Vágólapra másolva!
Fantasztikusan zárta a szezont a magyar vitorlássport egyik nagy reménysége, Érdi Mária. A Márinak becézett, mindössze 16 éves sportoló december 4. és 8. között Las Palmasban az Olimpiai Hét elnevezésű viadalon állt rajhoz. A balatonfüredi versenyző a Laser Radial olimpiai hajóosztályban, a nemzetközi felnőtt mezőnyben hetedik lett.

A vitorlázó edzője, a korábbi olimpikon Eszes Tamás beszámolója szerint a kanári-szigeteki megmérettetésen többségében a riói olimpiára készülő, vagy oda már kvalifikációt is szerzett versenyzők alkották a 29 fős női mezőnyt.

"A hetedik hely azért nagy dolog, mert az indulók közül egy lányt leszámítva mindenki idősebb volt nála, ráadásul Mári mindössze idén januárban ült át ebbe a hajóosztályba - mesélte Eszes Tamás. - De érezhetően folyamatosan fejlődik, egyre közelebb kerül a felnőtt élmezőnyhöz. A nyári ifjúsági világbajnokságot a korosztályában megnyerte és a 19 évesek között is a második helyen végzett. A felnőttek között is tudott már jó eredményeket villantani egy-egy futamon, most pedig a kilenc futam során végig meggyőző teljesítményt mutatott."

Érdi Mária tehetségére jellemző, hogy nem egészen három éve versenyez komolyabban. Ennek ellenére már tavaly bezsebelt egy vb-aranyérmet és egy ötödik helyet. "Kevesen érnek el ilyen gyors sikereket ebben a sportágban" - mondta erre Eszes Tamás, aki felfigyelve a tehetségére, tavaly október óta irányítja a fiatal lány szakmai munkáját.

Érdi útban a siker felé Forrás: Origo

A távolabbi cél a 2020-as olimpia. A vitorlázó mellett dolgozó csapat abban bízik, hogy addigra sikerül úgy felzárkóztatni Érdit, hogy a világ élmezőnyébe tartozzon. Rióra is megpróbálnak kvótát szerezni, mivel tapasztalatszerzés szempontjából pótolhatatlan lenne részt venni a 2016-os ötkarikás játékokon. "Ott még nincs esély komolyabb eredmény elérésére" - jelentette ki Eszes Tamás. A tokiói olimpiától viszont már azt várják, hogy Érdi Mária bekerüljön a legjobb tízbe.

Az Olimpiai Héten két másik tehetséges fiatal magyar vitorlázó is képviselte hazánkat az olimpiai hajóosztályokban. Vadnai Jonatán a 24., Vadnai Benjamin a 26. helyen zárta a Las Palmas-i versenyt.