Vágólapra másolva!
Már az úszósport legnagyobbjai közé tartozó ausztrálok is azt az utat tapossák, amit három évvel ezelőtt a Magyar Úszó Szövetség jelölt ki a „Jövő Bajnokai” országos tehetséggondozó program elindításával.

A tervezés időszakában a hazai szakembergárda úgy gondolta, hogy az „első termés betakarítására” kellő időzítéssel éppen az először 2021-re Budapestnek ítélt világbajnokságon kerülhet sor. A koncepción az után sem változtattak, hogy egy újabb, ezúttal mexikói lemondást követően a kivételesen nagy világverseny szervezési időszaka négy évvel lerövidült. Azzal a megfontolással, hogy jól menedzselt, jó kezekben tartott, és a mai nagyságok nyomdokában járó úszókra mindig és mindenhol szükség lehet.

Jelenleg – nyolc régió képviseletében – kétszáznegyven 2001 és 2004 között született fiú és lány tartozik a Jövő Bajnokainak elit kötelékébe. Ahol senkinek sincs bérelt helye.

A szövetségi kapitány tartja a lépést a korral Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

„Ezt a társaságot – amelynek előrehaladásért maga Gyárfás Tamás, a szövetség elnöke is rengeteget dogozik - tudása és jövője alapján tényleg elit csapatnak lehet nevezni. A sűrű rostán kiválasztott gyerekek, régiónként harmincan, minden lehetőséget és segítséget megkapnak, hogy aztán mindent el is érhessenek" – mondta Kiss László, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának.

Dubaj, Szentpétervár

"Már a mutatós és egységes sportfelszerelésük is az elismerés egyik formájának nevezhető. Extra motivációt jelenthetnek a számukra azok az edzőtáborok, amelyekre néhány éve talán még az álmukban sem gondoltak. Voltak Hollandiában majd Dubajban, hamarosan Szentpéterváron edzhetnek, idehaza pedig Balatonfűzfő és Győr vendégszeretetét élvezhették. A kiemelkedő tudású Késely Ajna és Gyurinovics Fanni tavaly a dohai rövid pályás felnőtt világbajnokságon már a csúcsversenyek világával is megismerkedhetett" - mesélte Kiss.

Csúcstechnika már az utánpótlásnál is

"Menetrend szerint havonta látogatunk el a régióközpontokba, hogy személyesen győződhessünk meg a fejlődésükről, vagy karöltve a helyi szakemberekkel együtt keressük az esetleges megtorpanások okát. Soha nem látott adatbázis áll a rendelkezésünkre. Évekre visszamenően minden gyerekről tudjuk, hogy a négy úszásnemben mire képesek, milyen ütemben fejlődnek, mi róluk a sportorvosok véleménye, mennyire lazák, hogyan fejlődik az izomzatuk. Nagy segítséget jelent mostantól a tesztelésnél az 5 millió forintért vásárolt InBody testösszetételt vizsgáló berendezés, amelyet dr. Kovács Tímea, a válogatott orvosa a legutóbbi felmérőn már ki is próbált a gyerekeken. A műszer rögzíti a sportolók testzsír-izomarányát, összeveti a testmagasságot a testsúllyal, alapanyagcsere szükségletet határoz meg, egyszóval fontos adatokhoz juttatja az edzőket.”

Csillogó szemek

Kiss László dr. Hargitay András utánpótlás kapitánynak a társaságában a közelmúltban a tatabányai, a kecskeméti és a pécsi régiós központban találkozott a gyerekekkel és konzultált az edzőikkel, a következő állomásuk pedig Hódmezővásárhely lesz. Nagy élményt jelentett a számukra az elmúlt hétvégén a „bajnokjelöltek” győri országos versenye, a csillogó szemű, fogékony, az úszást a mindenének nevező gyerekek forgataga. No és az eredményeik.

„Öröm közöttük lenni, tapasztalni a tehetségüket és a lelkesedésüket. Olyan ígéretes úszásokat láttunk, amiről Andrásnak és nekem is a tizenéves Hosszú Katinka és Gyurta Dániel jutott az eszembe. Neveket és produkciókat most csak azért nem emelnék ki, mert nem akarok a tehetségek vállára túl nagy súlyt helyezni. Az viszont tagadhatatlan, hogy a világszínvonalú program – ahogyan külföldön emlegetik, a 'magyar módszer', - kezdi kitermelni a jövő nagyságait, akiknek a felkészítése a vegyes úszásra, annak összetettségére épül. Ennek az elvnek az sem mond ellent, hogy egykor Kovács Ágnes, aztán Gyurta Dániel is igen korán szakosodva már 15 évesen fantasztikus eredményeket produkált” – hangsúlyozta a szövetségi kapitány.

Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter