Félre az útból, itt jönnek a NOB-vezetők!

Thomas Bach, NOB, olimpia
CHINA, Nanjing : International Olympic Committee (IOC) President Thomas Bach takes a selfie with athletes during the opening ceremony for the 2014 Youth Olympic Games in Nanjing, in eastern China's Jiangsu province on August 16, 2014. More than 3,700 competitors aged 15 to 18 were expected to participate in the games, with many hoping to build towards a place at the 2016 Summer Games in Rio de Janeiro. AFP PHOTO / JOHANNES EISELE
Vágólapra másolva!
A norvég Verdens Gang napilap részleteket közölt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által a 2022-es téli játékokra pályázó Oslo városának küldött kívánságlistából. A NOB új mobiltelefonokat, saját hotelt és forgalmi sávot kért a vezetőinek, plusz egy királyi család által szervezett és pénzelt koktélpartit. De mindebből semmi sem lesz, a norvég kormány ugyanis visszavonta a pályázatot.

Norvégia már kétszer is rendezett téli olimpiát (1952-ben Oslo, 1994-ben Lillehammer), ezúttal azonban a nagyobbik kormánypárt úgy döntött, a kormány nem támogatja a főváros pályázatát. A koalíció kisebbik pártja már májusban amellett foglalt állást, hogy ne adjanak kormánygaranciát a pályázáshoz.

"Egyértelmű tanácsot kaptunk, és semmi okunk arra, hogy ezt ne fogadjuk meg" - nyilatkozta Erna Solberg miniszterelnök. "Egy ilyen hatalmas és drága projekthez széles körű támogatás kell, de ez most nincsen meg" - mondta azt indokolva, miért nem pályázik Oslo a 2022-es téli olimpia megrendezésére.

Oslo visszalépett az olimpiarendezéstől Forrás: AFP/Solum Stian Lysberg

Elszalasztott lehetőség?

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerint Oslo visszalépése hiba volt. "Ez egy elszalasztott lehetőség Norvégia számára, hiszen kiváló sportolóik nem saját környezetben juthatta volna fel a csúcsra" - írta közleményében Christophe Dubi, a NOB ügyvezető igazgatója.

A norvég kormány elsősorban pénzügyi problémák miatt visszakozott, a helyi sajtó szerint elrettentette, hogy Szocsi városa 21 milliárd dollárt költött az idei játékokra. Emiatt úgy döntött, hogy megtagadja a szükséges állami pénzügyi garanciákat, még akkor is, ha a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 880 millió dollárral beszállt volna a büdzsébe.

Királyi koktélparti

A norvég Verdens Gang nevű norvég bulvárlap döbbenetes részleteket közölt a NOB igényeiről, amelyeket egy 7000 oldalas jelentésben küldtek meg a Norvég Olimpiai Bizottságnak. Frithjof Jacobsen, a lap újságírója szerint "Norvégia nemet mondott a NOB kapzsi törekvéseire."

Szonja királyné és Harald király Szocsiban is szurkolt Forrás: AFP/Odd Andersen

Eszerint a játékok megnyitója előtt a norvég királynak koktélpartit kellene adnia az uralkodóház költségén. A NOB a játékok ideje alatt eltüntetné az utcai árusokat, és kizárólagosságot kér saját hivatalos szponzorainak a város hirdetési felületein való megjelenésre.

Saját forgalmi sáv és iskolabezárás

A városnak külön forgalmi sávot kellene biztosítania a saját autóval és sofőrrel közlekedő NOB-tagoknak. A lámpákat is úgy kellene beállítani, hogy az "olimpiai forgalom" elsőbbséget élvezzen, sőt a járműforgalmat korlátozás érdekében a NOB javasolná az iskolák bezárását.

A NOB vezetőinek nemcsak új Samsung telefonokat és norvég előfizetést, de külön hotelt is kellene biztosítani, meleg büféreggelivel, extra későn nyitva tartó bárral és Coca-Cola-termékekkel feltöltött minibárokkal. Továbbá all inclusive szolgáltatás a különtermekben.

Bach olcsóbb játékokat akar

Ezek után furcsán hat Thomas Bach nyilatkozata, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke ugyanis azt mondta, hogy olcsóbb játékokat akar. A NOB első embere az oslói visszalépés után leszögezte, csökkenteni kell az olimpia rendezési költségeit, és magának a pályázati folyamatnak a kiadásait is.

Thomas Bach NOB-elnök az ifjúsági olimpián is használt mobilt Forrás: AFP/Johannes Eisele

Bach az általa szorgalmazott változás lényegét összefoglalva úgy fogalmazott, hogy a jövőben nem azt kell tudakolni a jelentkezőktől, hogy mennyiből tudják kihozni a rendezést, hanem hogy mi módon képesek a leginkább megfelelő módon beleilleszteni az olimpiát saját városuk hosszú távú szociális, sport-, környezetvédelmi és gazdasági fejlesztésébe.

Két pályázó maradt

Oslo visszalépésével két pályázó maradt versenyben a 2022-es téli olimpiai játékok rendezési jogáért: Peking és a kazah Almati. Stockholm, Krakkó és az ukrajnai Lemberg (Lviv) már korábban kiszállt.

A kandidálóknak 2015. január 7-éig kell eljuttatniuk részletes pályázati anyagukat a NOB-hoz, amelynek szemlebizottsága februárban és márciusban látogatja meg a pályázó városokat. A jövő évi, Kuala Lumpur-i kongresszuson dönt a szervezet a 2022-es téli játékok helyszínéről.