Vágólapra másolva!
Célegyenesbe fordult Oscar Pistorius tárgyalása, a barátnőjét meggyilkoló műlábú futó ügyében szeptember 11-én, csütörtökön hirdetnek ítéletet. Egy törvényszéki pszichológus szerint a sorozatgyilkosok is azt gondolják az első emberölésük előtt, hogy nem lennének képesek elvenni egy ember életét. Összefoglaljuk, mi történt eddig a márciusban kezdődött perben.

Március 3-án kezdődött Oscar Pistorius pere, és szeptember 11-én, csütörtökön elvileg megtudjuk, hogy a barátnőjét, Reeva Steenkampot tavaly februárban, Valentin-napon lelövő paralimpiai bajnok futó milyen büntetést kap. Ha bűnösnek találják, 25 évet is kaphat, de ha a bíróság elhiszi, amit ő állít, tehát hogy azt gondolta, betörő van a házban, akkor csak gondatlanságból elkövetett emberölésért ítélhetik el.

Az első tanú, a Pistoriuséktól nem messze lakó Michelle Burger máris megadta az alaphangot a tárgyalás első napján, sírva omlott össze, amikor visszaemlékezett a végzetes éjszakára. "Női sikolyt hallottam, aztán egy lövést, majd kis szünet után újabb három lövés dörrent" - vallotta.

Ugyanúgy sikít, mint egy nő?

Barry Roux, a sportoló ügyvédje szerint ha Pistorius ideges vagy zaklatott, ugyanúgy sikít, mint egy nő, így elképzelhető, hogy az ő hangját hallották. A szomszédok közül volt, aki azt állította, hogy veszekedés hallatszott ki a házból nem sokkal a lövések előtt. Pistorius volt barátnője, Samantha Taylor is megjelent a bíróságon, ő azt mondta, hogy vele többször is kiabált a sportoló, de egyszer sem volt olyan a hangja, mintha egy nő ordibálna. Pistorius ügyvédje szerint a pisztolylövésnek hitt durranások valójában nem lövések voltak, a sportoló egy krikettütővel próbálta meg betörni a vécéajtót, miután észrevette, hogy mégsem egy betörő, hanem a barátnője van a mosdóban.

Pistorius többször rosszul lett Forrás: AFP/Alet Pretorius

A következő fontos tanú Gert Saayman patológus volt, aki ismertette, hogy négy lövés érte Reeva Steenkamp testét: egy a feje jobb oldalán, egy a jobb könyökén, egy a csípője jobb oldalán, és egy a bal kezén. További sérüléseket szenvedett a szétforgácsolódott ajtódaraboktól, több csontja eltört. A patológus vallomása közben Pistorius előbb öklendezni kezdett, majd többször el is hányta magát. Egy vödröt kellett tenni elé, a körülötte lévő mikrofonokat pedig arrébb vitték, mert olyan hangos volt, hogy zavarta a tárgyalást. Ez később többször is megismétlődött, amikor fotókat is mutattak a nő holttestéről.

A gyilkosság óta depressziós

Közel egy hónap után szólalt meg először a bíróságon a vádlott. "Szeretném megragadni az alkalmat, és bocsánatot kérni Mr. és Mrs. Steenkamptől, Reeva egész családjától és azoktól a jelenlévőktől, akik ismerték őt. A tragédia éjszakáján meg akartam védeni Reevát. Bizton állítom, hogy aznap éjszaka, amikor lefeküdt, szerelmesen feküdt le” – mondta folyamatosan elcsukló hangon a sportoló. Hozzátette, hogy a végzetes éjszaka óta gyógyszereket szed, antidepresszánst és altatót. "Folyamatosan rémálmaim vannak, vérző orral ébredek fel éjszakánként, az egyik éjjel a szekrénybe zárkóztam, és a húgomat hívtam fel, hogy jöjjön értem."

Később Pistorius többször is levette a protéziseit a tárgyalóteremben, hogy megmutassa, azok nélkül milyen bizonytalanul tud közlekedni, ezzel is bizonyítva azt, hogy azért lőtt a vécéajtóra, mert félt az állítólagos betörőtől.

Gerrie Nel, a pitbull Forrás: AFP/Siphiwe Sibeko

Mondja ki, hogy megöltem Reeva Steenkampot!

Közben ahogy teltek a napok, úgy lett egyre agresszívebb Gerrie Nel ügyész. Próbálta megtörni Pistoriust, kiabált vele, egy alkalommal egyenesen azt: "Mondja ki! Gyerünk, mondja ki, hogy megöltem Reeva Steenkampot!" Pistorius többször zokogva, fejét a kezébe temetve ült a vádlottak padján, számtalanszor félbe kellett szakítani a tárgyalást, hogy össze tudja szedni magát. Nem véletlen, hogy a dél-afrikai sajtóban Nelt pitbullnak nevezik.

"Megtettem. Én vagyok a felelős Reeva haláláért" – válaszolt az ominózus felszólításra Pistorius. Gerrie Nel bemutatott egy videót, amelyen a sportoló egy hónappal a gyilkosság előtt görögdinnyékre lövöldözik, és többek között azt mondja, hogy a szétloccsanó dinnye puhább, mint egy agy. Nel mutatott egy képet az áldozat fejéről, és azt mondta, "nézze, ugyanúgy roncsolódott szét Reeva Steenkamp feje, mint egy görögdinnye, amire lövöldözött."

Pistorius lövöldözik:

A tárgyalássorozat talán legfontosabb pontja az volt, amikor a védelem pszichiátere, Merryll Vorster azt állította, hogy Pistorius gyerekkora óta szorongásos zavarral küzd, miután 11 hónapos korában amputálni kellett mindkét lábát, 14 éves korában pedig meghalt az édesanyja. "Emiatt a betegség miatt viselkedhetett az ominózus éjszakán úgy, ahogy: amikor azt hitte, egy betörő van a házban, nem elmenekült, ahogy minden más ember tette volna, hanem inkább fegyvert ragadott, és lőtt" - mondta a pszichiáter, mire Pistoriust egy hónapra egy klinikára küldték pszichológiai vizsgálatra. Ez kimutatta, hogy bár izgalmi állapotban zavartan viselkedik, semmiféle olyan mentális betegséggel nem küzd, amely felmentené a bűnügyi felelősség alól, vagyis tisztában volt azzal, mit tesz.

Pistorius nem pszichopata

A jelentés szerint Pistorius nem nárcisztikus, nem pszichopata, és nincs a kórtörténetében indokolatlan dühkitörés. Az is kiderült, hogy a futó poszttraumatikus stresszben szenved, és a gyilkosság óta történtek miatt alaposan megnőtt nála az öngyilkosság veszélye is.

Pistorius azonban nem tudott csendben a háttérben maradni, júliusban egy unokatestvérével egy johannesburgi éjszakai bár VIP-helyiségében szóváltásba keveredett egy Jared Mortimer nevű férfival, aki szerint a sportoló részeg és agresszív volt. Folyamatosan öntötte magába a tequilákat, és mindenféle felfegyverzett katonai járműről mutogatott neki képeket a telefonján. Amikor Mortimer szóba hozta a pert, az akkorra már meglehetősen ittas Pistorius állítólag azzal hencegett, hogy a családja "igen befolyásos, és remek kapcsolatai vannak". A férfinek ez nem tetszett, szóváltás kezdődött, majd Pistorius mellbe lökte Mortimert, és azt mondta neki, "Te soha nem kerekedhetsz fölém, én fogok föléd kerekedni!". A férfi ezután fellökte az atlétát, aki elesett, de mire feltápászkodott, a biztonságiak már körbevették őket.

Megmutatta, hogy csinálta

Közben kiszivárgott egy videó arról, hogy Pistorius felidézi a végzetes éjszakán történt eseményeket. A felvételen többek között az látszik, amint Pistorius a műlábai nélkül közlekedik a szoba és a vécé között, ahol a barátnője tartózkodott, amikor a lövések érték. A felvételen szerepel Pistorius lánytestvére, Aimee is, rajta mutatta be a futó, hogyan vitte le a barátnőjét az emeletről, miután betörte egy krikettütővel a vécé ajtaját. Pistoriusék pert fontolgatnak a felvételt leadó egyik tévécsatorna ellen.

Az ominózus videó:

Előtte azonban még jön az ítélet a gyilkossági ügyben. Várhatóan óriási lesz az érdeklődés csütörtökön a pretoriai bíróságon, az eddigi 41 tárgyalási nap mindegyikén tömve volt a tárgyalóterem, rengeteg újságíró és fotós várta a bíróság előtt is Pistoriust.

A sorozatgyilkosok sem gondolták volna

A Guardian nevű brit lap idézi az egyik legelismertebb dél-afrikai törvényszéki pszichológust, Dap Louw-t, akinek harmincéves pályafutása alatt számos sorozatgyilkossal volt dolga, több tanulmányt írt a témában. "Hogy miért ilyen az ember? Alapvetően apró lények vagyunk, összezárva nálunk jóval nagyobb ragadozókkal. De mi is ragadozóknak születtünk, és az evolúcióval hatalmat, halálos fegyvereket kaptunk a kezünkbe, amivel vannak, akik élnek, és vannak, akik nem. Sok sorozatgyilkossal beszéltem már, egy közös volt bennük: mindegyik azt mondta, hogy az első gyilkosság előtt nem gondolta volna, hogy képes lesz rá. Ez genetika, van, akiben benne van, hogy képes ölni, van, akiben nincs."