Társoldalunk:

Használt rágó százmillióért? Ingyen van

2014.09.29. 14:33

Ferguson rágógumija, Seaver fogpiszkálója, Ortiz szakálla - néhány olyan ereklye az elmúlt évekből, amelyért meglepő összegeket fizettek a sportrajongók. Most is hirdetnek különleges darabokat, és nemcsak külföldit: Kokó világbajnoki trikója Papp Laci aláírásával még csak nem is drága.

Új stadionok ide vagy oda, a fanatikus szurkolók mindig is ereklyeként tekintenek a kultikus pályákra és azok tartozékaira. Amikor 2013 tavaszán elkezdték bontatni a ferencvárosi Albert-stadiont, voltak, akiknek sikerült néhány széket megszerezniük, sőt a kevésbé élelmesek akár vásárolhattak is vitrinbe tehető relikviákat a Fradi boltjában. Egy darab gyepet potom 20 ezer forintért vagy a kapufákból pár centimétert 15 ezerért.

Hasonló persze külföldön is előfordult már: amikor 2006-ban az Arsenal kiköltözött a Highburyből, és a régi stadion helyén lakópark épült, a drukkerek gyakorlatilag felszedték a gyepet, és hazavitték. És vannak olyan sportrelikviák is, amelyek értékét nemcsak megbecsülni lehet, hanem egészen konkrét árat is lehet hozzájuk társítani, mivel műkincsáron keltek el egy-egy aukción.

A gyűjtők olyan tárgyakra is lecsapnak, amilyenekhez más hozzá se nyúlna. A Manchester United másfél éve visszavonult edzője, Sir Alex Ferguson kiköpött rágóit sokan próbálták megszerezni, és az utolsót, amelyet a MU kispadján rágott (2013. május 19-én, a West Bromwich stadionjában) egy szemfüles rajongó 400 ezer fontért (mostani árfolyamon 133,5 millió forint) adta el az eBayen. A pénzt a hátrányos helyzetű gyerekeket támogató MU-alapítvány kapta.

Sir Alex itt még nem köpte kiForrás: AFP/Graham Stuart

A sportcsillagok szájából kikerülő dolgok egyébként is népszerűek valamiért. A baseballozók híresek arról, hogy a dohányon vagy fogpiszkálón nyammognak a meccsek alatt. Mivel a kiköpött dohányt összeszedni igen nehéz, és persze roppant gusztustalan is, a fogpiszkálóknak lett nagyobb keletje. Tom Seaver, aki 2011-ben a MLB Hall of Fame-jébe is bekerült, híres volt fogpiszkálózásáról. Egy általa használt darabért 440 dollárt fizettek 1992-ben.

Becses szőrzet

Egy másik baseball-legenda, az 1961-ben elhunyt Ty Cobb fogsorát 1999-ben 6500 dollárért, vagyis nagyjából másfél millió forintért adták el. Ennek majdnem a négyszeresét fizették egy 1991-es árverésen a nyolcszoros MLB All Star-dobó Nolan Ryan szuszpenzoráért. A Boston Red Sox játékosai pedig a 2012-től egy szezonon át növesztett szakállukat árverezték el jótékonysági céllal, David Ortizét, például, 11 ezer dollárért vette meg a Gillette.

Ty Cobb 1913-banForrás: Wikimedia Common

Hazai viszonylatban mi más lenne a legfelkapottabb, mint az Aranycsapattal kapcsolatos, elsősorban is a Puskás-emléktárgyak. Egy részüket az ismert vállalkozó, Bodnár György vette meg 2005-ben egy londoni árverésen, más darabok a felcsúti Pancho Aréna stadiontúráján tekinthetők meg. Ugyancsak a Puskás Akadémiáé Sebes Gusztáv (az Aranycsapat szövetségi kapitánya) hagyatéka, többek között egy füzet a következő címmel: "A londoni mérkőzés taktikai terve".

Kincset érő autogramok egy helyen

Jelenleg is lehet venni magyar sportereklyéket. Híres sportolók által dedikált képekből vagy albumokból több ezret kínálnak eladásra az interneten - az egyik legdrágább egy Puskástól Kocsis Sándoron és Adler Zsigmondon át Papp Lászlóig számos nagy sportoló aláírásával teli füzet, 300 ezerért meghirdetve. A Kovács István ökölvívó által 1991-ben, az amatőrvébé döntőjén hordott trikó, melyet később maga Kokó és Papp László is aláírt, 1,5 millióba fáj. Az egyik magyar aukciós oldalon az 1928-as olimpia labdarúgótornájának aranyérme mindössze 270 ezer forintért kelt el.

Puskás Ferenc a berni döntőnForrás: DPA/AFP/Schirner Sportfoto Archiv

A kétszeres olimpiai bajnok Kolonics György hajója több mint négyszázezer forintot hozott nemrég egy alapítványnak, 2008-ban pedig összesen négymillió forint folyt be egy több tételes - többek közt Varga Tamás olimpiai bajnok vízilabdázó Pekingben használt úszósapkáját felvonultató - árverésen.

Ezekért fizették a legtöbbet
A világ öt legdrágább sportrelikviája közé 1,4 millió dollár a belépő szint. Így kiszorul, például, Muhammad Ali 1965-ös, Floyd Patterson elleni címmeccsén használt bokszkesztyűje (1,1 millió dollár). Az ötödik a labdarúgás 1859-es, kézzel írt szabálykönyve (1,4 millió dollár). A dupláját éri Honus Wagner baseballos kártyája. Ez valaha cigarettatartók fedőlapjaként szolgált, és a híres játékos nem akarta, hogy a gyerekek miatta dohányt vegyenek, ezért csak kevés készült belőle. Hárommillió dollárt ér egy baseball-labda, amellyel Mark McGwire 1998-ban a hetvenedik home runját (ez akkor rekord volt) érte el.

A kosárlabda James Naismith által írt alapító szabálygyűjteményét 4,3 millió dollárért vették meg, de ezzel még csak a második a listán. Az első helyezett Babe Ruth 4,4 millió dolláros (majdnem egymilliárd forint) meze 1920 környékéről. A Yankees baseballosa minden idők egyik legjobbja, még most is több rekordot tart, a hozzá fűződő ereklyéknek óriási a keletje.

Van azonban már kihívó is: egy ritka, Wayne Gretzkyt ábrázoló tripla kártyára 1,65 millió dollárról indul a licit.