mindössze 20 éves vetélytársát, Kevin Ward Juniort. 

A két versenyző a második helyért harcolt, amikor Stewart kifékezte ellenfelét, Ward autója kicsúszott, a szalagkorlátnak csapódott, és kiesett a versenyből. A pálya szélén azonnal megjelentek a figyelmeztető zászlók, és a felvételeken látszik, hogy a legtöbb autó le is lassít, hogy el tudják vontatni a szerencsétlenül járt versenyautót.

Ward azonban – a szigorú tiltás ellenére – kiszállt az autójából, és a pályán állva dühösen mutogatott Stewartnak, aki a következő körre érkezve elsodorta fiatal vetélytársát. A 20 éves pilótát nem is szállították kórházba, a helyszínen életét vesztette.

Az ügy hatalmas felháborodást váltott ki az Egyesült Államokban, hol visszafogottabban, hol szókimondó stílusban firtatják Stewart felelősségét. A Slate szakírója még csak vélelmezi, hogy Stewart lassítás helyett gyorsított a baleset előtt, a Sporting News szakértője pedig megszólaltatja Ward barátját, a szintén sprint car versenyző Tyler Gravest, aki szerint nem a rossz látási viszonyok, vagy a szerencsétlenül járt versenyző fekete ruhája miatt történt a baleset.

„Tudom, hogy Tony látta őt. Én tudom, mennyit lehet látni ezekből a kocsikból, de amikor közel került hozzá, nem fékezett, hanem gázt adott. Ha egy ilyen kocsiban gázt adsz, az autó oldalra fordul, és itt is pont ez történt: a hátsó kerék kapta el Kevint – nyilatkozta a versenyző.

Tony Stewart a tragikus verseny előttForrás: AFP/Jared C. Tilton

Jóval visszafogottabban, de a Sports Illustrated is a háromszors NASCAR-bajnok felelősségét firtatja, a magazin hosszú cikkében felhívja a figyelmet rá, hogy Stewart kifejezetten balhés versenyző, akinek pályafutása során többször akadt vitás esete vetélytársaival, pályabírókkal és a sajtó képviselőivel. A hirtelen haragú versenyző szóvivőjén keresztül sajnálatát fejezte ki az eset miatt, és nem állt rajthoz a következő futamon.