Szuperbaktérium veszélyezteti a riói vitorlásversenyeket

Rio de Janeiro, Guanabara-öböl, olimpia
BRAZIL, Rio de Janeiro : Athletes compete in the Men's 470 during the final day of Aquece Rio, the International Sailing Regatta 2014, as the first test event for the Rio 2016 Olympic and Paralympic Games at Guanabara bay in Rio de Janeiro, Brazil, on August 9, 2014. AFP PHOTO / YASUYOSHI CHIBA
Vágólapra másolva!
A hagyományos gyógyszereknek ellenálló szuperbaktériumot fedeztek fel a brazil kutatók a Rio de Janeiro-i Flamengo strand vízében, ott, ahol 2016-ban az olimpiai vitorlás és szörfversenyeket rendeznék.

A mintegy tízmilliós város szennyvízének 70 százaléka a Guanabara-öbölnél ömlik a tengerbe, nem véletlen, hogy a Flamengo strandot gyakran fürdőzésre alkalmatlannak nyilvánítják.

"A probléma az, hogy a szuperbaktériummal megfertőződött emberek valószínűleg kórházi kezelésre is szorulnak, ugyanis húgyúti, emésztőrendszeri és légúti fertőzéseket okozhat" - nyilatkozta Ana Paula D'Alincourt Carvalho Assef, a világ egyik legfontosabb közegészségügyi kutatóintézete, az Oswaldo Cruz Institute koordinátora. "Mivel ez a fajta baktérium a legmodernebb gyógyszereknek is ellenáll, az orvosok kénytelenek olyan ritka gyógyszereket használni, amelyek mérgezőek a szervezetre."

Riónál gyakran rendeznek vitorlásversenyeket Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

Bár az olimpiai pályázatban a szervezők ígéretet tettek arra, hogy a Guanabara-öböl szennyezettségét nyolcvan százalékkal csökkentik, Eduardo Silva, Rio polgármestere júniusban elismerte, hogy ez a cél nem teljesülhet.

"Nagyon sajnálom, hogy az olimpia ellenére nem tudjuk teljesen megtisztítani az öblöt” - nyilatkozta. A hatóságok megértik a sportolók aggodalmait, de egyelőre azt közölték, hogy a vízszennyezés nem jelent komoly egészségügyi kockázatot az olimpia alatt.

Rendkívül szennyezett a Guanabara-öböl Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba