Vágólapra másolva!
Kettős oxfordi siker született Oxford és Cambridge egyetemeinek szombaton rendezett hagyományos londoni evezősversenyén, amelyen most első ízben a hölgycsapatok a férfiakkal egy napon indultak.

A két ősi angol egyetemi város amatőr diákversenyzői évente mérik össze erejüket a Temzén. A verseny az egyik legpatinásabb és legnépszerűbb sportesemény Nagy-Britanniában.

A Temze nyugat-londoni kanyargós szakasza mentén és a hidakon az idén is hozzávetőleg 250 ezren nézték a 4 mérföld és 374 yard, vagyis 6779 méter hosszú futamot.

A férfiak első versenyét 1829-ben, az első női viadalt 1927-ben rendezték, de a négy csapat most versenyzett először ugyanazon a napon.

Női nyolcasok

Elsőként Oxford és Cambridge női nyolcasai álltak rajthoz. Oxford már az első percben elhúzott a vetélytárstól, és 19 perc 45 másodperc alatt hajtotta végig a távot, hat és fél hajóhosszal, 19 másodperccel megverve Cambridge csapatát.

Ez volt a női csapatok 70. versenye, és a legutóbbi nyolc futamból hetet Oxford nyert.

Egy órával később a férfiak 161. versenyét is az oxfordiak nyerték, a hölgyekéhez hasonló, hat hajóhossznyi előnnyel, 17 perc 35 másodperc alatt célba érve.

Mesterhármas

Az oxfordi legénység 2000 óta a 11. versenyét nyerte, egyben mesterhármast elérve, ugyanis tavaly és tavalyelőtt is az oxfordi hajó haladt át elsőként a célvonalon.

Az összesítésben azonban még mindig a cambridge-iek állnak jobban: az 1829 óta rendszeresen, 1856 óta - a háborús idők szüneteitől eltekintve - évente megrendezett versenyek közül eddig 81-et ők nyertek meg.

Döntetlent egyszer hirdettek a patinás sportrendezvény 186 éves történetében: 1877-ben, amikor a két hajó teljesen egyszerre érkezett a célba.

A rekordot továbbra is Cambridge tartja, az 1998-ban felállított 16 perc 19 másodperccel.

Tiltakozás a kormány ellen

Az idei viadalt semmilyen incidens nem zavarta meg. A férfiak három évvel ezelőtti futamán a 35 éves ausztrál Trenton Oldfield a táv felénél beúszott az egymás közvetlen közelében haladó két hajó elé, és a versenyt le kellett állítani. Ilyesmire az összecsapások történetében addig nem volt példa.

Oldfield később a bíróság előtt védekezésképp elmondta, hogy demonstrációja a brit kormány költségvetési megszorító intézkedései ellen irányult, mivel ezek szerinte "a dickensi időknél is rosszabb" helyzetet teremtenek az országban.

Azért választotta tiltakozása célpontjául az Oxford-Cambridge evezősversenyt, mivel a jelenlegi brit kormány tagjainak 70 százaléka Oxfordban vagy Cambridge-ben végzett.

Szigor

Az ügyben eljáró bíró azonban nem méltányolta Oldfield érvelését, és hat hónap letöltendő börtönbüntetést rótt ki az ausztrálra.

A rendezők azóta semmit sem bíznak a véletlenre: a verseny előtt és alatt a Temze londoni szakaszán - csakúgy, mint tavaly és tavalyelőtt - a brit királyi haditengerészet egy alakulata és a Scotland Yard vízrendészetének egységei járőröztek.