Vágólapra másolva!
Nem gyakori, de nem is példátlan, hogy egy sportolónő a férfiak mezőnyében is megállja a helyét. Közülük  mutatunk be ötöt, aki nem csak úttörő volt a saját sportágában, de előfordult, hogy legyőzött egy vagy akár több férfit. Egyet közülük biztosan ismer!

Billie Jean King – aki nélkül nem lenne profi női tenisz

A női tenisz nem lenne manapság az, ami, ha Billie Jean King nem áll a sarkára. Többek között a versenyeket szervező WTA-t is ő alapította 1973-ban, miután évekig harcolt azért, hogy a teniszjátékosok profi státuszt kapjanak, és ne feketén jussanak pénzhez a tornák szervezőitől.

Amikor ezt a célt kipipálta, azt tűzte a zászlajára, hogy a férfiak és a nők egyforma díjazásban részesüljenek a versenyeken. Ehhez alapos indokot adott neki, hogy 1972-ben, a US Open megnyerése után 15 ezer dollárral kevesebb jutottt neki, mint a férfi győztesnek, Ilie Nastasénak. King kilátásba helyezte, hogy a következő évben nem indul a tornán, ha ezen nem változtatnak, és a fenyegetés hatott, 1973-ban a US Open lett az első nagy verseny, ahol mindkét nem teniszezői ugyanolyan pénzdíjat tehettek zsebre.

King az 1972-es wimbledoni győzelme után átveszi a trófeát Edward kenti hercegtől Forrás: AFP

A most 71 éves King hatszor győzött Wimbledonban, négyszer a US Openen – összesen 39 Grand Slam-győzelme volt, ebből 12 egyesben –, ötször zárta világelsőként az évet, volt az év sportolója a Sports Illustratednél, az év embere a Time magazinnál. A legtöbben mégis egy 1973-as meccse miatt emlékeznek rá, amikor a 30-as évek végének és a 40-es évek elejének egyik legjobb játékosa, az 55 éves Bobby Riggs kihívta Kinget egy meccsre.

Megnyerte a nemek csatáját

King először nem ment bele, így helyette a kor egy másik női klasszisa, Margaret Court állt ki, és simán, 6:2, 6:1-re kikapott Riggstől a sporttörténelembe az azóta Anyák napi mészárlás néven emlegetett mérkőzésen. King ezután mégis elfogadta a kihívást, ráadásul egy három nyert szettig tartó meccsre állt ki. 1973. szeptember 20-án a helyszínen, Houstonban 30 ezren, Amerika-szerte 50 millióan, a világon összesen 90 millióan követték a nemek csatáját.

"Úgy éreztem, ötven évre visszavetne minket, ha nem nyerném meg a meccset, és rossz hatással lenne a nők önbecsülésére" – mondta később King. Tanult Court hibájából, nem a saját agresszív stílusát játszotta, csak türelmesen visszaadogatta ellenfele labdáit, és megpróbálta őt minél többet futtatni. A taktika bevált, Riggs kénytelen volt feladni az alapvonaljátékát, de hiába kezdett el szerva-röptét játszani, King elütögette mellette a labdákat, és végül 6:4, 6:3, 6:3-ra győzött. Nem mellesleg 100 ezer dollárt kapott a győzelemért.

80 perces dokumentumfilm a nemek harcáról, érdemes megnézni!

Győzelme szimbolikus jelentőségű volt, megmutatta, hogy egy nő is képes tökéletesen kezelni a nyomást. 1990-ben a Life magazin beválasztotta Kinget a 20. század legfontosabb amerikai személyiségei közé – arre a listára rajta kívül csak három sportoló, a bokszoló Muhammad Ali, valamint két baseballos, Babe Ruth és Jackie Robinson került fel.

A győzelem elszáll, a vereség örökre megmarad

A Navratilova által csak keresztes vitéznek nevezett King mottója az volt, hogy a győzelem elszáll, a vereség örökre megmarad, a pályán bemutatott tökéletes ütései után átélt élményt pedig egy orgazmushoz hasonlította. Még férjnél volt, amikor tudatosult benne, hogy a nőkhöz vonzódik, és 1981-ben a női sztársportolók közül először ismerte el a másságát.

Ma is rendszeres vendége a nőket támogató alapítványok rendezvényeinek Forrás: AFP

Később bevallotta, élete egyik legnehezebb próbatétele volt, hogy homofób szüleivel őszinte legyen, és elmondhassa nekik, a saját neméhez vonzódik. Végül 51 évesen sikerült mindent megbeszélnie velük az addig tabunak számító témában.

Janet Guthrie – űrhajós helyett autóversenyző

"Mi szeretnél lenni, ha nagy leszel? Űrhajós!" - valószínűleg sok szülő folytatott már hasonló párbeszédet a gyermekével. A később autóversenyzőként híressé váló Janet Guthrie-nak nagyon kevés hiányzott, hogy a nagy álom valóra váljon. Guthrie űrmérnökként dolgozott a NASA-nál az Apollo-programban, és bár az első pár rostán túljutott, végül doktori fokozat hiányában nem lehetett belőle űrhajós.

Az autóversenyzés az 1960-as években kezdte érdekelni, a Sports Car Club of America nevű sorozatban két versenyt is nyert, 1972-től pedig úgy döntött, csak erre koncentrál. Négy év múlva első nőként elindulhatott egy NASCAR-versenyen, és a Charlotte Motor Speedwayen rendezett 600 mérföldes futamon a 15. helyen ért célba.

Sokszor éreztették vele, hogy nem látják szívesen a pályán Forrás: Twitter

Gumicsirkével heccelték

A következő évben két legendás futamon, az Indianapolis 500-on és a Daytona 500-on is rajthoz állt, előbbin 29., utóbbin 12. lett. Egy évvel később mindkét helyszínen javított, Indianapolisban 9., Daytonában 11. helyen végzett.

Guthrie sokszor szembesült azzal, hogy a férfiak szemében nemkívánatos személynek számít a versenypályán. Olyan bekiabálásokat kapott, hogy "Nem akarunk ciciket a bokszutcában!" (No tits in the pits!), az indianapolisi verseny egyik pályafelügyelője pedig egy gumicsirkét lóbált, ha meglátta őt.

Bár nem mutatta, később bevallotta, hogy mindez nagyon rosszul esett neki, ahogy azzal is nehezen tudott mit kezdeni, amikor első indianapolisi futama előtt egy Jane Pauley nevű tévériporter arról faggatta, sminkel-e a versenyek előtt. Guthrie-nak a NASCAR-ban a hatodik, IndyCarban az ötödik hely volt a legjobb eredménye pályafutása során, és 2006-ban beválasztották a motorsport halhatatlanjai közé.

Kitaposta az utat a követői számára Forrás: AFP

A legnagyobb eredménye azonban az, hogy kitaposta az utat a követői számára, így ma már teljesen elfogadottnak számít, hogy női versenyző, Danica Patrick az IndyCar-sorozat egyik legnagyobb sztárja.

Beryl Burton – megkínálta cukorral, aztán lehagyta

Mike McNamara igencsak meglepődhetett, amikor hosszú, magányos tekerése után hirtelen beérte egy nő. 1967-et írtunk, a helyszín Yorkshire, ahol a brit kerékpárbajnokság 12 órás időfutamversenyét rendezték. A nők mezőnyét két perccel a férfiaké után indították el, McNamarát ennek ellenére utolérte Beryl Burton, a nők éllovasa. Burton először kissé zavarba jött, majd a zsebéből előkotort medvecukorral megkínálta McNamarát, hogy aztán őt is faképnél hagyja.

Burton így nem csak a teljes női mezőnyt, hanem a 99 férfi indulót is felülmúlta, 12 óra alatt 277,25 mérföldet tekert le. Ez 446 kilométernek felel meg – és 37 kilométeres óránkénti átlagnak –, ami 1,2 km-rel volt jobb az akkori férfi rekordnál. Az új csúcsot csak két év múlva tudta megdönteni egy férfi, a nőknél azonban 48 éve ez számít az etalonnak. "Ez egy kimagasló eredmény, rengeteg edzés volt mögötte, úgyhogy kíváncsi vagyok, megdöntik-e valaha" – mondta Denise Burton-Cole, a rekorder lánya, aki maga is versenyzett.

Csak az olimpia miatt lehetett hiányérzete

Burton kemény kétkezi munkával tartotta magát kondiban egy rebarbarafarmon, munka után pedig egy héten akár 960 kilométert is letekert. Összesen 96 brit bajnoki címet szerzett, amellett hét vb-aranyat nyert, kettőt országúti időfutamban, ötöt pedig pályán, az egyéni üldözőversenyben. A 10, 25, 30, 50 és 100 mérföldes időfutamban is csúcstartó volt, ezek közül három rekordját csak húsz év elteltével tudták megdönteni. Egyetlen dolog miatt lehetett hiányérzete: a kerékpár csak 1984-ben került fel az olimpia műsorára, amikor ő már 47 éves volt, így a legnagyobb presztízzsel bíró sporteseményről nincs érme.

Burton lenyomta a műszakot a farmon, aztán nyeregbe pattant Forrás: Twitter

A 12 órás rekordja viszont fennmaradt az utókor számára, még ha akkoriban nem is kezelték a nem mindennapi teljesítményhez méltó módon. "Ha egy másik sportágban ért volna el ilyen eredményt, mondjuk, focistaként három gólt szerez a brazilok ellen, akkor másnap mindenhol a címlapon hozták volna a sztorit. Így viszont csak a kerékpáros magazinok cikkéből derült ki, mit hajtott végre. Nem nagyon emlékszem, hogy valaha történt volna olyan, hogy egy nő megdöntötte a férfiaknál érvényben lévő rekordot" - nyilatkozta a BBC-nek a brit kerékpáros közvetítések állandó kommentátora, Phil Liggett.


Nem fogott kezet a lányával, miután megelőzte

Burton sikerei nehezebben születtek volna meg, ha nincs mögötte a férje, Charlie, aki hol szerelőként, hol sofőrként segítette, és pesztrálta a lányukat, Denise-t, amikor felesége edzett. Denise gyakorlatilag beleszületett a kerékpározásba, nem csoda, hogy ő maga is versenyző lett, és 1975-ben éppen anyját lesprintelve nyerte meg első országúti bajnoki címét.

Nem biztos, hogy valaha megdöntik a 12 órás rekordját Forrás: Twiitter


Burton nehezen viselte a vereséget, a verseny után a dobogón az íratlan szabályokat megszegve nem fogott kezet a saját lányával. Egész életét a nyeregben töltötte, és a halál is ott érte: morbid módon akkor kapott szívrohamot, amikor éppen az 59. születésnapjára szóló meghívókat kézbesítette.

Manon Rhéaume – az első női játékos az NHL-ben

Annak ellenére, hogy kevés férfiasabb sport van a jégkorongnál, itthon is előfordul, hogy egy férficsapat kapuját nő védi. Gyömbér Mónika, a női hokiválogatott korábbi kapusa pár éve az Origónak elárulta, azért véd a fiúk között, mert így erős és jó lövésekkel találja szembe magát. Olyanra azonban csak egyetlen női kapus volt képes, hogy eljusson a sportág Olümposzára, az NHL-be.

A québeci születésű Manon Rhéaume 3 évesen csatolt először korcsolyát, 5 évesen kezdett el jégkorongozni, az 1991-1992-es idényben pedig szerződtette a QMJHL-ben, a három nagy kanadai juniorliga egyikében szereplő Trois-Rivières Draveurs. Előtte egyetlen női hokikapus sem mutathatta meg magát a legkomolyabb juniorbajnokságban.

Itt sem állt meg azonban. Amikor 1992-ben a Tampa Bay Lightning új franchise-ként csatlakozott az NHL-hez, Phil Esposito általános igazgató hatalmas elánnal próbált játékosokat vadászni, hogy összeálljon a keret. "Egy felvételen láttam védeni, azt megállapítottam, hogy kissé alacsony, de tetszett, ahogy mozog, és jók voltak a reflexei" – mesélte utóbb Esposito, aki elhívta a kapust az edzőtáborba, és csak később tudatosult benne, hogy egy nőről van szó, hiszen a videóból ez nem derült ki.

Még a kabalafigura is térdre rogyott előtte Forrás: AFP

Az edzőmeccsen nem tudtak gólt lőni neki

Az edzőtáborban 72 játékos jelent meg, köztük Rhéaume, akinek a reptéren elkeveredett a csomagja, így az első napi erőnléti felmérésen egy férfi méretű pólóban, és az Esposito lányától kölcsönkapott sortban jelent meg, amely olyan szűk volt rá, hogy attól félt, bármikor szétszakadhat. A második napon már a játék volt terítéken, Rhéaume egy harmadot kapott az egymás elleni meccsen, és mind a 14 lövést megfogta, Esposito pedig kilátásba helyezte, hogy bemutatómeccsen is szerepet kaphat.

A nagy nap 1992. szeptember 23-án jött el, amikor a floridai csapat a St. Louis ellen játszott bemutatómeccset az NHL előszezonjában, és Rhéaume kezdőként kapta meg a lehetőséget, hogy első nőként szerepeljen a világ legerősebb bajnokságában. Nem csak a jégkorongban számított ez mérföldkőnek, ő lett a négy amerikai major liga (NBA, NHL, NFL, MLB) első női debütánsa. Egy québeci rádióadó hatalmas virágcsokrot küldött az öltözőbe a meccs előtt, amelyen az állt, "meg tudod csinálni, mindannyian veled vagyunk".

A közönség visszakövetelte a kapuba

A meccsen húsz perc alatt kilenc lövéssel találkozott, ezek közül kettőből született gól, az egyiket Brendan Shanahan ütötte egy olyan bombaerős kapáslövésből, amely ellen a férfi kapusoknak sem lett volna esélye a védésre. Rhéaume 2-2-es állásnál vonult a jégről, és amikor az őt váltó Wendell Young két gólt kapott, a közönség azt skandálta, hogy "Manont akarjuk".

Kétszeres világbajnok és olimpiai ezüstérmes Forrás: Twitter

"Hazudnék, ha azt mondanám, nem azért tettük őt a kapuba, hogy nagy hírverést csapjunk a csapatnak. Nem az számított, hogy nő, hanem az, hogy tudjon védeni. Egy lovat is beállítottam volna a kapuba, ha képes megállítani a pakkot" - nyilatkozta utóbb Esposito, de Rhéaume érdemeit ez kicsit sem csökkenti.

Nemet mondott a Playboynak

Az NHL-es kaland után Rhéaume a Tampa farmcsapatához, az IHL-ben szereplő Atlanta Knightshoz igazolt, majd 1997-es visszavonulásáig további hat klubban fordult meg. A kanadai válogatottal 1992-ben és '94-ben világbajnok, '98-ban olimpiai ezüstérmes lett, de nem ezekre az eredményeire a legbüszkébb, hanem arra, hogy fiatal lányok ezreinek nyújtott inspirációt. A feltűnően csinos Rhéaume-ra a Playboy is felfigyelt, de hiába ajánlott neki 50 ezer dollárt a férfimagazin, nem vetkőzött le.

Polgár Judit – 26 év a világranglista élén

Polgár Juditnak meglehetősen hamar eldőlt a sorsa, szülei ugyanis eldöntötték, hogy két nővéréhez, Zsuzsához és Zsófiához hasonlóan belőle is sikeres sakkozót nevelnek. Kilencévesen már nemzetközi versenyt nyert, 12 évesen pedig egyrészt korosztályos világbajnok lett a fiúk között – első lányként –, másrészt két nővérével és Mádl Ildikóval együtt tagja volt az első női csapatnak, amely győzött a sakkolimpián.

Később mind a korosztályos világbajnoki címből, mind a sakkolimpiai aranyból begyűjtött még egyet. Tizenkét éves volt, amikor 1989. január 1-én a világranglista élére került, és tavalyi visszavonulásáig nem sikerült senkinek letaszítani onnan. Idén márciusban előzte meg a kínai világbajnoknő, Hou Ji-fan. A 26 éves világranglista-uralom természetesen Guiness-rekord.

Polgár Judit egy 1993-as Borisz Szpasszkij elleni meccsen Forrás: AFP


A 20. század legjobb sakkozónője

"Ahhoz, hogy ilyen hosszú ideig legyen valaki a topon, nem elég a tehetség. Meg kell tudni őrizni a motivációdat, úgy, hogy közben az életed és a körülötted levő világ is változik, és a prioritásaid már egészen mások, mint 25 évvel ezelőtt voltak" – nyilatkozta Polgár Judit 2014. január 1-jén, amikor kereken 25 éve állt az élen. A legfiatalabb Polgár nővér 15 évesen lett férfi nemzetközi nagymester, amivel megdöntötte Bobby Fischer rekordját.

A férfi csapattal nyolcszor szerepelt sakkolimpián, kétszer, 2002-ben és 2014-ben ezüstérmet nyert, a tavalyi, tromsői verseny volt az utolsó, amelyen elindult. Részt vett a 2005-ös argentínai férfi világbajnokságon, melyen a nyolc résztvevő közül ő volt az egyedüli nő. A férfi világranglistán a legjobb helyezése a nyolcadik hely volt, ebben a pozícióban először 2004 januárjában állt. Őt választották a 20. század legjobb sakkozónőjének, egyedül ő mondhatja el, hogy férfi és női sakkolimpián is érmet szerzett, és 2011-ben első nőlént lett Eb-érmes a férfiak között.

Tananyagot csinált a sakkból

"Semmi ellenvetésem nincs a női sakk ellen, de számomra a játék minősége a férfiaknál nagyobb kihívás. Azonkívül azt hiszem, hogy a nemek szerinti szétválasztás a különbségeket csak fokozza. Ha ez megszűnne, akkor rövid távon a sakkozó nők száma visszaesne, mert számukra a harc túl kemény lenne. De hosszú távon a viszony javulna, és ez jót tenne a játékuknak" – nyilatkozta Polgár. 22 éven át nem kapott ki női ellenféltől, mielőtt 2012 februárjában a kínai Houn legyőzte. Saját játékstílusát agresszívnak és bevállalósnak nevezte, szerette az éles helyzeteket és az izgalmakat.

Sakkpalota címen sakktankönyvet készített a gyerekeknek Forrás: Polgár Judit

Három évvel ezelőtt oktatási alapítványt hozott létre. Azóta már választható tantárgy a sakk az általános iskolákban, és a tananyagot ő állította össze. "Nekem sok mindenben segített a sakk, én ilyen szemszögből élem az életemet. Minél magasabb szinten játszik az ember, annál jobban hozzászokik az állandó döntéshelyzethez, megtanul a másik fejével gondolkodni, kreatívabb, spontánabb lesz, illetve általánosságban javul a koncentrálóképessége" - mondta egy Origónak adott interjúban arról, hogy a hétköznapokban hogyan tudta használni a sakkot.