Társoldalunk:

A magyar konzulátus előtt felgyújtom magam

2015.01.05. 21:27

Petre Cozma, a meggyilkolt korábbi veszprémi kézilabdázó, Marian Cozma édesapja sokkoló kijelentést tett a Romania TV-ben, miután továbbra sem tudta elengedni a fiát, az egészségi állapota is romlik, és továbbra sem kapott kártérítést a magyaroktól.

Marian Cozmát 2009. február 8-án hajnalban egy veszprémi szórakozóhely előtt szúrták szíven, a Veszprém Megyei Bíróság életfogytig tartó fegyházra ítélte a gyilkosság első- és másodrendű vádlottját, Raffael Sándort és Németh Győzőt. A harmadrendű vádlott, Sztojka Iván húszévi fegyházbüntetést kapott. 2012 áprilisában Raffael és Németh büntetését 18 évre, Sztojkáét 8 évre csökkentették, ami országos felháborodást váltott ki.

„Kezdettől fogva mondtam, hogy bízom a magyar igazságszolgáltatásban, és örülök annak, hogy nem kellett csalódnom. A bűnösök számára ez korrekt ítélet, számomra viszont nem” – nyilatkozta a Romania TV-nek Petre Cozma, a meggyilkolt román kézilabdázó apja.

Az apa egyre rosszabb állapotban vanForrás: AFP/Attila Kisbenedek

Nem kapott kártérítést

"Végső elkeseredésemben a magyar konzulátus előtt felgyújtom magam" – mondta Petre Cozma, akinek egyre rosszabb az egészségi állapota. A stressztől cukorbeteg lett, a járása is nehézkessé vált, ráadásul szívbetegséget fedeztek fel nála az orvosok, kártérítést még nem kapott a magyar kormánytól – írja a Mihir.ro.

Pedig a tragédiát követően, 2009 márciusában Bukarestben Gyenesei István akkori önkormányzati miniszter azt mondta, hogy Petre Cozma emberi nagyságról tett bizonyságot, hiszen higgadtságra és békességre intette az embereket, valamint együttműködésre és a közös gondolkodásra biztatott mindenkit, ezért a Magyar Sportért Emlékérem arany fokozatát adta át neki.

Lassan hat éve ölték meg Marian CozmátForrás: AFP/Attila Kisbenedek

A gyász még most sem múlt el az apa szívében, aki szilveszterkor is kiment a temetőbe. "Nekem már csak ez maradt. 23 óra körül a sírjához mentem, vele voltam fél egyig. Nem hagyhattam egyedül" – mondta Petre Cozma.