Vizer lemondott elnöki tisztségéről

Marius L. Vizernek elege lett
Vágólapra másolva!
Lemondott Marius L. Vizer, a több mint száz olimpiai és nem olimpiai sportág nemzetközi szövetségét, valamint nagyszabású sportesemények szervezőit tömörítő SportAccord elnöke.

A Nemzetközi Cselgáncs Szövetséget is irányító sportdiplomata vasárnap közölte döntését.

Marius L. Vizernek (j) elege lett Forrás: AFP/Toru Yamanaka


Az 57 éves, osztrák-román Vizer a SportAccord áprilisi közgyűlésén azt mondta: Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke rendszeresen blokkolja a nemzetközi sportági szövetségek közös kezdeményezéseinek megvalósulását, az általuk elképzelt multisportesemények megszervezését.

A NOB rossz és igazságtalan szervezet

Vizer továbbá nehezményezte, hogy a szövetségeknek nem elégséges a képviseletük a NOB-ban. Hozzátette, hogy szerinte a NOB működési rendszere "lejárt, idejétmúlt, rossz, igazságtalan és nem átlátható". Vizer pár nappal később elnézést kért a stílusáért, de kijelentette, beszédének tartalmát továbbra is fenntartja.

Az állásfoglalás hatására több mint 20 sportág - köztük az atlétika, az ökölvívás és a súlyemelés - nemzetközi szövetsége jelezte, hogy felfüggeszti tagságát a SportAccordban. Hasonlóan nyilatkozott a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetsége (ANOC) és a nyári olimpián szereplő 28 sportág nemzetközi szövetségeit magába foglaló ASOIF is.