Vágólapra másolva!
Vasárnaptól keddig az indiai Mumbaiban rendezi meg a WBPF nevű szervezet a fitnesz- és testépítő amatőr világbajnokságot. Regős Lili szerint a körülményekkel akkor is meg kell tudni küzdeni, ha a versenyzők néha úgy érzik, hogy élő hullák, míg Molnár Péter arról mesélt, hogy Ázsiában olyan népszerű a sportág, hogy még a tetőről is lógnak a nézők egy-egy eseményen.

"Elnézést, kérhetek egy egész üveg ásványvizet?" - int a stewardessnek Bogár János az indiai fitnesz- és testépítő vb-re vezető repülőút alatt, majd egy óra múlva kér (és kap) egy újabbat, ugyanúgy, mint több magyar társa is. A Budapesttől Dubajba tartó gépen vészesen fogy a víz, felvinni csak pár decit lehetett, pedig néhány nappal a döntő fellépés előtt nagyon fontos a nagy folyadékbevitel. Az Európa-bajnok Bogár ezen a napon kilenc liter vizet is megiszik, hogy aztán a szervezetét kissé becsapva víztelenítésbe kezdjen, majd a szénhidráttal való feltöltés segít abban, hogy az izmokat jól lehessen látni.

Három kiló csirkehús a repülőn

A diétás menü nem túl változatos, Horváth András például majdnem rosszul lett tőle. "Halat uborkával ettem, és ahogy csökkent a magasság, a hal úgy jött egyre feljebb" - meséli a szintén a leglájtosabb férfi kategóriában, a sport physique-ben induló sportoló.

Nagy Bettina nagy esélyese az athletic physique kategóriának Forrás: Nagy Bettina/Facebook

A versenyzők semmit nem bíznak a véletlenre, Bogár például három kiló sült csirkehúst vitt magával Mumbaiba, amelynek a felét - kétórás periódusokban - el is rágcsálgatta a két út (Budapest-Dubai, Dubaj-Mumbai) során. Az átszállással 13 órás repülőút eléggé kikészítette a sportolókat, a legrosszabbul azonban Krizsán Attila, a 180 centi felettiek athletic physique kategóriájának a nagy esélyese járt, aki véletlenül rossz járatra foglalt jegyet, így 4 helyett 14 órán keresztül élvezhette a dubajiak vendégszeretetét (hiába a jól hangzó városnév, éjszaka, egyedül, csirkehús nélkül, fáradtan ez még egy hiperszuper reptéren sem az igazi).

Felemás látkép

A 13 milliós lakosú Mumbaiban a helyiek a szokásos mindennapjaikat élik, a közlekedés teljes káosznak hat, az indiaiak állandó dudálással próbálnak rendszert vinni bele, logikát nehéz találni benne, balesetet mégsem láttunk. A gyerekek az útkereszteződés szélén labdáznak, a gyalogosok tömegben próbálják áttörni a pirosra gyorsító autósokat, a tuk-tukok a közlekedést - szerintünk - nehezítő három kerék ellenére is úgy cikáznak, hogy sokszor a taxisok is csak hüledezve figyelik őket.

Forrás: Juha Pál

A magyar csapat közben megérkezett a szálláshelyére, az elegáns szálloda mellett óriási a kontraszt, meztelen gyerekek az utcán fürdenek, a bizarr boltocskák - összetákolt kis kunyhók - végeláthatatlanul kígyóznak, rájuk nézve az a kérdés merül fel bennünk, hogy amit ott árulnak, az vajon tényleg működik?

Amikor Regős Lili bármit megenne

"Nem először vagyok Indiában, így nem ért meglepetésként az itteni helyzet" - meséli az Origónak a 2012-ben a WBPF-nél egyszer már vb-aranyérmet nyert Regős Lili, aki a 170 centi alattiak model physique kategóriájában indul. "Pénteken érkeztünk, pihenni szeretnék, de már túl vagyok egy itteni edzésen, szombaton lesz még egy kis lábmozgatás, de a hétvége a regenerálódásról szól majd."

Az utazás őt nem fárasztotta le annyira, sokkal inkább tart attól, hogy az étkezésekkel minden rendben legyen. "Nagyon észnél kell lennünk, hogy véletlenül se fogyasszunk csapvizet, mert a higiénia itt problémásabb, mint más helyen. Persze ezt a nem túl komfortos helyzetet is meg lehet oldani, még akkor is, ha néha úgy érezzük, hogy élő hullák vagyunk. Vannak pillanatok, amikor kopog a szemünk az éhségtől, és bármit megennénk, persze nem a só és fűszer nélkül elkészített húsra és zöldségre gondolok."

Megérintik, valódi-e az izomzata

Az egyik legsikeresebb magyar testépítő, Molnár Péter is indul Mumbaiban, szerinte a különleges helyszín okozta kihívások nem befolyásolják az esélyeket. A sportoló számára december 22-én Kínában ér véget az augusztus óta tartót szezon, eléggé kifáradt, de a mumbai kihívásnak nem tudott nemet mondani. A 100 kiló alattiak bodybuildinging kategóriájában részt vevő Molnárt nagyon kedvelik az ázsiaiak.

Molnár Péter jó erőben Forrás: Juha Pál

"Szeretik megmutatni, ha valami érdekli őket, ennélfogva meg-meg állítanak egy-egy fénykép erejéig, vagy meg akarják érinteni az izomzatomat, hogy valós-e vagy nem valós, ez talán a kellemetlenebb része, mert ilyenkor versenydiéta alatt az ember kevésbé tudja az ember ezt a hétköznapi tapogatást elviselni. De ezzel együtt minden rendben van, sokkal barátságosabb Ázsia, mint Európa."

A harmadik legnépesebb csapat

A WBPF világbajnokságán a magyaroké lesz a harmadik legnépesebb csapat, 11 férfi (Bogár János, Bogáti Mihály, Horváth András, Kaszás Bálint, Kelemen Zoltán, Kincses Attila, Krizsán Attila, Molnár Péter, Nagy Hunor, Ocskó Attila, Vigh Domonkos) és 7 női versenyzőnk (Füzi Krisztina, Lengyel Vivien, Mészáros Rafaella, Nagy Bettina, Palecian Judit, Regős Lili, Simkó Georgina) próbál szerencsét a vb-n.

Buranits ildikó a nemzetközi női szervezet elnökeként válaszol újságíróknak Mumbaiban Forrás: Origo

"Indiában voltam már két versenyen, és a háztetőkről szedték le az embereket, mert veszélyes volt, ahogyan a lábaik lelógtak. Nagyon érdeklik őket az ilyen események, volt, hogy stadionban rendeztek testlépítő versenyt, bár nem tudom, hogy az utolsó sarokból hogyan látnak, de telt házas versenyeket rendeztek" - mondta Molnár Péter, hozzátéve, hogy a karrieréből nagyon hiányzik a WBPF-es vb-cím, és reméli, most sikerül majd megszereznie.

Horváth András a verseny előtte egy héttel Forrás: Horváth András/Facebook