Vágólapra másolva!
Az emberre, élővilágra egyaránt veszélyes tevékenység a downhill kerékpározás, amely a Normafánál illegálisan zajlik, és jelentős károkat okoz, amelyet a hatásvizsgálatok is megerősítenek - írja a WWF Magyarország, tiltakozva a tervezett pályák kialakítása ellen.

"A kerékpározás downhill (lejtmenet) változatát a hegyoldalakon illegálisan kialakított ösvényeken, lefelé, nagy sebességgel űzik, ami súlyos károkat okoz a természeti környezetben, zavarja a vadon élő állatokat, és veszélyezteti a többi kiránduló testi épségét" - kezdi definíció-szerűen a közleményét a WWF Magyarország.

"A helyenként több száz négyzetméteres talajeróziót okozó extrém kerékpárhasználat komoly természetpusztítást jelent a Normafán már hosszú évek óta" - mondta Gálhidy László a szervezet erdővédelmi programvezetője. „A tevékenység káros voltát a közelmúltban elkészült Natura 2000 hatásbecslés is kiemeli, illetve fotókkal illusztrálja. A talaj lehordása, védett növények és kisebb állatok eltaposása mellett a kerékpárosok a vadállományt is zavarják.”

A helyre három épített pályát terveznek, amely legalizálná, és keretek közé szorítaná a tevékenységet, a WWF azonban nem ért egyet ezzel.

„Nem lenne megfelelő döntés nemzeti és uniós védelem alatt álló természeti területeinken ilyen káros tevékenységet épített infrastruktúrával támogatni, amelynek létrehozása önmagában is tájátalakítással jár" - írják, attól tartv, hogy csak még több hobbikerekes lepi el a hegyet.

„A WWF Magyarország alapvetően elfogadhatónak tartja a Normafa rehabilitációjának újabban kialakított irányelveit, beleértve ebbe a hagyományos kerékpáros útvonalak kialakítását. A downhill pályákra vonatkozó fejlesztési célokkal ugyanakkor nem tudunk egyetérteni. (...) A tevékenységet csak kis forgalmú, védettség alatt nem álló területen tartjuk elfogadhatónak” - zárják a közleményt.