Vágólapra másolva!
Rekordot állított fel Freya Hoffmeister német sportoló, aki a világon elsőként körbekajakozta Dél-Amerikát.

Az extrémkajakozó nő 27 ezer kilométer megtétele után kötött ki helyi idő szerint pénteken Buenos Aires kikötőjében, Puerto Maderóban, ahonnan 2011. augusztus 30-án útnak indult, és ahova még a május 10-ei 51. születésnapja előtt meg akart érkezni.

Csak egyszer került életveszélybe

Hoffmeister először az Atlanti-óceán partja mentén haladt, a Horn-foknál északnak fordult, áthaladt a Panama-csatornán, végül Brazília és Uruguay mentén visszatért Argentínába. A körutat három nagyobb szakaszban tette meg, közben hosszabb pihenőket tartott.

Útja során egyszer került életveszélyes helyzetbe, amikor Chile déli részén, a Horn-foknál orkánnal kellett megküzdenie.
A sportoló többnyire egyedül volt a vízen, de sokan segítették és kísérték figyelemmel. Angela Merkel német kancellár például személyesen járt közbe, hogy Hoffmeister megkapja az engedélyt a Panama-csatorna átszelésére.

Nem ez az első rekordja

A német nő 2009-ben szintén egyszemélyes kajakban, 332 nap alatt hajózta körbe Ausztráliát, ezzel megdöntötte a korábban egy új-zélandi férfi által felállított rekordot.