Vágólapra másolva!
Reg Spiers ausztrál bajnok gerelyhajító azért utazott Angliába, hogy tisztességesen fel tudjon készülni az 1964-es tokiói olimpia kudarca után. Megsérült, kirabolták az utcán, semmi pénze nem maradt. Végül légipostán, egy dobozban adta fel magát Ausztráliába, ahol kábítószercsempész lett, halálra ítélték, de azt is megúszta. 

1964-ben az ausztrál bajnok Reg Spiers egy makacs sérülése miatt nem tudta legjobb formáját hozni, így hiába nyerte meg az ausztrál bajnokságot, nem lehetett ott a tokiói olimpián, pedig éppen a megfelelő felkészülés miatt utazott korábban Londonba. Mikor szembesült álmai szertefoszlásával, a reptéren vállalt munkát, hogy gyűjtson egy kis pénzt a folytatáshoz.

Reg Spiers Forrás: Marcus McSorley


Az állatokat is így szállítják, nem?

Nem volt szerencséje: már éppen arra készült, hogy megtakarított pénzéből megvegye a repülőjegyét és elhagyja az országot, mikor kirabolták az utcán, és ott maradt Londonban egyetlen fillér nélkül. Mivel egyre közeledett a lánya születésnapja, amit semmiképp sem szeretett volna kihagyni, őrült ötlete támadt: egy dobozba zárva feladja magát légipostával, utánvétellel, egy nem létező ausztrál cipőgyár számára.

Mivel rengeteg tapasztalata volt a csomagszállítás területén, tudta, hogy elméletileg megoldható a feladat. "Számtalanszor láttam, hogy így szállítanak állatokat - ha ők túlélik az utat, nekem miért ne sikerülne? Egy próbát mindenesetre megért, jobb ötletem úgysem volt. Nem félek a sötétben, és mástól sem tartottam" - emlékezett vissza önéletrajzi könyvében Spiers.

Párna, takaró, konzervek

Így is tett. Egy barátja segítségével építette meg a dobozt, készített néhány kapaszkodót, hogy szállítás közben se érje baj, bekészített néhány konzervet, egy zseblámpát, párnát, takarót, és két műanyag üveget - az egyikben víz volt, a másikba a vizeletét gyűjtötte.

Replika - Egy ilyen dobozban utazott Reg Spiers Forrás: Marcus McSorley


Csakhogy az utazás során jóval nagyobb volt a hőség, mint számított rá, az indiai Mumbaiba (1996 előtt Bombay) érve már félőrült volt a szomjúságtól, letépte magáról ruháit is, és így hagyta el rejtekhelyét, hogy innivalót szerezzen. Végül mégis csak sikeresen megérkezett Adelaidbe. Megvárta, amíg a rakodót leveszik a csomagot a repülőről, majd a hangárban kiugrott a dobozból. "Emlékszem, egy csomó sörösrekesz volt körülöttem, és bár nem iszom, akkor megragadtam egy üveggel, és azonnal lehúztam. Nem csoda: 63 órát utaztam."

Spiers rutinosan mozgott a repterek világában, így nem okozott gondot számára, hogy kijusson: magára kapott egy, a helyszínen talált hivatalos szerelőoverallt, és magabiztos léptekkel elhagyta a területet.

Így utazott Spears az 1,5m x 0.9m x 0.75m-es dobozban Forrás: Out of the Box

Gerelyhajítás után drogcsempészet

Spiers ezt követően egészen 40 éves koráig, 1981-ig versenyzett, visszavonulását követően viszont fogalma sem volt, mihez kezdjen magával. Mivel aggódott barátnőjével közös jövője miatt, drogfutárnak állt.

Először egy 1,2 millió ausztrál dolláros kannabisz- és kokainszállítmánnyal bukott le Ausztráliában, amiért tízéves börtönbüntetést kapott, de még mielőtt lecsukták volna, eltűnt a hatóságok szeme elől. Egy évvel később már Indiában tartóztatták le, de innen is kereket oldott, végül Sri Lankán csípték meg egy hamis, francia útlevéllel. Akkor 1,2 kilogramm heroin volt nála, a helyi hatóságok pedig nem sokat cifrázták: halálra ítélték az egykori gerelyhajítót.

Fellebbezések sorozatával végül sikerült elérnie, hogy kiadják Ausztráliának, ahol mindössze öt évet ült börtönben.

Reg Spiers könyve


Önéletrajzi könyve 2014-ben jelent meg Túl a megszokotton: egy bajnokból lett drogcsempész kalandjai címmel. Reg Spiers jelenleg 73 éves, Ausztráliban, Adelaidben él.