Társoldalunk:

Így modernizálják az olimpiát

2015.02.06. 14:22

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tavaly decemberben fogadta el az Agenda 2020 modernizációs programot, amely révén a jövőben a jelenleginél olcsóbban, gazdaságosabban lehet nyári és téli olimpiát rendezni.

A NOB kétnapos, monacói közgyűlésén a Thomas Bach elnök által benyújtott 40 pontos reformcsomag "alapjáról", az eddiginél hatékonyabb és rugalmasabb jelentkezést biztosító javaslatról voksoltak.

A NOB célja, hogy vonzóbbá tegye a rendezést, s lefaragja a költségeket. A hatékonyabb és a korábbinál költségkímélőbb lebonyolítás érdekében a házigazda városnak bizonyos korlátok mellett megengedik, hogy más helyszínen, akár az adott országon kívül rendezzen meg egy-egy versenyt. Sőt, a NOB engedélyezi teljes sportágak vagy szakágak versenyeinek a rendező városon kívüli lebonyolítását. 

Új a rendszerben az is, hogy a potenciális jelentkezők - még mielőtt belevágnának a hivatalos kandidálásba - előzetesen egyeztetnek a NOB-bal a terveikről. Így elkerülhetőek a fölösleges kiadások. A NOB állja több esetben a pályázó városok küldötteinek utazási és szállásköltségeit a különböző prezentációkra. A nyertes pályázónak a NOB hét év alatt egymilliárd dollárt biztosít.

A NOB ösztönzi a meglévő helyszínek maximális kihasználását, illetve ideiglenes és elbontható csarnokok létesítését. Hangsúlyozza, hogy elsődleges szempont a fenntarthatóság, ezért felügyelné az utóhasznosítást a nemzeti olimpiai bizottságok és külső szervezetek támogatásával. A modernizációs program szerint a NOB "kulcsrakész" megoldásokat biztosítana a szervezőknek azokon a területeken, amelyek speciális olimpiai szakértelmet igényelnek.

Bach nem titkolta, ártott az olimpia nimbuszának, hogy a 2022-es téli játékokra eredetileg hat város jelentkezett, de négy - elsősorban pénzügyi okokból - visszalépett, s csak Peking, illetve a kazah Almati maradt versenyben.

A monacói közgyűlésen eltörölték azt a határt, amely szerint a nyári játékokon legfeljebb 28 sportág szerepelhet, és döntöttek arról, hogy a programba bekerülőknek már nem kell kivárniuk az eddig megszokott hét évet.

A NOB-tagok a Thomas Bach elnök által benyújtott 40 pontos reformcsomag részeként döntöttek úgy, hogy a mindenkori házigazda - bizonyos korlátok mellett - maga határozhat sportágak felvételéről. Megkötés ugyanakkor, hogy nem lépheti át nyári olimpia esetén a 10 500, téli játékoknál pedig a 2900 fős sportolói létszámot, és 310 számnál többet nem rendezhet.