17 halálbüntetést kaphat a bostoni merénylő

Dzsohar Carnajev
A man reads a placard in support to Dzhokhar Tsarnaev in Grozny on May 10, 2013. Boston Marathon bombing Tamerlan Tsarnaev suspect was subsequently shot and killed after a car chase and a shootout with the police, while suspect Dzhokhar Tsarnaev was apprehended on a boat parked on a residential property in Watertown, Massachusetts. The bombing, on April 15 at the finish line of the Boston marathon, killed three people and wounded at least 170. AFP PHOTO / ELENA FITKULINA
Vágólapra másolva!
Megkezdődött hétfőn az esküdtszék kiválasztása a 2013-as bostoni maratonon elkövetett kettős robbantásos merénylet elkövetésével vádolt Dzsohar Carnajev perében, aki akár halálbüntetést is kaphat, ha bűnösnek találják.

A következő három nap során mintegy 1200 embert rendelnek majd az ügyben eljáró szövetségi bíróság elé, hogy közülük kiválasszák a tizenkét esküdtet és a hat póttagot. A kiválasztás erős rendőri jelenlét mellett kezdődött meg, a bíróság épülete előtt és azon belül is rendőrök tucatjai vonultak fel. A bíró közölte, hogy maga a büntetőper január 26-án kezdődhet meg, és három-négy hónapig fog majd tartani.

A 2013. április 15-i bostoni maratoni futóversenyen végrehajtott kettős robbantást a vád szerint az oroszországi Dagesztánból bevándorolt, csecsen nemzetiségű testvérpár, a 26 éves Tamerlan és az akkor 19 éves Dzsohar Carnajev követte el. A pokolgépes terrortámadás következében hárman meghaltak – köztük egy 8 éves kisfiú is –, és 264-en megsebesültek. A fivérek később egy rendőrt is agyonlőttek. Tamerlan Carnajev a merénylet után négy nappal életét vesztette a rendőrökkel folytatott tűzharcban, így Dzsohar Carnajev az egyetlen életben lévő vádlott.

A testvérpárból csak Carnajev maradt életben Forrás: AFP/Elena Fitkulina

A 30 vádpontból 17-ért halál jár

Az amerikai állampolgárságú ifjabb Carnajev ellen összesen 30 pontban emeltek szövetségi vádat, köztük négyrendbeli emberölés és tömeges halált okozó fegyver használata miatt. A vádpontok közül 17 miatt halálbüntetést szabhatnak ki rá. A vádlott azt állította, hogy a bostoni merénylet megtorlás volt az iraki és az afganisztáni muszlimok elleni amerikai támadásokért.

Az esküdtszék kiválasztása hosszas procedúrának ígérkezik a jelentős médiafigyelem, a halálbüntetés kérdése, illetve amiatt, hogy a terrorcselekmény rengeteg embert személyesen is érintett Bostonban, ahol az eljárás folyik, és ahonnan a potenciális esküdteket behívták. Korábban Carnajev védői ez utóbbira hivatkozva a per más városba való áthelyezését kérték, sikertelenül.

A robbantás 2013-ban:

Az esküdtszék nemcsak arról fog dönteni, hogy Carnajev bűnös-e, hanem arról is, hogy amennyiben igen, a legsúlyosabb büntetési tétellel sújtsák-e tettéért.

Amerikai sajtóértesülések szerint a védelem azzal fog érvelni, hogy Carnajevnek nehéz gyermekkora volt, és nagyban befolyásolta őt bátyja, aki élete utolsó néhány évében egyre szélsőségesebb nézeteket kezdett vallani.