Vágólapra másolva!
Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke szerint a világ komolyan veszi a magyar sportot, és ha csak a sportteljesítményt nézzük, akkor a magyaroknak jár az olimpia.

„Nagyon remélem, hogy sikerrel pályázunk majd a 2024-es olimpiai rendezésre, hiszen a NOB döntése kaput nyithat számunkra. Ha van olyan ország, amely a sporteredményei alapján megérdemelné az olimpiát, az Magyarország. Ha csak az úszás felől nézem, most a dohai rövidpályás világbajnokságon egyedül a 2016-os olimpia házigazdája, Brazília végzett előttünk az éremtáblázaton, mögöttünk csupa-csupa korábbi olimpia házigazdája végzett. Nem kétséges, hogy a magyaroknak sportteljesítmény alapján jár az olimpia. Más kérdés, hogy gazdaságilag fel tudjuk-e venni a versenyt a nagyhatalmakkal” - mondta Gyárfás Tamás, az úszószövetség elnöke a Digi Sport Reggeli Start című műsorában.

Gyárfás szerint, ha az emberek azt mérlegelik majd, mi profitálhat az ország az olimpiából, akkor mindenki a rendezés mögé áll majd, ha viszont úgy közelítik meg, hogy mit vehet el, akkor lehetnek viták.

"Nekünk mindig jól jönnek a kényszerítő lépések: a 2021-es hazai rendezésű úszóvébé után lesz jó uszodánk, épül majd komoly stadion, és lehet fejleszteni a közlekedést, az úthálózatot is. Egy olimpia hatalmas lehetőség lenne a külföldi tőke számára, és az országpropagandnak egyaránt. A világ komolyan veszi a magyar sportot, az kell, hogy mi is komolyan vegyük magunkat. Nekünk kell mérlegelni, hogy lehet-e nemzeti egység, mert ha egymással szemben álló hadállások lesznek, akkor nincs értelme” - tette hozzá Gyárfás.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság hétfői közgyűlésén szavazta meg azt a modernizációs programot, amely révén a jövőben a jelenleginél olcsóbban lehet nyári és téli olimpiát rendezni, és a rendező más városokban, illetve régiókban, országokban is tarthat olimpiai versenyeket. Ez komoly lehetőséget nyújthat akár Budapestnek is egy esetleges pályázat esetén.