Társoldalunk:

19 nap alatt értek fel a világ legdurvább sziklafalára

2015.01.15. 10:00

A világon elsőként szabadmászásban, tizenkilenc napi erőfeszítés után két amerikai sziklamászó, Kevin Jorgeson és Tommy Caldwell meghódította a kaliforniai Yosemite Nemzeti Parkban álló El Capitan gránitmonolitot, a Hajnal-falnak nevezett oldala felől.

A két sportoló mintegy hétévnyi felkészülés után kötélbiztosítás mellett, de segédeszközök használata nélkül szabad stílusban tette meg a világ legnehezebbjének tartott sportmászó útvonalát a 800 méter magas, szinte teljesen függőleges sziklafalon. A sokat által kivitelezhetetlennek gondolt kísérletbe december 27-én vágtak bele.

Alkonyatkor másztak, a levegőbe vizeltek

A 30 éves Jorgeson és a 36 éves Caldwell rendkívüli vállalkozása egyike az National Geographic által támogatott "az év kalandjának". Mivel a napsütés miatt megizzadtak, a két sportoló rendszerint alkonyatkor vágott neki a falnak. A sziklamászó páros a függőleges falon a mélység fölé kifeszített sátrakban pihent a mászás 19 napja alatt. Alkalmanként whiskyt is kortyoltak, vizeletüket a levegőbe ürítették, a használt toalett-zacskókat pedig segítők közreműködésével jutatták le a sziklafalról. 

Ezt a falat kellett legyőzniükForrás: MTI

Megvárta a társát, hogy együtt érjenek fel

A sziklafal tetejére először Caldwell ért fel helyi idő szerint szerda délután, majd a sziklaperemen állva várta be társa pár perccel későbbi érkezését. A két sportoló megölelte egymást, majd Yorgeson a feje felett tapsra emelte a kezét. A sziklamászó páros rövid pihenés után összeszedte a felszerelését, átöltözött, és elindult az El Capitan közeli csúcsára, ahol mintegy 200 ember várta őket, köztük Caldwell felesége és Yorgeson barátnője is.

Caldwell édesanyja elmondta, a fia már néhány nappal korábban felérhetett volna a csúcsra, azonban megvárta a társát, hogy együtt juthassanak fel a sziklafal tetejére. "Ez egy mély, időtálló és életre szóló barátság, amelyet a mászással eltöltött elmúlt hat év minden szenvedése edzett ilyenné" - mesélte.

Szétvagdosta az ujjaikat a pengeéles perem

Jorgesonnak múlt héten két napig pihennie kellett, hogy gyógyulni hagyja a sziklafal borotvaéles peremei által kisebesített ujjait. Caldwellnek is voltak hasonló sérülései, amelyet speciális krémmel kezelt. A két sziklamászó a kisebesedett ujjakon kívül más fizikai megpróbáltatásokat is kénytelen volt leküzdeni, köztük zuhanásokat és sziklafalhoz csapódásokat, amelyek minden megcsúszás után bekövetkeztek. Ezek az esések a megfeszülő biztosító kötelek ijesztő rángatózásával értek véget.

A szabadmászók nem húzzák fel magukat köteleken és nem használnak vésőt, hogy kapaszkodási helyet vájjanak a sziklába. Centiméterről-centiméterre másznak, kézujjaikkal, lábfejükkel a szikla kicsiny hasadékaiba vagy a szikla kicsiny, éles nyúlványaiba kapaszkodnak.

Eszünkbe juttatták, hogy bármi lehetséges

A páros már többször is próbálkozott a mászással, 2010-ben csak a táv harmadáig jutottak, miután egy vihar következtében fel kellett hagyniuk a kísérlettel. Egy évvel később Jorgeson bokáját törte egy hasonló próbálozásban. A nagy médiafigyelem által övezett mostani mászás alkalmával Jorgeson megrekedt a táv egy alacsonyabban fekvő szakaszán, amelyen aztán hét nap alatt 11 próbálkozás után jutott túl.

"Akármilyen kiábrándító is ez, a türelem, kitartás és akarat újabb dimenzióit tanulom meg. Nem adom fel, pihenni fogok, újrapróbálom és sikerülni fog" - posztolta közösségi médiában. Caldwell szintén nem számított újoncnak az El Capitanon, hiszen eddig 11 különböző útvonalon jutott fel szabadmászásban a csúcsára. Egy másik útvonalon 2001-ben 24 óra alatt teljesítette a mászást, csupán hónapokkal azután, hogy egy asztali körfűrésszel levágta a bal mutatóujját.

Barack Obama amerikai elnök, aki a Fehér Házból Twitter-üzenetben gratulált a rendkívüli teljesítményt felmutató sziklamászóknak, úgy fogalmazott: a két férfi "eszünkbe juttatja, hogy bármi lehetséges". A Hajnal-falat legelsőként - igaz, segédeszközökkel - a legendás sziklamászónak, Warren Hardingnak 1970-ben sikerült bevennie.

A New York Times interaktív grafikáján megnézheti,mit is másztak meg.