Társoldalunk:

Magyar gyorskorcsolyás Vk-győzelem

2015.02.15. 16:16

Sporttörténelmi tettet hajtott végre vasárnap Knoch Viktor azzal, hogy 500 méteren a leggyorsabbnak bizonyult a rövidpályás gyorskorcsolyázók erzurumi Világkupaversenyén.

A 25 éves Knoch a sportág első magyar Vk-győztese lett. Knoch a negyed- és az elődöntőben, illetve a fináléban is legyőzte a háromszoros olimpiai bajnok kanadai Charles Hamelint.

A döntőben a második helyen a kínai Vu Ta-csing végzett, és Hamelin lett a harmadik.

"Nagyon boldog vagyok, nem számítottam ilyen eredményre. Fáradtnak is éreztem magam a németországi Világkupa után, ráadásul a selejtezőből nem sikerült túl jó idővel továbbjutnom, ezért úgy számítottam, hogy a negyeddöntő akár végállomás is lehet a számomra" - mondta Knoch Viktor. Hozzátette: a döntőben annyi szerencséje volt, hogy a rajt után közvetlenül a többiek kicsit összeütköztek, így meg tudott lógni.

A Heidum Bernadett, Lajtos Szandra, Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra összeállítású női váltó érdekelt lett volna a B döntőben, ám Heidum sérülése és Bácskai lázzal járó betegsége miatt a szakmai stáb visszaléptette a csapatot.

A szezon hat Világkupaversenyének összesített eredményei alapján Knoch és Liu Shaolin Sándor végzett a legelőkelőbb helyeken a magyarok közül: előbbi 500-on ötödikként, utóbbi 1000 méteren hetedikként zárta az idényt. A férfi váltó negyedik, a női nyolcadik lett, így mindkettő versenyezhet a március közepi moszkvai világbajnokságon.

"A női vonalon végrehajtott fiatalítási koncepciónk sikeresnek bizonyult, igaz, ez leginkább az Európa-bajnokságon szerzett bronzéremben mutatkozott meg" - értékelte a szezont Darázs István, a magyar szövetség gyorskorcsolya-ágazati igazgatója. Hozzátette: "fiúknál az elmúlt években elvégzett munkát láttuk beérni, nemcsak az Eb-n, hanem a Vk-sorozatban is, ahol váltóban, valamint Knoch Viktor és Liu Shaolin Sándor révén egyéniben is nyertünk érmeket."

Darázs István hozzátette, hogy a cél változatlanul a 2018-as pjongcsangi téli olimpián való sikeres szereplés.