Vágólapra másolva!
Érdekes dolgok derülhetnek még ki a Magyar Paralimpiai Bizottság működéséről, ha ügyészségi és számvevőszéki eljárás indul ellene, mondta Sas Sándor erőemelő, aki egy demonstrációval próbálta felhívni a figyelmet az áldatlan állapotokra.

Csütörtök délután a vártnál jóval kevesebb, alig tizenöt parasportoló tartott demonstrációt a Magyar Sportok Házánál azt követően, hogy a hét elején kiderült, Deutsch Tamás alelnök javaslatára négy szövetségi munkatárs devizahitelét rendezte a Magyar Paralimpiai Bizottság – többek között Gömöri Zsolt elnökét is, aki a botrány kirobbanása óta visszafizette a hárommillió forintot.

A paralimpikonok még szerdán egy alá nem írt közleményben nyolcpontos petíciót tettek közzé, mire négy sportoló, Aranyosi Péter, Schiller-Kertész Judit, Zborai Gyula és Csonka András elhatárolódott az abban foglaltaktól.

A csütörtöki demonstráció vezetője, Sas Sándor erőemelő azt mondta:

szeretnék a Magyar Olimpiai Bizottság és Orbán Viktor miniszterelnök segítségét kérni a riói felkészülésükhöz.

Sas Sándor Forrás: Origo

"Tudtuk, hogy mi folyik a szövetségben, és sok dolog egyértelmű volt. De áldatlan állapot, hogy a parasportolók az elmúlt 7-8 évben úgy tudtak csak készülni, hogy azt maguk finanszírozták, és örültek, hogy sportolhatnak, miközben a vezetés az adományokat végtörlesztésre, magán- és önös célokra használta fel. Nem tartjuk etikusnak, hogy vezetőink felvegyenek jogtalanul pénzeket. Meggyőződésem, hogy most van az a pillanat, amikor egységet kell mutatnunk" – mondta Sas az Origónak.

"Ha sikerül elérni, hogy ügyészségi eljárás induljon, ha az Állami Számvevőszék felülvizsgálja a Magyar Paralimpiai Bizottság működését, akkor fogunk még érdekes dolgokat hallani" – tette hozzá. Sas elárulta, eddig három paralimpián vett részt, de Peking és London előtt

egyetlen forintot sem kapott az MPB-től.

Mondjanak le!

"Azt szeretnénk, hogy a MOB vegye kézbe az irányítást. A mostani vezetők mondjanak le, mert ezek után nem hiszem, hogy hitelesen tudnak bennünket képviselni" – jelentette ki.

Szerinte a megfélemlítés miatt jöttek el ennyire kevesen. "Azt hiszem, ezért az elnök és a szövetségi kapitányok is jócskán tettek. Több mint száz ember jelezte, hogy jön, aztán ha körülnézek, 10-15-20 ember látok csak. Volt, aki az utolsó pillanatban küldött sms-t, de volt, akit felhívtam, és azt mondta, hogy ugyan szembeköpi magát, de nem tud jönni."

Kevesen jöttek össze Forrás: Origo

Sas reméli, a botrány abból a szempontból jól jött, hogy végre felszínre kerülnek a kétes ügyek. "Persze, feltehetjük úgy is a kérdést, miért nem előbb történt mindez? Mindegy, csak ennek legyen folytatása és legyen végre tiszta víz a pohárban."

A demonstrálók találkoztak Gömöri Zsolt elnökkel, és félórás kemény szócsatát vívtak vele:

Sas végül az Origónak úgy értékelt, hogy amit szerettek volna, azt elérték. "Az emberekhez el fog jutni, hogy mi elhatárolódunk az MPB-től. Az elnök ugyan nem mondott le, de ez legyen az ő dolga. Mi nem szeretnénk dobálózni, rágalmazni, mi megfelelő támogatással és tisztességes eszközökkel szeretnénk felkészülni a riói paralimpiára. Szeretnénk látni, hogyan tovább, ki képvisel bennünket, ki van értünk. Bízunk a jó folytatásban."