Vágólapra másolva!
A legjobb Sierra Leone-i sprinter, Jimmy Thoronka a londoni utcákon csövezik, hajléktalan lett, mégsem akar hazamenni, mert az egész családját kiirtotta az ebola. A Guardiannek adott interjújából kiderült, hogy már másodszor veszítette el a teljes családját. 

Thoronka július óta él London utcáin, még a Nemzetközösségi Játékokra érkezett a Sierra Leone-i válogatottal, amelyet elhagyott, és úgy döntött, illegálisan is az Egyesült Királyságban marad. Nem indult jól a dolog, a glasgow-i pályaudvaron kirabolták, ellopták a papírjait is, ráadásul otthonról olyan híreket kapott, hogy egy nagybátyja meghalt ebolában.

Amíg tudott, Londonban egy ismerősnél lakott, de aztán onnan is mennie kellett. Az utcán élt, hol parkokban, hol éjszakai buszokon aludt, nyilvános vécékben mosta a ruháit. Időközben megtudta, hogy édesanyját és négy mostohatestvérét is elvitte az ebola, így már semmi oka nem maradt, hogy valaha is hazatérjen hazájába.

Másodszor veszíti el a családját

A mindössze 20 éves Thoronka nem először veszíti el családját, az 1991 és 2002 között dúló polgárháborúban édesapját és édestestvéreit veszített el, most pedig édesanyja új családját és mostohatestvéreit gyászolja.

Jimmy Thoronka országa legjobb atlétája volt 2013-ban Forrás: The Guardian

Thoronka éhezik, előfordul, hogy egész nap nem eszik semmit. Amikor mégis sikerül élelemhez jutnia, próbál edzegetni London nyilvános parkjaiban, mert nem adta fel, hogy a világ legjobb sprinterévé váljon. Az atléta szerint a sportnak köszönheti az életét. „Ha nem jövök a Nemzetközösségi Játékokra, a családom többi tagjához hasonlóan valószínűleg én is meghaltam volna ebolában – mondta Thoronka.

A sztorit megíró Guardian szerkesztőségébe folyamatosan érkeznek a felajánlások, ki egy szobát, ki némi pénzt ajánl fel az afrikai sprinternek.