Vágólapra másolva!
Folytatva a birkózók sikeres szombati kezdését, közel állt az éremhez, végül az ötödik helyen zárt Lám Bálint a kötöttfogásúak 130 kilogrammos súlycsoportjában, a bakui I. Európa Játékokon.

A magyar versenyző a MOB honlapja szerint előbb tusvereséget szenvedett a Londonban olimpiai bronzérmes, világbajnok török Riza Kayaalptól, majd a visszamérkőzésen 4-0-ra legyőzte az orosz Szergej Szemjonov, így küzdhetett meg a bronzéremért.

Ellenfele a kétszeres világbajnok Heiki Nabi volt. Eleinte a junior világbajnok, tavaly a felnőtteknél Eb-ötödik Lám tűnt aktívabbnak, az észtet 2:12 percnél meg is intette a mérkőzésvezető, de a magyar birkózó állásból akarta folytatni a mérkőzést, így Nabi is állva maradhatott. A második három percben Lámot intették, neki le kellett térdelnie, az észt azonban nem tudta megmozdítani őt. Csakhogy 40 másodperc múlva újra megintették a magyart, ezért pedig már pont járt Nabinak. A parterhelyzettel ugyan ismét nem kezdett semmit, de az egy pont elég volt neki a győzelemhez.

Lám Bálint az ötödik lett Forrás: MTI/MOB/Szalmás Péter

Egy nappal korábban a birkózó Korpási Bálint szerezte a magyar küldöttség első érmét azzal, hogy a kötöttfogás 71 kilós kategóriájában második lett.

Kozák a rajtra megnyugodott

A vasárnap délutáni programban is jól teljesített a magyar kajak-kenu csapat. Kozák Danuta K-1 500 méteren és a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel összeállítású olimpiai ezüstérmes négyesünk K-4 1000 méteren futamgyőztesként,

a legjobb idővel jutott be a döntőbe.

"A verseny előtt még stresszeltem egy kicsit, de a rajtra sikerült megnyugodnom. Tudtam, hogy kemény pályát kell menni ahhoz, hogy megnyerjem a futamot, és igazából örültem neki, hogy a kilencesen mentem, mert csak magamra tudtam koncentrálni. Háromszáznál már éreztem, hogy az élen vagyok, és akkor már azt is felmértem, hogy nem kell gőzerővel finiselnem. Most a múlt heti válogató és az utazás miatt egy kicsit fásult voltam, de tudom, hogy a döntőben ennél többre leszek képes" - értékelte versenyét Kozák Danuta.

"Sokan mondták, hogy kívülről jónak tűnt a futam, nekünk belülről is. Kicsit tartottunk a versenytől, mert nem a saját hajónkkal szerepelünk, de úgy látjuk, sikerültek a beállítások, a pályánk és a győzelmünk is ezt mutatja. Meglepődtünk azon, hogy a csehek nem küzdöttek jobban, nem erre számítottunk, és nagyon örülünk, hogy legyőztük őket, még ha ez csak egy előfutam is, mert az elmúlt három évben ez nem sikerült nekünk. Várjuk a finálét és bizakodásra ad okot, hogy a legjobb idővel kerültünk döntőbe" - mondta Tóth Dávid.

Kárászék nem esnek kétségbe

A késő délutáni középfutamok során K-1 1000 méteren Solti László a nyolcadik helyet szerezte meg, amely sajnos nem ért finálét. Kárász Anna és Vad Ninetta azonban középfutamában orvosolta az előfutamban elkövetett taktikai hibát, és éremért küzdhet majd a K-2 500 méter keddi fináléjában.

"Elrontottuk ezt a pályát, sajnos erőtlenek voltunk, nem volt dinamikus a hajó. A táv közepén próbáltunk utazni, de úgy tűnik, ez annyira nem megy jól nekünk. Nem így terveztük ezt az előfutamot, de nem esünk kétségbe, megyünk tovább. A középfutamra összeszedjük magunkat, nincs különösebb gond" - nyilatkozta Kárász Anna.

Kárász Anna Forrás: MTI/Kovács Tamás

Hétfőn magyar idő szerint hét órától a férfi K-1 1000 m, C-1 1000 m (Vajda Attila), női K-4 500 m (Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kárász Anna, Vad Ninetta), férfi K-2 1000 m (Kammerer Zoltán, Szalai Tamás), férfi C-2 1000 m (Vasbányai Henrik, Mike Róbert) döntőit rendezik meg.

Remekelnek a női tornászok

A triatlon olimpiai távú egyéni versenyben Faldum Gábor a 32. (1:53.37 óra), Bicsák Bence a 40., Tarnai László a 42. lett.

A torna női selejtezőiben két szer után a 3. helyen áll a Böczögő Dorina, Divéky Luca, Makra Noémi női válogatott, Makra ráadásul bejutott a felemás korlát szerenkénti döntőjébe.

A férfiaknál a Babos Ádám, Dudás Norbert, Szabó Nándor összetételű csapat két szer után a 15. pozícióban van.

A vízilabda-válogatott 23-3-ra verte Azerbajdzsánt, a nőknél Magyarország 11-10-re nyert Görögország ellen.