Vágólapra másolva!

Az olimpiai sportok Oscar-díját tervezik

A középtávfutó kenyai David Rudisa és az asztaliteniszező kínai Li Hsziao-hszia volt a londoni olimpia legjobb férfi, illetve női versenyzője a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetsége szerint.

A szervezet most először nevezte meg a nyári és téli játékok legjobbjait, és pénteken Bangkokban nagyszabású ceremónián adta át a díjakat.

Londonban a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetsége (ANOC) szerint a férfi csapatok közül a francia kézilabda-, a nőknél pedig a brazil röplabda-válogatott volt a legjobb, a legsikeresebb országnak járó elismerést pedig az Egyesült Államok kapta.


Az idei szocsi téli olimpián a sílövő norvég Ole Einar Björndalen teljesítményét ítélték a férfiak közül a legkiválóbbnak, a nőknél pedig a holland gyorskorcsolyázó Irene Wüstét. A csapatoknál a kanadaiak férfi és női jégkorongozói érdemelték ki a díjat. A legeredményesebb nemzet az orosz volt.


A díjazottakról most egy bizottság döntött, de az ANOC azt szeretné, ha a jövőben a szurkolók foglalnának állást. A szervezet azt is jelezte, hogy reményei szerint a későbbiekben ez a kitüntetés az olimpiai sportok Oscar-díja lesz.