Vágólapra másolva!

600 milliós fejlesztés Pannonhalmán

Pénteken felavatták a pannonhalmi tornacsarnokot. Mintegy 600 millió forintból épült meg a bencés gimnázium 180 néző befogadására alkalmas sportlétesítménye, amely több térre osztható.

Az eseményen Simicskó István sportért felelős államtitkár - a sport életre nevelő, felkészítő szerepét hangsúlyozva - hangsúlyozta, hogy az elmúlt négy évben százezerrel nőtt az öt kiemelt látványcsapatsportot művelők száma, és jelentősen emelkedett a sportoló felnőttek aránya.

"A sport nem tévesztendő össze puszta testi ügyességgel, a rekordhajhászással, netán nyereségvadászással. A sport elsősorban a szellem fogalma, egy sportcsapat a társadalom kicsinyített képe, a mérkőzés az életért való nemes küzdelem szimbóluma" - fogalmazott az eseményen Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát. Emlékeztetett arra, hogy "a mai nem csupán a magyar diáksport napja", hanem a létesítmény alapkőletételének első évfordulója is, hozzátéve: vasárnap lesz 75 éve, hogy letették a gimnázium alapkövét.

Az eseményen elhangzott, hogy a 600 milliós költség 30 százalékát tette ki az önerő, amelyből 70 millió forintot másfél ezer mostani vagy egykori diákjuk adománya jelentett.

Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség elnöke arról beszélt: sportáguk a bencésekhez hasonlóan alapvetőnek tartja a hagyományok tisztelettét, ápolását, s hozzátette, hogy a 2010-ben a sportot stratégiai ágazatként megjelölő kormányzat egészséges, sportoló nemzetet kíván építeni.

Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke a sport fontossága kapcsán azt emelte ki, hogy egészséges fiatalok nélkül az ország nem fog élni.