Putyin, az orosz nők kedvenc sportmacsója

RUSSIA-PUTIN-VACATION HORIZONTAL OFFBEAT PRIME MINISTER SWIMMER HOLIDAY IN THE COUNTRY SWIM
Russian Prime Minister Vladimir Putin swims the butterfly during his vacation outside the town of Kyzyl in Southern Siberia on August 3, 2009. AFP PHOTO / RIA-NOVOSTI / ALEXEY DRUZHININ
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin mindig figyelt arra, hogy kemény fickó imidzse legyen, fizikai erejét és félmeztelen felsőtestét szívesen fitogtatja a kamerák előtt sportolás közben. Fekete öves karatés, ötven éve dzsúdózik, öt éve korcsolyázni is megtanult, síel, lovagol, horgászik, és a vadvízi evezést is bevállalja. Hatvan felett is példakép akar lenni.

"Egyszerűen minden új dolgot szeretek kipróbálni. Élvezem, amikor valami újat tanulok" - mondta egyszer Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor sportszenvedélyéről kérdezték. A küzdősportok olyan tudást és képességeket nyújtanak, készségeket fejlesztenek, amelyekre szerinte minden politikusnak szüksége van.

Megismerni az ellenfél erősségeit és gyengéit

Az egyik kedvence a cselgáncs, amely szerinte a testet és a lelket is jobbá teszi. "Fejleszti a testi erőt, a reakciókészséget, a kitartást, megtanít az önkontrollra. Segít elsajátíthani azt a képességet, hogy lásd az ellenfél erősségeit és gyengéit. Mindig a legjobbra törekszel, és azon vagy, hogy folyamatosan fejleszd önmagad."

Tizenegy éves kora óta dzsúdózik Forrás: Origo

Putyin 11 éves kora óta dzsúdózik. Mint a saját weboldalán írja, rögtön megfogta őt a küzdősportok filozófiája, kultúrája, a kapcsolat az ellenfelekkel. Cselgáncsban megszerezte a Sportok Mestere címet, 2006-ban az európai szövetség tiszteletbeli elnökének választották, négy évvel később a dzsúdó tiszteletbeli doktori címét kapta meg a dél-koreai Jong In Egyetemtől.

Egy kis pillangóúszás Szibériában Forrás: AFP/Alexey Druzhinin

Más küzdősportokban is elmélyedt: az orosz eredetű katonai birkózásban, a Szambóban Szentpétervár többszörös bajnoka, amellett fekete öves karatés.

Megdicsérte az orosz síbajnok

A síelés régóta nagy kedvence. "Rendkívül dinamikus sportnak tartom, amelyben különleges technikai tudásra van szükség. Nagyszerű lehetőség az aktív pihenésre, segít abban, hogy fitt maradj, miközben a testedet és a lelkedet is feltölti energiával" - magyarázta az elnök. Leonyid Tyagacsev egykori szovjet síbajnok elismeréssel szólt az elnök sítudásáról: Putyin "roppant stabilan síel".

Így siklik az elnök Forrás: AFP/Mikhail Klimentyev

Horgászás Albert herceggel

Putyin 2007-ben a monacói Albert herceggel vakációzott Szibériában, és több fotó készült arról, ahogy a helyi folyókon horgászott.

Félmeztelenül pecázott a Jenyiszejnél Albert herceggel Forrás: AFP/Dmitry Astakhov

"Odavagyok a horgászatért, amikor csak tehetem, kihasználom a lehetőséget arra, hogy leüljek egy horgászbottal. Sajnos, ezek az alkalmak elég ritkák. Viszont a munkám sokat segít ebben, hogyan másképp is mehettem volna el horgászni Amerikában két elnök társaságában? A világ legjobb horgászhelye egyébként a Volga torkolatánál, Asztrahány környékén található" - mondta egyszer.

59 évesen tanult meg korcsolyázni

2011 februárjában Putyin megígérte a törökországi téli Universiade orosz hokisainak, hogy megtanul korcsolyázni. "Volt rá esély, hogy nem leszek képes rá. Korábban egyszer már kipróbáltam, de nem jártam sikerrel" - ismerte el Putyin, aki állítása szerint fiatalon azért nem tanult meg korcsolyázni, mert a szüleinek nem volt pénzük rá.

Megígérte, és meg is tanult korcsolyázni, majd jéghokizni is Forrás: RIA Novosti/Alexei Druzhinin

Két hónap gyakorlás a kétszeres olimpiai bajnok hokis Alekszej Kaszatonovval azonban meghozta az eredményt. A Putyin-legendárium szerint az edzéseket sokszor éjfél után tartották, mivel az elfoglalt elnöknek csak akkor volt rá ideje. Április közepére már érzett magában annyi magabiztosságot, hogy ellátogasson az Aranykorong kupadöntőre készülő fiatal hokisok edzésére. A látogatás olyan jól sikerült, hogy gólokat is lőtt. Később odáig jutott, hogy pályára lépett egy profi-amatőr hokimeccsen, ahol a profik csapatába az NHL orosz sztárjai kerültek be.

A lányaival raftingolt

Jól érzi magát lóháton is. 2009 augusztusában egy napra Tuvába látogatott, egy helyi pásztor spontán ötlettől vezérelve meghívta a házába, ahová lovon mentek el.

A lóra is kevés ruhában pattant fel Forrás: AFP/Alexey Druzhinin

Többször kipróbálta már a raftingot, a vadvízi evezést is. Egy alkalommal a lányaival kelt útra az orosz, kínai, mongol és kazah határon fekvő Altáj-hegységben.

"Száguldottunk lefelé, amikor megláttuk, hogy három srác ott áll a parton egy-egy söröskorsóval a kezében. Meglepődhettek, mert senki nem tudta, hogy ide érkezünk, és amikor megláttak, az egyikük odakiáltott: 'Elnök úr, csatlakozzon hozzánk!'. Azt válaszoltam, hogy nem tudok, mert szorít az idő. 'Nos, akkor ezt az ön egészségére isszuk meg.' Úgy viselkedtek, mintha éppen rám vártak volna, mert minden nap erre járnék" - idézte fel a kirándulás egy jelenetét Putyin.

Életerősnek, fiatalnak, dinamikusnak látszani

Ismerői szerint Putyin számára nagyon fontos, hogy 60 év fölött is egy életerős, fiatal, egészséges és dinamikus férfinek tűnjön. Mindig is arra törekedett, hogy teljesen más imázsa legyen, mint elődjének, az alkohol- és súlyproblémákkal küszködő Borisz Jelcinnek.

Természetesen Forma-1-es autót is vezetett már Forrás: AFP/Alexey Druzhinin

Oroszországban súlyos probléma az alkoholizmus a munkaképes korban elhalálozó férfiak 40 százalékának halála erre vezethető vissza, az elnök azonban egyáltalán nem iszik szeszt. "Életstílusával a vidéki orosz feleségek bálványa lett, akik az alkoholista férjük mellett arról álmodnak, bárcsak olyan párjuk lenne, mint Vlagyimir Putyin" – idézte a Politico magazin internetes kiadása még tavaly Clifford Gaddyt, az amerikai Brookings Institute Oroszország-szakértőjét.

A búvárkodásra sem mondott nemet Forrás: RIA Novosti/Alexsey Druginyn