Társoldalunk:

Szabó Krisztián bedübörgött Amerikába

2015.06.01. 14:22

A korábbi háromszoros autókrossz Európa-bajnok Szabó Krisztián az elmúlt két hetet az Egyesült Államokban töltötte, ahol az idén újonnan elindult kamionos bajnokság, a ChampTruck World Series második és harmadik fordulóján vett részt. A mérleg tíz versenyen négy első, öt második és egy harmadik hely, azaz száz százalékos dobogós mérleg.

A 22 éves magyar pilóta bravúros thunderhilli bemutatkozása után a Pikes Peak International Racewayen rendezett versenyhétvégén is remekelt. A világ leghíresebb hegyi felfutó versenyének is otthont adó Pikes Peak hegycsúcs lábainál fekvő épített versenypályán Szabó Krisztián a hétvégén egy első, három második és egy harmadik hellyel örvendeztette meg csapatát, a Truck Race Team USA-t, melynek 800 lóerős Volvo VNL670-es kamionját először volt alkalma esőben is kipróbálni.

„Szombat reggel a bemelegítő edzés rögtön félig esőben zajlott, de tíz perc után felszáradt a pálya, és onnantól egész nap száraz is maradt - kezdi beszámolóját a pilóta. - Az időmérő edzésen csak egy igazi gyorskört futottam, de láttuk, hogy ez is elég lesz a pole pozícióhoz, ezért nem erőltettük tovább a dolgot, inkább a beállításokkal kísérleteztünk. Sajnos tévedésből már az első futam rajtjára is fordított sorrendben állítottak fel minket, így kerültem a mezőny végére. Innen sikerült feljönnöm a leintésig a második helyre. Eléggé gyerekcipőben jár még a bajnokság, így sajnos előfordulnak ilyen hibák. Ezzel is együtt kell tudni élni, és inkább a pozitívumokra koncentrálni” – kommentálta a furcsa történetet a versenyző, aki pontosan így is tett: csak előrefelé tekintett, és a második futamon egy szenzációs manővernek köszönhetően a leintés előtti utolsó métereken szerezte meg a győzelmet.

Íme a célfotós befutó:

„Nagyon jó érzés volt ilyen szoros csatában nyerni, és igazából ez volt a legjobban sikerült futamom a Pikes Peak-i hétvégén. Vasárnap a harmadik futamon csak harmadik lettem, aztán a negyedik futam elején egy rövid időre elment a fékem és a kuplungom is vacakolt, így váltani sem bírtam rendesen. Közben meg is forogtak előttem, ami miatt visszaestem a mezőny végére. Aztán szerencsére ezek a hibajelenségek megszűntek, így végül a leintésig vissza tudtam zárkózni a második helyre” - haladt előre a történések sorában a versenyző.

Harc a tízszeres brit bajnokkal

A hétvége főeseményét a 35 perces dobogós futam jelentette, amelyet már esőben, vizes pályán rendeztek. Szabónak ezek voltak az első versenytapasztalatai ilyen körülmények között kamionnal, és noha saját bevallása szerint tanulnia kell még ezt, ám ez a teljesítményén egyáltalán nem látszott meg, hiszen az utolsó kör utolsó kanyarjáig a győzelemért csatázott a világ egyik legeredményesebb kamionversenyzője, a tízszeres brit és egyszeres Európa-bajnok Stuart Oliver ellen. Íme, két videó a párharc legkiélezettebb momentumáról és a befutóról:

„Összességében nagyon jó volt minden, és élveztem ezt a hétvégét is, de úgy érzem, az esőben az erőket és a súlyokat szoknom kell még. Levontam a következtetést, és tanulok belőle. Örülök, hogy szabadkártyás indulóként egy olyan rutinos és rendkívül eredményes európai kamionversenyző is csatlakozott ehhez a hozzánk, mint Stuart Oliver, élveztem a vele való csatákat. A bajnoki küzdelem is jól alakult számomra, hiszen minden futamon az eddigi éllovas Mike Morgan előtt tudtam végezni. Nagyon tetszett az oválrész; néha hatalmas tempóval estünk be oda, és elindult a kamion hátulja is, de pont csak annyira, amennyire kellett. Marha jó volt, úgyhogy várom már a következőt” – tette hozzá.

Szabó célfotós győzelmeForrás: Szabó Krisztián Hírlevél

Szabó Krisztiánt legközelebb az FIA Ralikrossz Európa-bajnokság németországi futamán láthatjuk versenyezni június 20-21-én, de természetesen a ChampTruck World Series következő, július 17-19-i, Gateway Motorsport Parkban sorra kerülő versenyén is újra feltűnik majd a mezőnyben.