Egy olimpiai pályázattal nem veszíthetünk

International Olympic Committee (IOC) president German Thomas Bach, speaks with journalists after a round table with diverse athletes from around the world to present the new Olympic agenda 2020 discussions, at the Olympic Museum, in Lausanne, on November
International Olympic Committee (IOC) president German Thomas Bach, speaks with journalists after a round table with diverse athletes from around the world to present the new Olympic agenda 2020 discussions, at the Olympic Museum, in Lausanne, on November 18, 2014. The Olympic Agenda 2020 discussions with a set of 40 recommendations that will shape the future of the Olympic Movement, will be presented, discussed and voted upon by the full IOC Membership at the 127th IOC session in Monaco on next 8 and 9 December. AFP PHOTO/ POOL / JEAN-CHRISTOPH BOTT
Vágólapra másolva!
Jelentősen könnyített az olimpiák pályázási és rendezési feltételein a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, így már nem tűnik annyira elérhetetlen álomnak egy budapesti olimpia. Körbejártuk, mi változott pontosan, és mit jelenthet ez Magyarországnak. Az úszók elnöke, Gyárfás Tamás hat kilót hízott, amikor a 2021-es vb-ért lobbizott.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nemrég megtartott közgyűlésén egyhangúlag megszavazta Thomas Bach elnök negyvenpontos, Agenda 2020 című reformcsomagját. A számos alapvető változás a magyar sportot is érinti.

Elfogadták a modernizációs programot, amelynek révén olcsóbban lehet majd nyári és téli olimpiát rendezni. Az olimpia nimbuszának sokat ártott – ismerte el Bach –, hogy hatból négy jelentkező visszalépett a 2022-es téli játékok megrendezésétől (elsősorban pénzügyi okokból), csak Peking és Almati maradt versenyben.

Véget vetnek a gigaolimpiáknak

A NOB ezért vonzóbbá tenné a rendezést, lefaragná a költségeket, ennek érdekében a házigazda városnak bizonyos korlátok mellett megengedi, hogy más helyszínen, akár az adott országon kívül rendezzen meg egy-egy versenyt. A potenciális jelentkezők még a kandidálás előtt egyeztetnek a NOB-bal a terveikről, így is elkerülhetnek plusz kiadásokat.

Borkai Zsolt MOB-elnök úgy véli, a sikeresen átvitt reformok "történelmi esélyt" jelentenek a Budapesthez hasonló méretű városoknak, sőt a Monacóban történtek egyenesen felkérést jelentenek a két-hárommilliós városoknak, hogy pályázzanak. A MOB február 6-án rendkívüli közgyűlést tart, melyen eldönti, megpályázzuk-e az indulást.

Az Olimpiai Védnöki Testület tagjai

Baráth Etele, Bienerth Gusztáv, Gyárfás Tamás, Kemény Dénes, Oszkó Péter, Dénes Ferenc, Magyar Zoltán, Polgár Judit, Gömöri Zsolt, Rácz Marianne, Regőczy Krisztina, Sors Tamás, Kovács "Kokó" István és Gyurta Dániel.

A NOB a mostaninál szigorúbban ellenőrzi majd az előkészületeket, például az átláthatóság érdekében nyilvánosságra hozza a rendező várossal kötött szerződést, amitől szintén költségcsökkenést remél.

Thomas Bach, a reformer Forrás: MTI/EPA/Sebastien Nogier

A fent vázolt reformok könnyebbé tehetik ugyan a rendezést, de éppen ezzel jelentősen nőhet a konkurenciaharc is, ennek ellenére Borkai szerint "el kell mozdulnunk az 'úgysem tudjuk megrendezni' hozzáállásból".

Mivel 2016-ban Rio de Janeiro, négy évvel később Tokió lesz a házigazda, 2024-ben jó esély lesz egy európai rendezésre – de még így is lehet, hogy Budapestnek négy várossal kell megküzdenie. Matteo Renzi olasz miniszterelnök már be is jelentette Róma kandidálását. A németek közvélemény-kutatást tartottak, az eredmények szerint 57 százalékuk pártolja, 24 százalékuk ellenzi a pályázást. Ezenkívül az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága is bejelentette, hogy pályázik, miután négy városa is házigazda lenne.

Bach elnök mindenesetre már januárban megkezdené az egyeztetést a jelölést fontolgatókkal. A MOB addig is tájékoztatja őt a budapesti előkészületekről, a közgyűlés összehívásáról, valamint az Agenda 2020 magyarországi fogadtatásáról.

Meg kell szerezni a közvélemény támogatását

"Érdemes foglalkozni a gondolattal, de több irányból alá kell támasztani" – mondta az Origónak Baráth Etele, a kajakosok elnöke az esetleges budapesti pályázatról.

A sportdiplomata a civil és a gazdasági szférával való egyeztetés fontosságára hívta fel a figyelmet Szerinte a közvéleményt úgy lehet meggyőzni, ha előtte sikerül megnyerni a különböző szakmai köröket. "A világkiállítás kapcsán, például, mindennap összeültettük a támogatókat és az ellenzőket, és témáról témára végigmentünk az olyan kérdéses pontokon, mint a biztonság, a költségvetés vagy a közlekedés" – magyarázta.

Baráth: Örömmel dolgoznánk ezen az ügyön Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Baráth Etele azt mondta, a fenntarthatóság a NOB-nál "nem egy giccses fogalom", hanem valódi tartalommal bír. És a közvélemény meggyőzésében is fontos szerepe lehet. "A szegény régiókban, például Szabolcsban hogyan fogadnák, ha Budapest olimpiát rendezhetne? – kezdte a példát. – Egészen más lehet a helyiek véleménye, ha tudják, hogy más városokban is épülnek létesítmények, fejlődik az úthálózat is, munkahelyek jönnek létre, és akár ők maguk is sportolhatnak majd a leendő helyszíneken, a játékok után. Ráadásul ettől az egész még olcsóbb is."

A kajakosok elnöke kiemelte még az önkéntesek szerepét, akik ezrével vannak jelen a nagy világversenyeken, és akiken "keresztül egy társadalom szeretettel bevonható a rendezvénybe. Ettől egészen különleges egy olimpia is: Londonban például Áder János köztársasági elnök egy egyszerű sátorban ült, mint VIP-vendég, ahogy David Cameron brit miniszterelnök is. Mindez senkit nem zavart, a sátrat szépen elbontották az olimpia végén, de a stadionokat, uszodákat most is használják."

Hat kilót híztam

Egy másik klasszikus magyar sikersport, az úszás szövetségi elnöke, Gyárfás Tamás nem azt mérlegeli, hogy mit nyerhetünk egy olimpiai pályázattal, hanem hogy mit veszíthetünk. "Szerintem sportszempontból semmit; csak hozadéka lehet, jelentős pezsgést hozhat – mondta Gyárfás az Origónak. – A magyar úszásnak eddig is volt tekintélye, ám egy olimpiai pályázattal a 2021-es hazai rendezésű úszóvébé súlya is megduplázódna vagy megtriplázódna. És így lenne ez a magyar sport minden egyes rendezvényével, valamennyi felértékelődne, kiderülne, valójában mire vagyunk képesek."

Gyárfás a költségektől egyáltalán nem tart: "A londoni olimpiai falu katari pénzekből épült, hogy csak egy példát említsek. Egy olimpia vonzza a külföldi tőkét, ezért nincs is olyan félelmem, hogy miből finanszírozzuk. Én leginkább a belső harcoktól félek. A NOB független szakértőkkel vizsgálja a pályázók eltökéltségét. Nem tartom kizártnak, hogy nálunk ütközni fognak a különböző vélemények. Márpedig ha a szándék ellentéteket szít, akkor nincs sok értelme az egészbe belevágni."

Gyárfás Tamás, Hosszú Katinka és Shane Tusup a dohai vébén Forrás: MÚSZ/Szaka József

Gyárfás kiemelte a sportdiplomácia jelentőségét is: "Egykor a horvát–magyar foci-Eb-pályázatot vezettem. Nem kaptunk egyetlen szavazatot sem. Nyilván nem csak azért, mert nem volt a FIFA-ban és az UEFA-ban egyetlen magyar sem, de az is közrejátszhatott. Ha céljaink vannak, akkor a nemzetközi sportéletben kellő szerepet kell betöltenünk. Ez a kulcskérdés, elengedhetetlenül fontos. Amikor az úszóvébére pályáztunk, naponta hatszor-nyolcszor külön-külön mindenkivel reggeliztem. Meg is lett az eredménye: hat kilót híztam" – mondta a Nemzetközi Úszó Szövetség alelnöke.

Az ígéret nem elég

A labdarúgó-Eb pályázatával más probléma is volt: "A gyönyörű prospektusaink, de még a makettjeink sem érték el a kívánt hatást. Ígéretekkel ma már nemigen lehet szavazatokat gyűjteni."

"A legerősebb bástyánk a magyar sport ereje – jelentette ki Gyárfás. – Emellett szükség van a kész létesítményekre, a gazdaság lendületére, főszereplőinek az együttműködésére. A kormányzati támogatás mellett nélkülözhetetlen a közvéleményé. Ha közös akarat, ha közös büszkeség jellemzi a vállalást, csak akkor szabad nekirugaszkodni. Az országpropagandára sokat költünk, ha ebből egy részt a pályázatra költünk, az nem jelent veszteséget. A magyar sport eredményeit elismeri a világ. A pályázat ténye igazán nagyot szól. Nem hátrány, ha emiatt figyelnek ránk."

Ami még olcsóbbá teszi az olimpiát

A Budapest pályázatáért lobbizó BOM hangsúlyozza, hogy az elmúlt évek számos beruházása olcsóbbá teszi az infrastruktúra kiépítését; ilyen a 4-es metró, a Liszt Ferenc repülőtér bővítése, az autópálya-rendszer befejezése, a ferencvárosi és debreceni stadion, a Tüskecsarnok, valamint a győri Audi- és a Veszprém Aréna.

"Mindezeken túl Budapest elnyerte a 2020-as foci-Eb négy mérkőzésének rendezési jogát, amelyhez felépül az új Puskás-stadion. 2021-ben rendezzük az úszó- és vízilabda-világbajnokságot, amelyhez építünk egy olimpiai uszodakomplexumot. Ezek fényében pedig szinte magától adódik a következő lépés: a budapesti olimpia" – írják a közleményükben.

Könnyebben változhatnak a sportágak

A NOB-reformok számos egyéb kérdésre is kihatnak. Ezentúl nem csak 28 sportág szerepelhet az olimpián, és a programba bekerülőknek nem kell kivárniuk az eddig megszokott hét évet. Ennek a fő nyertese a baseball és női változata, a softball, valamint a karate lehet, ugyanis a 2020-as tokiói olimpia rendezői most jogot kaptak az országukban óriási népszerűségnek örvendő sportágak felvételére.

A mindenkori házigazda ugyanis – bizonyos korlátok mellett – maga dönthet sportágak felvételéről. Korlát ugyanakkor, hogy a nyári játékokon maximum 10 500, a télieken pedig 2900 sportoló vehet részt, és nem rendezhetnek 310 számnál többet.

A NOB monacói kongresszusa Forrás: MTI/AP/Lionel Cironneau

Kérdés, ha Magyarország olimpiát rendezhetne, milyen sportág beemelése mellett döntenénk, de mind Baráth, mind Gyárfás nagyon korainak nevezte ezt a felvetést.

Az új szabályok nyomán viszont máris megkezdődött a lobbitevékenység. Dick Pound, a NOB kanadai tagja szerint például a szinkronúszás vagy az atlétikában a hármasugrás kerülhet veszélybe azért, hogy a rendező városok az új szabályt alkalmazva új sportágat emeljenek a programba úgy, hogy közben a sportolói létszám nem lépi túl az előírt 10 500-at.

Minden évben olimpia, jön Koszovó

A NOB még számos kérdésben döntött, nézzük a legfontosabbakat:

  • A nyári és a téli ifjúsági játékokat ezentúl nem olimpiai években rendezik, így gyakorlatilag minden évben lesz olimpia.
  • A NOB teljes jogú tagként elismerte Koszovót, így a 2016-os riói olimpián már önálló csapattal vehet részt. A NOB 205. tagja 2008-ban nyilvánította ki függetlenségét Szerbiától, amely azóta sem ismeri el önálló országként.
  • A mindenkori házigazdának garantálnia kell, hogy az országban nincs szexuális diszkrimináció. A NOB arra törekszik, hogy a nők létszáma elérje az ötven százalékot a játékokon, és a jövőben akár vegyes csapatversenyeket is tartanának a játékokon.
  • Döntöttek egy olimpiai digitális tv-csatorna indításáról, amely körülbelül félmilliárd euróba kerül majd.
  • Egy új NOB-központ is épül, ugyanazon a Genfi-tó partján lévő telken, amelyen a mostani is áll. A beruházás várhatóan 160 millió svájci frankba kerül 2020-ig.
  • Felemelték a NOB-tagok életkori határát a mostanáig érvényben lévő 70 évről: a tagság egyszeri esetben négy évvel meghosszabbítható.
  • A bizottság következő, 2017-es kongresszusa Limában lesz, ott döntenek majd a 2024-es nyári játékok helyszínéről.