Vágólapra másolva!
Berecz Zsombor, az MVM SE vitorlázója abban a kényelmes helyzetben van, hogy már megszerezte a riói kvótát, így nyugodtan készülhet élete harmadik olimpiájára.

"Az előző két olimpiával ellentétben most nem a Laser hajóosztályban, hanem Finn dingiben kvalifikáltam magam. Jó csapatban vagyok, van elég időm is, a célom, hogy a lehető legjobban összerakjam magam 2016-ig" - mondta Berecz a Magyar Vitorlás Szövetség sajtóosztályának.

A vitorlázó másodikként szerezte meg az indulási jogot a magyar csapatból. Előtte a sportlövő Tobai-Sike Renáta lett kvótás. "Hamarosan Valenciába megyek, ahol egy hosszabb edzőtáborban veszek részt. Spanyolországban egy kisebb versenyem is lesz december közepén" - tette hozzá.

A Finn dingi egyszemélyes olimpiai versenyszám, a nehézsúlyú versenyzők osztálya, hiszen az ideális testalkat ennek a hajónak az eredményes megvitorlázásához 90-100 kg, és 190-200 cm-es testmagasság kell.

A Finnt 1949-ben tervezte a svéd Rickard Sarby, és ezt választották az 1952-es helsinki olimpiára egyszemélyes típusnak, azóta olimpiai osztály. Napjaink legnevesebb profi vitorlásversenyzőinek jó része Finnben volt olimpikon, mint például az Amerika Kupában veretlen Russell Coutts.