Vágólapra másolva!
A Seattle Seahawks a legesélyesebb, de számtalan kihívója akad a címvédőnek a magyar idő szerint pénteken hajnalban kezdődő tengerentúli amerikaifutball-bajnokságban. A legendás irányítók közül Peyton Manning és Tom Brady is Super Bowl-esélyes csapatot kapott. A holtszezon persze ezúttal sem múlt el balhék nélkül, színesítette az NFL nélküli életet ittasan fának hajtó, házibuliban lövöldöző, lóversenyre bedrogozva járó focista, benyugtatózva vezető klubtulajdonos, és az idén debütál az első olyan játékos, aki nyíltan vállalja, hogy homoszexuális.

Magyar idő szerint pénteken hajnalban kezdődik, és öt hónapon át, a február elsején rendezendő Super Bowlig tart a világ legnépszerűbb bajnoksága, a hét hónapos szünet után visszatérő NFL. A legnagyobb esélye ezúttal a bajnok Seattle-nek van a végső győzelemre, pedig a címvédés nagyon ritka ebben a ligában, mert évről évre változnak az erőviszonyok.

A Seahawks csupán a kilencedik csapat lehet, amely megvédi a címét. Legutóbb 2005-ben a New England Patriotsnak sikerült ez a bravúr. A fogadóirodáknál is a legesélyesebbnek tartott Seahawks tavaly a betonvédelmével lett Super Bowl-győztes, és ez a félelmetes védelem nem sokat változott. A Brandon Browner, Walter Thurmond duó távozását is simán elbírja a csapat, a futásaival és passzaival is nagyszerű irányítót, Russel Wilsont pedig a villámgyors és bivalyerős futó, Marshawn Lynch segíti majd a támadásoknál.

Wilson és Lynch tavaly így ünnepelt a Lombardi-trófeával Forrás: AFP/Otto Greule Jr

Manning társakat kapott

A Halászsólymokat (Seahawks) például a Vadlovak (Broncos) vadászhatják le, a Denver ugyanis legalább olyan erős, mint tavaly, amikor a minden egyéni rekordot megdöntő Peyton Manning vezérletével magabiztosan menetelt a Super Bowlig - ott viszont a Seattle védelmével még minden idők egyik legjobb irányítója sem bírt. A Denver vezetősége azonban úgy volt vele, hogy ez lehet a 38 éves Manning egyik utolsó lehetősége, hogy a csúcsra juttassa a csapatot, ezért alaposan bevásároltak, hogy ne csak a támadásban legyenek a legjobbak. A védelembe érkezett az Aquib Talib, T.J. Ward, DeMarcus Ware hármas, amelyet bármelyik csapat elfogadna a kezdőjébe, így Manningnek sem azzal a tudattal kell minden egyes támadáshoz felkocognia a pályára, hogy muszáj touchdownt szerezni, mert a védelemre nem építhetik a taktikát. Így az idén válhat igazi fegyverré Peyton tűpontosan célzó keze.

Manning egyik elkapója, Wes Welker viszont csak októberben csatlakozhat a csapathoz, egyrészt agyrázkódása miatt, másrészt azért, mert eltiltását tölti. A Kentucky Derby lóversenyt a helyszínen tekintette meg, a nézők szerint túlzott boldogságban. A kábítószerezéssel gyanúsított Welkert ellenőrizték, a szervezetében amfetamint találtak, és bár szerinte meghamisították a mintáját, az első néhány hetet ki kell hagynia eltiltás miatt, csak október 6-án térhet vissza.

Manning és Welker az első néhány fordulóban még nem pacsizhat Forrás: AFP/Justin Edmonds

Irányítófronton hasonló a helyzet New Englandben is, mint Denverben. Az NFL-pályafutása kezdete óta a Patriotst szolgáló, és azt háromszor Super Bowl-győzelemig vezető Tom Brady a 37. évét tapossa, és karrierje egyik legjobb csapatában játszik. A nevek alapján eddig is bombaerős kerethez csatlakozott Darrelle Revis, a liga legjobb cornerbackje és a tavaly a Seattle-lel bajnoki címet szerző Brandon Browner. Igaz, utóbbi az első négy meccsről biztosan hiányozni fog doppingvétség miatt, de utána nagy hasznára lehet a csapatnak.

Romo a pályán is bizonyíthat

Ha már a legendás irányítóknál tartunk, a pályafutása során szintén csak a Dallasban játszó Tony Romo újabb lehetőséget kap arra, hogy bizonyítsa, nem csak a nők közül választ jól (járt már együtt Jessica Simpsonnal, mostani felesége, Candice Crawford pedig Missouri állam szépségkirálynője), hanem a pályán az elkapók közül is. Nem lesz ugyanakkor könnyű dolga, mivel a liga egyik legjobb linebackere, Sean Lee ebben a szezonban nem léphet pályára, a már említett DeMarcus Ware elhagyta a csapatot, a helyére igazolt névrokon, DeMarcus Lawrence pedig eltörte a lábát. A Cowboystól mégis elvárható egy komolyabb eredmény, már csak azért is, mert az idén már zsinórban nyolcadik alkalommal lett a Forbes magazin szerint az NFL legértékesebb klubja. Az értéke 39 százalékkal nőtt egy év alatt, 3,2 milliárd dollárra tehető. Az egész világon csak egyetlen értékesebb sportklub van a Dallasnál a Forbes szerint, jelesül a 3,4 milliárd dollárra taksált Real Madrid.

Míg a fent említett irányítók már lassan kifelé kacsingatnak az NFL-ből, a 30 éves Aaron Rodgersnek bőven van még ideje. Amíg a számtalan rekordot tartó, Super Bowl-győztes játékos dobál a Green Bay csapatában, addig a Packers mindig is esélyes lesz a végső győzelemre. Főleg, ha az idén egy kis szerencséje is lesz, és elkerülik a sérülések - tavaly, például, a fél keret a pálya helyett az orvosi szobában töltötte a szezont. A védőfalból már most kidőlt az egész idényre az egyik kulcsember, B. J. Raji, viszont az elkapókban és tavaly az év legjobb újoncának megválasztott futóban, Eddie Lacyben joggal bízhatnak Green Bayben.

A Packersnek ismét szüksége lesz Rodgers passzaira Forrás: AFP/Jonathan Daniel

A San Francisco is bajnokesélyesnek tekinthető, főleg, ha azt nézzük, hogy hét (!) évre magukhoz láncolták a csapat irányítóját, Colin Kaepernicket, aki 2012-ben, szemtelenül fiatalon a Super Bowlig vezette a 49erst. Szintén hosszabbított a csapat Kaepernick egyik kedvenc célpontjával, az elkapó Anquan Boldinnal, valamint ott van irányítónak a liga egyik legjobb tight endje, Vernon Davis is.

Bulizni csak fegyverrel!

Kérdés azonban, hogy a San Francisco hogyan bírja majd el Aldon Smith hiányát, akit kilenc meccsre elmeszeltek, és csak november 10-én csatlakozhat a kerethez. Az irányítók földbe döngölésében a liga egyik legjobbjának számító linebacker nemcsak a pályán nyújt felejthetetlent, hanem a magánéletben is. A 24 éves játékos négy meccset kapott tiltott szerek használata, ötöt pedig a pályán kívüli kihágásai miatt. Tavaly szeptemberben autójával egy fának ütközött, véralkoholszintje a duplája volt a megengedettnek, és marihuánát is találtak a rendőrök az autójában.

Néhány hónappal később rendezett egy házibulit, ahol korábbi csapattársával, az azóta a Tennessee-be igazolt Delanie Walkerrel pisztollyal hadonásztak az erkélyen, majd többször a levegőbe lőttek. A bulin állítólag Smitht egy késsel valaki megsebesítette, ő pedig így akart véget vetni a partinak, és hazazavarni mindenkit. Az NFL fenegyerekének azonban ennyi balhé nem volt elég, a Los Angeles-i repülőtéren hulla részegen a bomba szót ordibálta, majd a kiérkező rendőrökre is rátámadt. Letartóztatták, 20 ezer dollár fejében engedték szabadon, és megkapta az NFL-től az eltiltását.

Smith az NFL fenegyereke Forrás: AFP/Mike Coppola

A Philadelphiát sem szabad leírni. Nick Foles az előző bajnokságban a liga legjobb irányítói közé nőtte ki magát. Aztán ott van LeSean McCoy, aki a legtöbb yardot futotta az elmúlt idényben. Tavaly viszont az első nyolc meccsükből ötöt elveszítettek a Sasok, ha az idén nem így kezdik a bajnokságot, hanem onnan folytatják, ahol tavaly abbahagyták, akkor szép hónapok várhatnak a Philadelphia szurkolóira.

Az egyemberes csapatok

A Drew Brees irányította New Orleans Saints is képes lehet meglepetésekre, főleg úgy, hogy a draft egyik legjobb elkapóját, Brandin Cooksot szerződtette. Több olyan csapat is van, amelynek játéka és eredményessége nagyban függ egy embertől, ilyen például az évek óta a szenzációs futásokra képes Adrian Petersonra építő Minnesota Vikings. Az Indianapolis meggyengült, de ahol a Peyton Manning utódjának tartott fiatal Andrew Luck osztogatja a passzokat, az ellen a csapat ellen egyetlen védelem sem mehet biztosra. A Colts játékosainak mindenesetre Jim Irsay klubtulajdonos nem mutat jó példát, ugyanis beismerte, hogy úgy vezetett, hogy előtte erős nyugtatókat és fájdalomcsillapítókat vett be, ezért hat meccsre eltiltották, azaz nem jelenhet meg a klub központjában, és nem lehet ott a stadionban a találkozókon, továbbá félmillió dollárt is be kell fizetnie az NFL közös kasszájába.

Indianapolisban szinte minden Luckon múlik Forrás: AFP/Andy Lyons

A liga egy másik fiatal sztárirányítója, Robert Griffin III két éve elnyerte az év újonca címet, tavaly azonban a sérülései miatt csak bukdácsolt a Washington. Ha Griffin kibír egy egész szezont, akkor a Redskins is veszélyes lehet bárkire. Akárcsak a Giants, ahol minden Eli Manningen áll vagy bukik. A kisebbik Manning fivér már kétszeres Super Bowl-győztesnek mondhatja magát, de nagyon szeszélyes, tavaly például 27 interceptiont dobott, ez az egyik legrosszabb mutató volt az egész ligában.

A Chicago Bearsnél már emberemlékezet óta várnak egy kiugró eredményre, és nem mernénk azt tippelni, hogy ez az idén jön el, de elkapó poszton az Alshon Jeffery, Brandon Marshall párosnál nem nagyon van jobb kettős az NFL-ben. Hozzájuk csatlakozik még a most draftolt egyetemi futókirály, Ka’Deem Carey is. A Houston Texansnál J. J. Wattban és az általa irányított védelemben bízhatnak, a falembert 2012-ben a legjobb védőek választották meg, az idén pedig zsíros szerződést írt alá, hat évre 100 millió dollárt kap, ezzel minden idők legjobban fizetett védője lett.

Az első meleg NFL-focista

A St. Louis Rams főleg a draft miatt került a szezon előtt előtérbe. Megszerezte a játékosbörze egyik legjobbját, a védő Aaron Donaldot, valamint Michael Samet, aki bejelentette, hogy homoszexuális. Ő az NFL első olyan játékosa, aki nyíltan vállalja, hogy a saját neméhez vonzódik.

Michael Sam biztosan kap majd hideget-meleget a pályán Forrás: AFP/Joe Robbins

A Temesváron született Meskó Zoltán közben szabadügynök lett. A 28 éves, román állampolgárságú rúgójátékos 2010-től három éven át a New England Patriots tagja volt, majd az előző szezonban a Pittsburgh Steelers, illetve a Cincinnati Bengals együttesét erősítette hosszabb-rövidebb ideig. Az idén tehát nem lesz magyar származású játékos az NFL-ben.

Közel száz NFL-meccs a tévében

A Sport TV a C8 csatornával kiegészülve összesen 88 mérkőzést közvetít a péntek hajnalban rajtoló 2014–2015-ös NFL-szezonban. Az alapszakaszból 76, a rájátszásból az összes, azaz 11 meccset adnak, és képernyőre kerül a Pro Bowl is. Újdonság lesz, hogy a C8 minden fordulóból közvetít egy magyar idő szerint 19 órakor kezdődő találkozót. Ezenfelül négy hétfő hajnali (Sunday Night Football) rangadót élőben közvetít a Sport TV. Az első fordulóból hat mérkőzés kerül képernyőre.