Női családtagok már nézhetnek röplabdameccset Iránban

Röplabda, Irán
IRAN, Tehran : Iranian youth play volleyball in a park in Tehran 31 January 2006. Iran threatened to limit cooperation with the UN's atomic energy watchdog and put an end to reinforced UN inspections of its nuclear facilities. AFP PHOTO/BEHROUZ MEHRI
Vágólapra másolva!
Korlátozott számban ugyan, de a hónap végétől nők is nézhetik a 2015-ös röplabda Világkupa mérkőzéseit Iránban, közölte egy magas rangú kormánytisztviselő. A korlátozás lazítása egyelőre csak a játékosok női családtagjaira vonatkozik. A nők az 1979-es iráni iszlám forradalom óta nem lehetnek jelen férfi csapatok mérkőzéseinél a közel-keleti országban.

Sáhindokt Molaverdi, az iráni nő- és családügyi kormányhivatal alelnöke elmondta, a kormány reméli, hogy nem kerül összetűzésbe a keményvonalas politikusokkal a lépés miatt. Az intézkedést ellenzők közül néhányan ugyanis azzal fenyegetőztek, hogy tiltakozást szítanak annak érdekében, hogy megakadályozzák a nők részvételét a június 19-i teheráni amerikai-iráni röplabdamérkőzésen.

A reformista politikus közölte, hogy nemsokára más sportágak mérkőzéseire is beengedik a nőket, így a röplabdán kívül a kosárlabda-, a kézilabda- és a teniszmérkőzésekre is.

Továbbra sem vehetnek azonban részt nők a futball-, az úszó- és a birkózóeseményeken.

"Ha ez a gyakorlatban megismétlődik pár alkalommal, akkor az aggodalmak teljesen eltűnnek, és bebizonyosodik, hogy nincs semmi kivetnivaló abban, ha nők sportmeccseket néznek" - indokolta a tilalom lazítását Molaverdi. A múlt héten kísérletképpen már beengedtek néhány női nézőt egy férfi kosárlabdameccsre. Az eset egyelőre nem váltott ki széles körű visszhangot, de a keményvonalasok közül bírálták néhányan.

Nemsokára más sportágak mérkőzéseire is beengedik a nőket Forrás: AFP/Behrouz Mehri

A nők az 1979-es iszlám forradalom óta nem vehetnek részt férfi sporteseményeken. A magas rangú vallási vezetők ezt azzal indokolják, hogy a férfi sportolók gyakran olyan ruhát viselnek, amely többet mutat meg a kelleténél, és a szurkolók olykor trágár szavakat kiáltoznak.

Molaverdi szerint viszont a játékosok családjainak jelenlétében éppen hogy visszafogottabban viselkednének a férfi nézők.

A nemzetközi közösség érdeklődése akkor irányult a nőket érintő tilalomra, amikor egy iráni bíróság egy év börtönre ítélt egy brit-iráni kettős állampolgárságú nőt azért, mert Teheránban be akart jutni egy férfi röplabdamérkőzésre. Ügyvédje arról számolt be, hogy a 25 éves nőt a rendszer elleni propaganda terjesztésében találták bűnösnek.