Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság néhány számban nem engedélyezi az Ebola-járvánnyal sújtott nyugat-afrikai országokból érkezett sportolók versenyzését a Kínában vasárnap kezdődő ifjúsági olimpián. A NOB pénteken közleményben számolt be arról, hogy az intézkedés megelőző jellegű, három sportoló nem vehet részt a küzdősportok és az úszás versenyszámaiban.

A hírek szerint egy 16 éves nigériai női birkózó, illetve két guineai – egy 16 éves női cselgáncsozó és egy 16 éves úszó – számára ért véget az olimpia.

"Az egészségügyi szervezetek biztosítottak arról, hogy konkrét gyanús eset nem történt, a fertőzés kockázata pedig nagyon valószínűtlen" - írta a NOB, s hozzátette, a nyugat-afrikai régióból érkezett versenyzők jogainak tiszteletben tartása mellett dolgozták ki a mostani intézkedést.

A döntést a NOB közlése szerint a nankingi szervezőbizottsággal közösen, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tanácsainak megfelelően hozták meg, a nyugat-afrikai országokból érkező versenyzőket pedig vizsgálatnak vetik alá.

"Sajnáljuk, hogy emiatt a fiatal sportolók közül néhányan kétszer is szenvednek, egyrészt a hazájukban tomboló járvány miatt, másrészt azért, mert nem versenyezhetnek majd az ifjúsági olimpián" - áll a közleményben.

Ez a legsúlyosabb járvány az Ebola-vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór mostani terjedése Guineában kezdődött, a járvány azóta Sierra Leonéra, Libériára és Nigériára is átterjedt. A betegség vérrel és más testnedvvel terjed, tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben belső vérzés.