Vágólapra másolva!
Az amerikai Joe Fejes rajt-cél győzelmet aratott az Egyesület a Magyar Ultrafutásért sportegyesület Balatonfüreden rendezett hatnapos ultramaratoni futóversenyén.

A szervezők a keddi zárónap után közölték: az ötödik alkalommal kiírt viadalon 22 ország 78 legjobb többnapos futója mérte össze erejét és kitartását a Füred Camping 900 méteres körpályáján.

A résztvevők összesen 40 046 kilométert futottak.

A győztes Joe Fejes kísérője, Mike Dobies elmondta: a versenyző nem igazán kedveli a hőséget, így a hétvégi szikrázó napsütés miatt a tervezettnél több pihenést kellett tartania napközben, és inkább éjjel futott többet. Ezzel a taktikával 975 kilométerig jutott, ami - a szervezők közlése alapján - a valaha volt második legjobb eredmény a hatnapos futás úgynevezett ROAD kategóriájában.

A második helyen az ír Eoin Keith (816 km), a harmadikon pedig az osztrák Andreas Michalitz (784) végzett.

A magyarok közül említésre méltó az IronTeam színeiben versenyző Lajkó Csaba és a szervező EMU egyesületet erősítő Deák László helytállása. Ők először indultak ilyen távon, és stabil versenyzéssel 702, illetve 568 kilométert megtéve a 13., illetve 31. helyig jutottak az erős mezőnyben.

Kikapott a japán világcsúcstartó

A nők versenyében meglepetésre a német Silke Gielen nyert 744 kilométerrel, maga mögé utasítva az abszolút esélyesnek tartott japán 24 és 48 órás világbajnok-világcsúcstartó Sumie Inagakit (707). A harmadik az olasz Sonia Lutterotti (692) lett.

A nemzetek versenyében az egyes országok legjobb három versenyzőjének eredményei alapján alakult ki a végső rangsor. Idén a franciáké lett az elsőség (2188 km), a második helyen a német (2156), a harmadikon a japán csapat (2123) végzett, nem sokkal leszorítva a dobogóról a legjobb magyar hármast (1994).

Sipos István versenyigazgató így összegezte a rendezvényt: