Vágólapra másolva!
Meglepően sok ismeretlen név van a világ 50 legpiacképesebb sportolójának listáján. Ki az a Virat Kohli, mit tud Mikaela Shiffrin, hány nő szerepel a top ötvenben, és hogyan lehet ennyire magas két parasportoló marketingértéke?

Lewis Hamilton, Cristiano Ronaldo, Usain Bolt - papírforma, hogy ők mind szerepelnek a legjobban eladható sportolók szűk elitjében. Az már váratlanabb, hogy Lionel Messi csak a 11., de az átlag európai sportrajongó ennél vaskosabb meglepetésekkel is szembesül a rangsor olvastán.

A sportmarketinggel foglalkozó SportsPro Media cég az Eurosport segítségével ötödször állította össze a legeladhatóbb sportolók top ötvenes mezőnyét. Maguk is elismerik, hogy nincs toplista, mellyel mindenki egyetértene, a különböző sportágak, nemek képviselőinek összehasonlítása pedig eleve rendkívüli feladat, ám azt remélik, "legalább megéri beszélni" a listájukról.

Szempont a jövő is

A hazai sportkedvelő szembetűnően sok ismeretlen vagy alig ismert nevet talál. Ennek az a magyarázata, hogy az Egyesült Államok és Ázsia is hatalmas piac, de a legjobb sportolóit Európában nem biztos, hogy népszerűek. Egy NBA-kosaras neve még mond valamit, egy baseballosé már kevésbé, a lista második helyén szereplő indiai krikettezőé, Virat Kohlié viszont nyilván semmit.

Kohli egy Anglia elleni meccsen Southamptonban Forrás: AFP/Ian Kington

Pedig Kohliért valóban sorban álnak a szponzorok. Már 17 cég kötött vele támogatási szerződést - köztük olyanok, mint a Nestlé, a Toyota, az Adidas és a Pepsi -, amit a SportsPro szerint annak köszönhet, hogy ért a fiatal indiaiak nyelvén, szemben a sportág korábbi odavalósi klasszisaival. "Krikettezőként talán sosem lesz globális világsztár, de szép jövő áll előtte a világ egyik legnagyobb piacán."

Az életkor a másik fontos szempont, ami miatt sok az ismeretlen név a listán. A legjobban marketingelhető sportolók listája ugyanis nem azonos a legjobban marketingelt sportolókéval. (Ez utóbbit egyébként szintén elkészítette a cég, az első 10 így fest: Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Wayne Rooney, Neymar, Tom Brady, Peyton Manning, Roger Federer, Rafael Nadal, Serena Williams, Marija Sarapova).

Nyolc tényező

A SportsPro idén először kiszámította az értéket, amely meghatározza a sportolók piacképesség és ismertség szerinti sorrendjét. "Az ismertség a leglényegesebb mérőszám, de hét további faktort is figyelembe vettek: a vonzerőt, a trendformálást, az áttörést a piacon, a befolyást, a bizalmat, a törekvést az ismertségre és a támogatói lehetőséget" - írja a Sportsmarketing.hu.

Ezért került számos potenciális világsztár a listára, nem csak legjobban futtatott sportolók. A legjobb ötvenben 13 nő szerepel, köztük a nyolcadik helyet elfoglaló úszó, Missy Franklin áll legelőrébb.

Franklin az amerikai bajnokság sajtótájékoztatóján Forrás: AFP/Joe Scarnici

Könnyen lehet, hogy idén Hosszú Katinka lesz az Év Úszója, de Franklin nem szerepelhetett az Eb-n, a londoni olimpián viszont négy aranyérmet nyert. London után visszautasított egy 2,5 millió dolláros profi szerződést, helyette befejezi az egyetemet, és egyéni szponzorokkal, amatőrként készül tovább Rióra - ahol az amerikai olimpiai küldöttség egyik legnagyobb sztárja lehet.

Az ötvenes listán a fenti nyolc szempont mellett a sportolók jelenlegi ár-érték arányát is figyelembe vették, tehát semmiképp nem kerülhettek ide jelentéktelen sportolók.

Szato és Oliveira

Éppen ezért meglepő lehet két parasportoló, Szato Mami és Alan Oliveira felbukkanása. Mindkettőjük mögött nagy piac áll, Szato Japánban, Oliveira Brazíliában nemzeti hős, utóbbi ráadásul a parasport történetének első igazán komoly rivalizálását kezdte meg Oscar Pistoriusszal. A dél-afrikai a gyilkossági ügye után aligha utazik majd el Rióba, ahol Oliveira hazai pályán szerepelhet a következő paralimpián.

Oliveira a hazai olimpiára készülhet Forrás: AFP/Philippe Merle

A Brazil Paralimpiai Bizottság máris előre gondolkodik: tavaly 60 millió dolláros szerződést kötött az állami Caixa bankkal 13 paralimpiai sportág támogatására.

Szato ugyan 31 éves, így erősen bizonytalan, hogy szerepelhet-e a 2020-as tokiói paralimpián, ám sokak szerint szerepe volt a rendezés elnyerésében. "Azért vagyok itt, mert a sport mentett meg" - kezdte a tokiói pályázat prezentációját a tavaly szeptemberi döntés előtt. Szato - aki rákbetegség miatt veszítette el a bal lábát - a paralimpiai mozgalom egyik legfontosabb nagykövete, a 2020-as szereplés érdekében pedig távolugrásról triatlonra váltana.

Vonn már lejárt lemez

Itt van a listán a 19 éves síelő, Mikaela Shiffrin, aki a szocsi győzelmével taszította le a trónról Lindsey Vonnt. Nem kifutott eredmény volt az olimpiai aranya: a Világkupa-sorozatban 15 évesen debütált, később meg is nyerte azt, szlalomban pedig világbajnok lett.

Shiffrin a Vk-győzelmét ünnepli Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Shiffrin Európában is népszerű, máris megtalálák olyan cégek, mint az Oakley vagy a Barilla, és még két téli olimpia simán benne van a pályafutásában.

A top 50:

Az 50 legpiacképesebb sportoló
50.Simona de Silvestrosvájciautóversenyző
49.Martin Fourcadefranciabiatlonista
48.Caroline Wozniackidánteniszező
47.Mo Jouhszüekínaiatléta
46.Carmelo Anthonyamerikaikosaras
45.Tanaka Maszahirojapánbaseballos
44.Julian Greenamerikaifocista
43.Gabriel Medinebrazilszörfös
42.Ben Ainslieangolvitorlázó
41.Sonny Bill Williamsúj-zélandirögbis
40.Danyiil Kvjatoroszautóversenyző
39.Taylor Phinneyamerikaikerékpáros
38.Fabiana Claudinobrazilröplabdás
37.James Hardenamerikaikosaras
36.Brittney Grineramerikaikosaras
35.Kevin Pietersenangolkrikettező
34.Szato Mamijapánparaatléta
33.Johnny Manzielamerikaiamerikaifocista
32.Steven Stamkoskanadaijéghokis
31.Victoria Azarenkabeloruszteniszező
30.Alex Oxlade-Chamberlainangolfocista
29.Anthony Davisamerikaikosaras
28.Katarina Johnson-Thompsonangolatléta
27.Sebastian Vettelnémetautóversenyző
26.Stephen Curryamerikaikosaras
25.Austin Dillonamerikaiautóversenyző
24.Rory McIlroyészakírgolfozó
23.Mikaela Shiffrinamerikaisíző
22.Saul Alvarezmexikóibokszoló
21.Andy Murrayskótteniszező
20.Alan Oliveirabrazilparaatléta
19.Jordan Spiethamerikaigolfozó
18.Ronda RouseyamerikaiMMA-harcos
17.Mike Troutamerikaibaseballos
16.Marc Márquezspanyolmotorversenyző
15.Novak Djokovicszerbteniszező
14.Alex Morganamerikaifocista
13.Eugenie Bouchardkanadaiteniszező
12.Adan Scottausztrálgolfozó
11.Lionel Messiargentinfocista
10.Sloane Stephensamerikaiteniszező
9.Blake Griffinamerikaikosaras
8.Missy Franklinamerikaiúszó
7.Neymarbrazilfocista
6.Usain Boltjamaicaiatléta
5.Grigor Dimitrovbolgárteniszező
4.Cristiano Ronaldoportugálfocista
3.Robert Griffin IIIamerikaiamerikaifocista
2.Virat Kohliindiaikrikettező
1.Lewis Hamiltonangolautóversenyző