Társoldalunk:

Törtek a kulcscsontok a Girón

2015.05.28. 18:38

A belga Philippe Gilbert nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 18. szakaszát, amelyen az összetettben élen álló spanyol Alberto Contador ismét növelte előnyét.

A Melide és Verbania közötti 170 kilométeres csütörtöki etapon egy 12 fős szökevénycsoportból került ki a győztes. Az utolsó hegyen széthullott az élcsoport, ekkor Gilbert is leszakadt, de a lejtőn felért az élen tekerőkre, majd pár kilométerrel a cél előtt faképnél hagyta riválisait és elsőként haladt át a célvonalon.

Az összetett verseny élcsoportja sokáig együtt tekert a főmezőnyben, de amikor a második helyen álló spanyol Mikel Landa belekeveredett egy bukásba, a 2008 után második Giro-diadalára hajtó Contador ritmust váltott és maga mögött hagyta vetélytársait. 

Alberto ContadorForrás: AFP/Luk Benies

A bukásban Roberto Ferrari (Lampre-Merida), Damiano Cunego (Nippo-Fantini) és Stig Broeckx (Lotto Soudal) is megsérült, utóbbi kettőt kulcscsonttöréssel és agyrázkódással kórházba szállították.

Landa ugyan utolérte a főmezőnyt, így megtartotta második helyét, de honfitársát már nem tudta befogni: 1:13 perccel nőtt a hátránya, amely így már 5:15 perc.

Eredmények, 18. szakasz, Melide-Verbania, 170 km:
1. Philippe Gilbert (belga, BMC Racing) 4:04:14 óra
2. Francesco Bongiorno (olasz, Bardiani Valvole) 47 mp hátrány
3. Sylvain Chavanel (francia, IAM Cycling) 1:01 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. Alberto Contador (spanyol, Tinkoff-Saxo) 72:23:09 óra
2. Mikel Landa (spanyol, Asztana) 5:15 p hátrány
3. Fabio Aru (olasz, Asztana) 6:05 p h.

A vasárnapig tartó viadalon pénteken a Gravellona Toce és Cervinia közötti 236 kilométer leküzdése vár a mezőnyre.