A bűnözés miatt aggódnak a brazilok

Rió, olimpia, biztonság, 2016
BRAZIL, Rio de Janeiro : Brazilian paramilitary police CHOQUE batallion personnel in riot gear drill at the general police headquarters in Rio de Janeiro, Brazil on March 15, 2013, part of the security measures ahead of the Confederation Cup which will be held next June for the 2014 FIFA World Cup and 2016 Olympics Games. AFP PHOTO/CHRISTOPHE SIMON
Vágólapra másolva!
Brazília 60 ezer fős biztonsági erőt tervez felállítani a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpia idejére , jelentette egy előkészületekre rálátó forrásra hivatkozva a Reuters brit hírügynökség szerdára virradóra.

A név nélkül nyilatkozó forrás szerint a sporteseményt biztosító rendvédelmi műveletben a hadsereg, a rendőrség és a tűzoltóság tagjai, valamint magáncégek alkalmazottai is részt fognak venni. Mindazonáltal az akció egyelőre a tervezés fázisában van, a részletek véglegesítésén jelenleg is dolgoznak a szövetségi és a helyi hatóságok, valamint a rendezőbizottság.

Bár Rióban az utóbbi években jelentős összegeket költöttek a rendőrség fejlesztésére, s emiatt a bűnözési statisztikák is javultak, az elmúlt hónapokban ismét megszaporodtak a késelések, lövöldözések és betörések a városban, ami aggodalommal tölti el a hatóságokat egy évvel az olimpia előtt.

A Konföderációs-kupa és a focivébé alatt már volt dolga a rendfenntartóknak Forrás: AFP/Christophe Simon

A védelmi minisztérium korábbi becslései arról szóltak, hogy mintegy 600 millió reálba (53,8 milliárd forintba) fognak kerülni a riói olimpia biztonsági intézkedései.

A legutóbbi, 2012-es londoni olimpia alkalmából a brit biztonsági erők 40 ezer tagját mozgósították, míg 2004-ben Athénban - a 2001-es amerikai terrortámadások által felkorbácsolt félelmek miatt - 75 ezren vigyázták a rendet. A 2014-es brazíliai labdarúgó-világbajnokságot 12 városban összesen 170 ezer rendőr biztosította.