Amikor a zsenialitás utat tör magának a pályán

a seattle seahawks trükkös játékosa a green bay packers ellen jon ryan felkapta a labdát még rúgás előtt
Vágólapra másolva!
Megszokhattuk már, hogy a futballpályákon rendszeresen látunk olyan gólokat vagy megmozdulásokat, amelyekre hosszú időre a memóriánkba égnek. De mi van a többi sportággal? Az alábbi összeállításban az NBA-ből, az NFL-ből és az NHL-ből mutatunk meg egy-egy olyan megmozdulást, amellyel nem tudtunk betelni, de bónuszként bekerült még egy kézilabdás és egy pólós villanás.

Az ötletet a férfi kézilabda-világbajnokság adta, ahol az Egyiptom-Svédország meccsen az afrikai csapat egy egészen bravúros góllal mentett pontot a hajrában. A svédek 25-24-re vezettek, amikor Ahmed el-Ahmar, az egyiptomiak átlövője megvillant, a felugrás után színte vízszintes helyzetben volt a levegőben, és elhajolva lőtte be az egyenlítőgólt.

Ha vízilabdában keressük az elmúlt időszak legbravúrosabb gólját, akkor az első helyre kívánkozik Német Tonié, aki a jelenlegi és a három olimpián is aranyérmet nyerő pólóválogatt meccsén emelte át a labdát lábbal a kapus fölött. Aki nem más volt, mint a háromszoros olimpiai bajnok Szécsi Zoltán, a 20 éves centert pedig egy másik háromszoros, Kiss Gergely szorongatta.

Lábbal egyébként hagyományosan erősen a magyar pólósok, Szivós Márton Londonban a románok ellen ajándékozta meg magát ily módon egy gólpasszal, Erdélyi Balázs pedig a héten, a görögök ellen 15-13-ra megnyert Világliga-meccsen szedte fel a labdát a vízről lábbal, aztán a ziccert ki is haszálta.

Az NHL-ben nálunk eddig a Buffalóban játszó Tyler Ennisé a szezon legbravúrosabb gólja. A 25 éves kanadai csatár a Montreal elleni meccsen túlhúzta a korongot a kapu előtt, de aztán még időben korrigált, és úgy emelte be, hogy közben nem is látta a kaput és a kapus pozícióját.

Az NBA-ben a Utah Jazz játékosának, Trevor Bookernek adtuk a képzeletbeli díjat, aki az Oklahoma City elleni meccsen remekül ismerte fel, hogy a két tizedmásodpercnyi támadóidő nagyon kevés dologra elég, ezért az oldalbedobás után röplabdás mozdulattal épphogy beleért a labdába, amely végül a gyűrűben landolt.

AZ NFL-ben a Seattle egy sokáig emlékezetes fordítással harcolta ki a Super Bowlba jutást, és a Green Bay elleni meccs fordulópontja az a jelenet volt, amikor 0-16-nál a Seahawks játékosai nagyon becsapták az ellenfelet.

A Packersnél arra készültek, hogy a Seattle mezőnygóllal próbálkozik, de a címvédő bedobott egy trükköt, a rúgás előtt a labdát tartó Jon Ryan az utolsó pillanatban felkapta a labdát, futni kezdett vele, majd Garry Gilliamhez dobta, aki bement vele a célterületen belülre. A touchdownnal a Seattle visszajött a meccsbe, majd előbb egyenlített, aztán a hosszabbításban egy újabb TD-vel a győzelmet is megszerezte.