Vágólapra másolva!
Egykori kiváló magyar sportolók és edzők után kapkodnak a legjelentősebb magyarországi cégek. Kemény Dénes, Mocsai Lajos, Benedek Tibor és mások felső- és középvezetőknek tartott tréningjei egyre népszerűbbek, ők ugyanis rengeteget tudnak olyan témákról, amelyeknek az üzleti életben is hasznát lehet venni – a csapatépítéstől a krízismenedzsmenten át a teljesítményértékelésig.

"Benedek Tibor volt a meglepetés-előadó, és hiába nem egy showman, mindenki el volt tőle ájulva" – mesélte az Origónak az egyik magyarországi bank munkatársa arról, hogy a vízilabda-válogatot szövetségi kapitánya hogyan nyűgözte le a tavalyi országos fiókvezetői találkozó közönségét, anélkül, hogy bármit tudna a bankszakmáról.

Elsőre talán furcsán hangzik, hogy egy sportoló vagy edző bármi hasznosat tudna mondani egy menedzsernek, de az érintettek állítják: amit az élsportban edződött sikeres emberek tudnak a nyomáskezelésről, csapatépítésről, stratégiáról és motivációról, az hasznos az üzleti életben is. Ezért több olyan volt sportoló, jelenlegi sportvezető van Magyarországon, aki nagyvállalatok sokat látott vezetőinek segít előadások, tréningek formájában.

Vezetés és csapatépítés

"A vezetésről beszélt, és a csapatépítésről, tehát nem is kellett értenie a banki működéshez. Szerény volt és közvetlen, és ezzel összhangban állt a mondanivalója is: érződött, hogy játékosként sokat tanult, és ahhoz most egyszerűen hozzáteszi a saját ötleteit. Józanul, de átéléssel beszélt a szakmájáról, sok érzelmi elemmel, ezért nagyon inspiráló is volt. Az athéni döntőről például azt mondta, azért nyertek, mert a csapat tagjai jobban szerették egymást, mint a szerbek" – mondta Benedek előadásáról a fent idézett bankszakember.

"Egy híres és sikeres ember által közvetített összetett üzenet akkor is inspirál, ha teljesen más területen érte el a sikereit, mint amiben a hallgatóság érdekelt. Benedek, Kemény Dénes vagy Mocsai Lajos nevét azok is ismerik, akiket nem érdekel a sport, a velük való azonosulás pedig segíti mondanivalójuk befogadását" – mondta az Origónak Mann Dániel tréner, korábbi televíziós műsorvezető.

Kemény Dénes hitelességéhez nem férhet kétség Fotó: Szabó Balázs [origo]

Kemény Dénest 1998-ban hívták először előadást tartani, akkor a teljesítményértékelés volt a téma, és a háromszoros olimpiai bajnok pólókapitány a saját bevallása szerint először elég ideges volt. "Azóta már komoly rutinom van, sok világcég hívott itthon és külföldön, még egy könyv is készült ezekről az előadásokról [Endrei Judit: Kemény üzenetek]. Nagyon fontos, hogy fenntartsuk az érdeklődést, azaz vibráló is legyen az előadás, ne csak informatív. Nem elég a definíciókat szajkózni, kellenek az illusztráló példák, a gyakorlatiasság. Ha látom, hogy csillognak a szemek, és vevők a gondolataimra, én is lelkes vagyok, és hamar elszalad az idő" – mondta az Origónak Kemény.

A pólólegenda ritkán határozza meg előre, hogy pontosan miről fog beszélni, inkább az interaktív, inspirációs beszélgetésre alapozott előadások híve, nem egyszerűen oktatást tart a hallgatóságnak.

Kemény Dénes az interaktív előadásokat részesíti előnyben Fotó: Szabó Balázs [origo]

"Sohasem én döntöm el a témaköröket, a megrendelő cég aktuális problémáira kell mindig szabni az előadást vagy pódiumbeszélgetést. Rengeteg értékes tapasztalat van, ami hasznos lehet egy cégvezetőnek is. Ha például egy cég belekényelmesedik a piacvezető szerepébe, és elmaradnak az eredmények, szívesen adom át a tapasztalatokat arról, hogyan lett a két évig nyeretlen olimpiai bajnok csapatból hirtelen világbajnok."

"Hiába csináltunk mindent jól abban a két évben is, ugyanúgy edzettünk, ugyanúgy koncentráltunk a meccseken, mégsem jöttek az aranyak. Alaposan meg kellett vizsgálnunk, mit csináltunk rosszul, és a vébé közben rájöttem, hogy az olimpiai bajnoki cím előtt még bennünk munkáló, a célnak mindent alávető alázat hiányzott belőlünk, ami minden percünket meghatározta. Leültünk a játékosokkal, átbeszéltük a dolgot, és megnyertük a vébét" – magyarázta Kemény Dénes.

Én nem szeretek adomázni

Mocsai Lajos 1978 óta tanít, a 200 legnagyobb magyar cégből 80-nál már tartott előadást. A kézilabdapápa egészen máshogy közelít a feladathoz, mint Kemény, előadásainak struktúrája állandó, PowerPoint-prezentációkkal készül minden fellépésre.

"Általában közép- és felsővezetőknek tartom az előadásaimat, úgy veszem észre, szívesen hívnak, hiszen rengeteg felkérést kapok. Az előadások hitelességét nyilván az elért eredmények adják meg, egy Mercedes vagy Microsoft elsősorban a világ élvonalában eltöltött hosszú évek tapasztalatai miatt érzi úgy, hogy rám bízhat egy ilyen előadást" – mondta a szeptemberben lemondott szövetségi kapitány, aki a hírek szerint minden energiáját a tanításra kívánja fordítani.

Mocsai Lajos tanár úr Forrás: AFP/Javier Soriano

"Én nem szeretek adomázni, előre meghatározott témákban előkészített dokumentumokkal érkezem, olyan alapvető stratégiai elemekről, mint nyomáskezelés, krízismenedzsment, vezetői modell, motiváció, csapatépítési metódusok" – tette hozzá Mocsai.

Nem csak, amit mond, hanem ahogy mondja

Hasonlóan gondolkodik Benedek Tibor is. "Hozzám is inkább az előadások állnak közel, mi is megtervezett előadásokban gondolkodunk. A hitelesség a legfontosabb, és nyilván nem vagyunk nehéz helyzetben, hiszen tudják rólunk, hogy mit értünk el a sportpályafutásunk alatt."

A játékosként és már edzőként is roppant sikeres Benedek, ahogy az idézett élménybeszámolóból is láthattuk, felhasználja személyes élményeit az előadásokon, de a mondanivalója lényegét nem ezek alkotják. ”Nem azt várják tőlünk, hogy cégvezetési tanácsokat adjunk, viszont sok olyan, a sportban megtörtént eset van, ami könnyedén átültethető más kontextusba, és segít bizonyos problémák megoldásában" – mondta a férfi pólósok kapitánya.

Benedek Tibor magyaráz Forrás: MTI/Kovács Tamás

Mann Dániel szerint azért fontos a személyiség, mert "nem is mindig a tudatos 'mondás' működik, néha csak egy mozdulat, hanglejtés, a fogalmazás módja vagy a szóhasználat, és az ezek által feltáruló mentalitás hordozza a titkot. Ha meg tudjuk teremteni azt a szövegkörnyezetet, amiben az üzenetek átérhetnek, akkor ez a fajta találkozás sikerre van ítélve" – tette hozzá a tréner.