Társoldalunk:

Zöld utat kaptak a férfi szinkronúszók

2014.11.29. 16:32

Dohában több jelentős szabályváltozást szavazott meg a FINA rendkívüli kongresszusa. A vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség döntése értelmében már a kazanyi világbajnokságon is versenyezhetnek férfiak műúszásban. Vízilabdában, ha egy csapatnak elfogynának a játékosai, a cserekapus a mezőnyben is beszállhat.

Bár korábban több magas rangú vezető hallani sem akart a férfiak bekapcsolódásáról a szinkronúszásban, Dohában kinyitották az ajtót az erősebb nem képviselői előtt. A Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) rendkívüli kongresszusa ugyanis több szabályváltozásról döntött, melyek közül a legradikálisabb a szinkronúszást érinti.

Már a kazanyi világbajnokságon megrendezik a vegyes párosok versenyét, azaz a műkorcsolyához hasonlóan egy férfi és egy nő adhat elő egy számot, sőt, a tervek szerint szinkronúszásról művészeti úszásra (artistic swimming) keresztelik át a sportágat.

Egyenjogúság műúszásban isForrás: AFP/Timothy A. Clary

Az is egyre bizonyosabbnak látszik, hogy mire Budapestre jön a világbajnokság hét év múlva, már a csapatban is helyet kapnak a vállalkozó kedvű urak, akiknek a testi ereje még látványosabb dobásokat tesz lehetővé.

Mindez a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nyomására történt, hiszen a NOB a nemek egyenlőségét hirdeti mindenütt, így ott is, ahol eddig kizárólag hölgyek versenyezhettek. Szintén lesz vegyes páros viadal műugrásban is, illetve immáron megrendezik az óriás-toronyugrást is

Segítség az úszóknak

Az úszóknál hivatalossá tették a hátúszók rajtját megkönnyítő eszköz használatát, azaz ezentúl nem az olykor csúszósnak bizonyuló falon tarthatják a lábukat a versenyzők, hanem egy, a rajtkőhöz erősített, a vízbe merülő fémkaron.

A 800 és 1500 méteres gyorsúszásban engedélyezték az elektronikus hossz-számlálók használatát, illetve - a magyar FINA-alelnök, Gyárfás Tamás javaslatát elfogadva - nem csak 50, de 25 méteres medencékben is elérhetők junior világrekordok.

Beszállhat a cserekapus is

Vízilabdában még nem véglegesítették a most tesztelt pályarövidítést és labdaméret-csökkentést (25 méteres pálya és női labda a férfiaknál is), egyelőre egy lényeges módosítás született: ha bármilyen okból egy csapatnak elfogynának a mezőnyjátékosai, a cserekapus játékosként részt vehet a mérkőzésen.