Magyar Zoltán a Nemzet Sportolója lett

Magyar Zoltán Budapest, 2015. március 11.
Magyar Zoltán kétszeres olimpiai bajnok tornász Budapesten, miután a Nemzet Sportolói őt választották társaságuk új, 12. tagjának. A Nemzet Sportolóinak javaslatáról a kormány dönt.
MTI Fotó: Mohai Balázs
Budapest, 2015. március 11. Magyar Zoltán kétszeres olimpiai bajnok tornász Budapesten, miután a Nemzet Sportolói őt választották társaságuk új, 12. tagjának. A Nemzet Sportolóinak javaslatáról a kormány dönt. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Magyar Zoltán kétszeres olimpiai bajnok tornászt választották a Nemzet Sportolói társaságuk új, 12. tagjának. A Nemzet Sportolóit tömörítő exkluzív társaságban Buzánszky Jenőnek, az Aranycsapat legendás hátvédjének január 11-ei halálával üresedett meg egy hely. A Nemzet Sportolóinak javaslatáról a kormány dönt.

A választáson a Nemzet Sportolói többségétől a legtöbb szavazatot kapott sportolót, jelen esetben Magyar Zoltánt - akivel a közelmúltban készített interjút az Origo - terjeszti a sportpolitikáért felelős miniszter a Kormány elé.

"Hatalmas megtiszteltetés, hogy tagja lehetek ennek az illusztris társaságnak. Legendás bajnokok fogadnak maguk közé, ráadásul legfiatalabbként, ezzel elismerve a múltamat és a jelenemet. Köszönöm nekik, hogy bizalmat szavaztak nekem" - fogalmazott Magyar Zoltán a MOB.hu-nak.

A Nemzet Sportolói jelenleg

Balczó András, Földi Imre, Hammerl László, Bíróné Keleti Ágnes, Kárpáti György, Kulcsár Győző, Portisch Lajos, Sági Györgyné Rejtő Ildikó, Schmitt Pál, Székely Éva és Weltner Györgyné Ivánkay Mária.
Halálukig a cím birtokosai voltak: Puskás Ferenc, Zsivótzky Gyula, Polyák Imre, Albert Flórián, Gyarmati Dezső, Grosics Gyula és Buzánszky Jenő.

Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság szavazáson jelen lévő főtitkára szerint bölcsen döntöttek a Nemzet Sportolói.

"Többkörös szavazás végén esett a választás Magyar Zoltánra. A döntésnek, melyről én értesíthettem elsőként Zolit, nemcsak azért örülök, mert óriási tornász volt, hanem mert a MOB alelnökeként is hihetetlenül értékes munkát végez. Úgy versenyzőként, mint sportvezetőként példakép, méltó lesz a címre" - nyilatkozta Szabó Bence a MOB honlapjának.

A Magyar-vándor

Magyar Zoltán a hetvenes évek leghíresebb, egyben legnépszerűbb magyar sportolója, a lólengés újító világklasszisa. Vígh László fedezte fel, s vezette a sikerek útján. A Magyar-vándor, az orsó és a szökkenő vándor elemeket ő mutatta be először a világon.

Montréalban és Moszkvában nyert olimpiai bajnoki címe mellett fantasztikus sikersorozatot ért el: hivatalos világversenyen lólengésben nem talált legyőzőre. A világ- és Európa-bajnokságokon három-három aranyat érdemelt ki, harmincöt magyar bajnokságot nyert.

Schmitt óta az első új tag

A Ferencváros örökös bajnoka, az öregfiúk tornaversenyeinek rendszeres résztvevője. Az Olimpiai Védnöki Testület tagjaként elkötelezett híve a budapesti olimpia ügyének.

Magyar Zoltán, a legfiatalabb Nemzet Sportolója Forrás: MTI/Mohai Balázs

A Nemzet Sportolója az a személy lehet, aki a hatvanadik életévét betöltötte, sportolóként kimagasló eredményt ért el, és aktív sportpályafutását követően is fontos szerepet töltött be a hazai sportéletben – a feltételeknek maximálisan megfelel a kétszeres olimpiai bajnok sportvezető.

Legutóbb, Grosics Gyula tavaly júniusi halála után Schmitt Pál olimpiai bajnok vívó, volt köztársasági elnök került be a Nemzet Sportolói közé.

Magyar Zoltán

Született: Budapest, 1953. december 13.
Eredményei: 2x olimpiai bajnok (1976 Montréal, 1980 Moszkva), 3x világbajnok (1974 Várna, 1978 Strasbourg, 1979 Fort Worth), 3x Európa-bajnok (1973 Grenoble, 1975 Bern, 1977 Vilnius)
Díjak, elismerések: 8x Az év magyar tornásza, 3x Az év magyar sportolója, az FTC örökös bajnoka, A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje, Magyar Örökség-díj, Ferencvárosért emlékérem, A magyar tornasport halhatatlanja, Prima-díj