Vágólapra másolva!
Szalay Balázs 2002-ben Laklóth Aladárral az oldalán nyerte meg az egyiptomi sivatagi viadalt. 13 év elteltével úgy döntött: vele is tér vissza a hatalmas dűnék közé.

Az Opel Dakar Team pilótájának állandó navigátora, Bunkoczi László rehabilitációját tölti az Africa Race-en elszenvedett gerincsérülése után, ezért kezdődött a szezon nélküle, s ezért kérte meg Szalay a csapattól soha el nem távolodó Laklóthot, hogy diktálja neki az itinert a jövő kedden rajtoló tereprali világkupa-futamon, a Fáraó-ralin.

„Meglepett, hogy Balázs felhívott, mert már elég rég volt, hogy legutóbb A-kategóriás járművel versenyeztem, de természetesen nagyon örültem a hívásának. Három percig majd kiugrottam a bőrömből. Aztán jött a szokásos kérdés saját magamhoz, vajon meg tudok-e felelni a kihívásnak? Hiszen egyszer már nyertünk itt, nem volna elegáns a sor végén baktatni. De hát, ugye, azért vállal az ember ilyen feladatokat, hogy próbára tegye magát, hogy felmérje, mire képes. Számomra régen is arról szólt a versenyzés, hogy ha belevágok, eredményt is szeretnék elérni, nem csupán jelen lenni. Mert szép, szép a coubertin-i jelmondat, de nekem csupán a részvétel kevés” – árulta el Laklóth, aki persze azonnal elkezdte átszervezni a színházi programját a rangos verseny miatt.

Szalayék a Fáraó-rali előtt Forrás: Opel Dakar Team

A navigátor, aki kicsivel több, mint egy évet versenyzett Szalayval, utána pedig többször is ült a csapat versenykamionjában Darázsi Zsolt mellett, kíváncsi, hogy mennyit változott a pilóta vezetési stílusa az elmúlt évek során, s hogy vajon miként tudnak majd újra együtt dolgozni. S persze, hogy mire lehet elég a teljesítményük?

Sűrű mezőny

A mezőny elég sűrű, szerepel a rajtlistán az immár kétszeres Dakar-győztes Nasszer al-Attijah neve, indul a korábbi világkupa-győztes Vlagyimir Vasziljey (mindketten gyári Minivel), de a szaúd-arábiai Jazid al-Radzsival (és a gyári Toyotájával) is érdemes számolni, hogy csak a legnagyobb neveket említsük.

„Ahogy elnéztem az indulólistát, hatalmas dolog lenne, ha a top tízbe tudnánk kerülni. Ami engem illet, akkor lennék elégedett, ha ki tudnánk hozni magunkból a maximumot – úgy szeretném befejezni a versenyt, hogy minden tőlem telhetőt megtettem, aztán a Jóisten majd hozzáteszi a magáét ahhoz, amit mi leteszünk az asztalra” – mondta Laklóth.